Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Apolloklubbens vädersatelliter flög från Söderfjärden och ända till Kauhava

Från 2018
Uppdaterad 27.05.2018 23:53.
En grupp människor ser på då en väderballong svävar iväg.
Bildtext En av de ballongburna satelliterna lyfter för sin färd mot okänt mål.
Bild: Yle/Roger Källman

Det var fullt pådrag vid Meteoria Söderfjärden den sista lördagen i maj. Ungdomar från högstadiet och gymnasiet i Petalax sände upp sina egenhändigt tillverkade vädersatelliter.

- Det här är nog det bästa jag har gjort i hela mitt yrkesliv, säger läraren Henrik Smulter ivrigt och tillägger om elevernas insats: Det här gänget kan gå hur långt som helst!

Det var Henrik Smulter som kläckte idén att starta projektet. Lärarkollegorna och rektorerna för högstadiet och gymnasiet tände på idén... och så förstås eleverna som deltar i klubben.

45 elever och studerande vid högstadiet och gymnasiet i Petalalax utgör Apolloklubben. Ansvariga är lärarna Anton Lindholm, André Forsman och Henrik Smulter.

Det är alltså fråga om en frivillig klubb och inte en del av den ordinarie undervisningen. Arbetet med att förbereda satelliter, fallskärmar och allt annat som hör till har tagit omkring tio veckor.

Folksamling väntar på att en väderballong ska släppas upp.
Bildtext Solen sken och vädret var perfekt för ballongflygning.
Bild: Yle/Roger Källman

Spårning via GPS

Tre satelliter med likadana utrustningar ska släppas iväg på lördagen. I lasten finns mätutrustning för lufttryck, temperatur och acceleration.

Dessutom har varje satellit en videokamera och en GPS-sändare. Sändaren meddelar med två minuters intervaller ballongens position.

- Vi har koll på dem så länge de har kontakt med mobiltelefonnätet. Då de går ovanför det så är det svart, då håller vi andan, säger Henrik.

Söderfjärden fotograferad av en kamera i en väderballong.
Bildtext Söderfjärden ur en väderballongs perspektiv.
Bild: Apolloprojektet, elevbild

Efter att ballongerna spruckit och satelliterna dalat ner i fallskärm återfår sändarna förhoppningsvis kontakt med nätet och meddelar sin position. Då är det dags för sökpatrullerna att leta reda på satelliterna.

Lärorikt och roligt

Ballongerna, det är riktiga väderballonger som man kar köpt från Storbritannien. De fylls med heliumgas så att de blir omkring 1,5 meter i diameter.

- Vi är medlemmar i Team Blå, säger Sandra Damstén, Olivia Risberg och Katrin Grönlund. De håller på att göra sin satellit redo för att fästas vid en heliumfylld väderballong.

Projektet går ut på att samla in information, samt att lära sig tyda den.

- Sen är det också väldigt roligt, säger flickorna.

Tre flickor med en hemgjord vädersatellit
Bildtext Sandra Damstén, Olivia Risberg och Katrin Grönlund.
Bild: Yle/Roger Källman

På satelliterna har Apolloklubbens medlemmar skrivit kontaktuppgifter i form av telefonnummer, samt en uppmaning att ta kontakt om man hittar satelliten. Det här utifall att sökpatrullerna inte lyckas lokalisera dem.

Isak Nyholm, Daniel West, Maja Nordman är medlemmar i Team 2, det vill säga gruppen som släpper upp den andra ballongen.

- Vi har skrivit på ryska på satelliten också, för man kan aldrig vara säker vart det bär, säger Isak.

Tre ungdomar med en hemgjord vädersatellit
Bildtext Isak Nyholm, Daniel West och Maja Nordman.
Bild: Yle/Roger Källman

Isak säger att det har varit lärorikt och intressant att delta i klubbens verksamhet. Det kan också räknas som en stor merit då det kommer till framtida studier och arbete.

Tillstånd för ballongflygning

Söderfjärden ligger i närheten av Vasa flygplats och för uppsläpp av de tre ballongerna har flygledningen gett klubben ett två timmars tidsfönster, kl 10-12.

Först hissar gruppen upp en ballong som är förankrad vid marken med en lina. Ballongen har en kamera som filmar Meteorian med omgivning under hela operationen.

Sen är det dags för den första satellitballongen att släppas upp. Det går problemfritt och ballongen stiger stadigt uppåt. Snart är den bara en liten vit prick på himlen.

- Åh, min baby har blivit stor! säger Henrik Smulter spontant då han i en tubkikare tar en titt på ballongen. Ju högre höjd ballongen når, desto lägre är det omgivande lufttrycket och ballongen växer.

Ju mera gas, desto snabbare stiger ballongen, expanderar och spricker. Ju förr den kommer ner, desto snabbare hittar vi den, förklarar Smulter.

Han säger att lärarna har debatterat huruvida man vill att ballongerna ska flyga långt, eller om man ska sikta på en kortare flygtur.

- Fysiklärare som han är vill Anton ha mycket data, medan André och jag vill ha korta, snabba och effektiva "studs".

Anton Lindholm konstaterar attApollo är ett fantastiskt projekt. För en naturvetare som honom passar det som hand i handske.

- Som jag har sagt tidigare är det här en chans att göra sånt man tidigare bara har drömt om.

Fyra personer bär på en väderballong, som ska släppas upp vid Meteoria Söderfjärden.
Bildtext Redo för avfärd.
Bild: YLE/Roger Källman

Anton säger att det praktiska arbetet har väckt en stor iver bland eleverna. I nästa år kommer man i ett flertal kurser att bygga vidare på klubbprojektet.

- I en av kurserna kommer vi att behandla datan som vi har samlat in med ballongerna, säger han.

Kallt på hög höjd

Ballongens rutt följs via en mobilapp som visar de koordinater som GPS-sändaren meddelar. Tio minuter efter uppsläpp har den första ballongen nått Helsingby och rör sig rakt österut.

- Just nu ser det ganska bra ut, säger André Forsman då han dryga tio minuter efter uppsläpp kontrollerar ballongens position via mobilappen.

Foto av en väderballong som spricker på hög höjd.
Bildtext På 19 kilometers höjd spricker ballongen och satelliten återvänder till jorden.
Bild: Apolloprojektet, elevbild

På den höjd man siktar på att ballongen ska nå - uppemot 19 kilometer - är det så kallt att utrustningens batterier kan sluta fungera.

- GPS-sändaren är bäst försluten av allt, inne i styroxlådan och dessutom inpackad i en förpackning som kom med sändaren, säger André Forsman.

Med tanke på den östliga kursen var det kanske smart att skriva kontaktuppgifterna även på ryska?

- Ja, om det blåser på riktigt ordentligt så kan det nog ha varit värt det, säger André.

Riktigt så långt tog sig Petalaxungdomarnas satelliter ändå inte. Alla tre ballonger tog sig ett sjuttiotal kilometer österut och satelliterna med sin värdefulla last av data bärgades på lördag eftermiddag i Kauhava.

Anton Lindholm, André Forsman och Henrik Smulter.
Bildtext Nöjda lärare: Anton Lindholm, André Forsman och Henrik Smulter.
Bild: Yle/Roger Källman

Apolloklubben sände upp vädersatelliter från Söderfjärden

15:15

Diskussion om artikeln