Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överraskningsmöte mellan Syd- och Nordkorea: "Strävan efter ett permanent fredsavtal och en kärnvapenfri Koreahalvö går inte att stoppa"

Från 2018
Kim Jong-un kramar Moon Jae-in under det andra toppmötet mellan ledarna.
Bildtext Varmare relationer mellan Nord- och Sydkorea att vänta?
Bild: EPA-EFE/CHEONG WA DAE

Syd- och Nordkoreas ledare träffades under lördagen i ett oväntat möte och signalerna från mötet är att Nordkorea fortfarande förbinder sig till kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Dessutom verkar Nordkoreas diktator Kim Jong-un fortsättningsvis vara intresserad av ett toppmöte med USA:s president Donald Trump.

Sydkoreas president Moon Jae-in sade enligt CNN att Nordkorea fortsätter jobba för en kärnvapenfri Koreahalvö.

– Vår väg till en fullständigt kärnvapenfri Koreahalvö och ett permanent fredsavtal går inte att stoppa. Vi har kommit överens att samarbeta tätt i frågan, sade Moon på söndagen.

Moon Jae-in talar till pressen efter mötet med Kim Jong-un.
Bildtext Moon Jae-in talar för pressen efter mötet med Kim Jong-un.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Också Nordkoreas statliga nyhetsbyrås KCNA rapporterar att Kim Jong-un har uttryckt "en fast vilja" att mötet mellan Trump och Kim ska gå av stapeln som planerat.

Också Trump har igen ändrat sin åsikt om mötet och han är nu optimistisk till att mötet i Singapore ska bli av den 12 juni ska bli av.

Under lördagens möte mellan Kim och Moon kom ledarna fram till att de ska försöka börja hålla regelbundna möten.

"Ett möte är bättre än ett telefonsamtal"

Mötet mellan Kim och Moon ordnades rätt spontant, eftersom Kim kontaktade Sydkorea två dagar innan mötet och bad om att få träffas, vilket Moon gick med på.

– Mötet ordnades eftersom bägge ländernas ledare ansåg att det skulle vara bättre än ett telefonsamtal, sade Moon.

Mötet ordnades i gränsbyn Panmunjong utan större formaliteter. Det är andra gången någonsin som Moon och Kim träffas och denna gång hölls mötet på norra sidan om gränsen i Panmunjong.

Nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA berättar enligt Reuters att ett ytterligare toppmöte ska ordnas mellan Nord- och Sydkorea den första juni.

Källor: Reuters, BBC, CNN.

Diskussion om artikeln