Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Exceptionell risk för skogsbrand: Engångsgrill och lägereld är förbjudet

Från 2018
Uppdaterad 28.05.2018 13:32.
Skogsbranden i Sverige lämnar stor förödelse efter sig
Bildtext Förödelse efter skogsbrand i Sverige år 2014. Arkivbild.
Bild: EPA/MAJA SUSLIN

För två veckor sedan kom de första varningarna för skogsbränder och i och med att det torra och varma vädret håller i sig har risken för skogsbrand blivit exceptionellt hög.

I maj har det brutit ut fler skogs- och markbränder än normalt.

– Det verkar sannolikt att uppehållsvädret håller i sig långt in i nästa vecka och i stora delar av landet blir det varmare än vanligt. Således ökar risken för skogsbrand ytterligare, säger meteorolog Paavo Korpela i Meteorologiska institutets pressmeddelande.

Också räddningsverket uppmanar alla att vara noggranna med brandsäkerhet.

– Det är förbjudet att göra upp öppen eld och alla måste handla så att en fara för brand inte uppstår. Det här innebär till exempel att man inte får tända lägereldar på nationalparkernas eldplatser. Hemma på gården är det endast tillåtet att använda grillar som inte är i kontakt med markytan och så att elden inte kan sprida sig på grund av gnistor, säger brandchef Heikki Kervinen vid Västra Nylands räddningsverk.

Engångsgrill
Bildtext Absolut förbjudet under varning för skogsbrand!
Bild: Yle/Roger Källman

Om man måste utföra arbeten som kan innebära brandfara bör man också vara extra noggrann.

– Om det är nödvändigt att utföra heta arbeten, såsom att svetsa eller använda vinkelslip, måste man se till att det finns en utrustning för en första släckningsinsats, säger Kervinen

Man ska också vara mån om att barn inte kommer åt tändstickor eller andra elddon. Årligen får omkring hundra bränder sin början på grund av att barn har hanterat eld.

Inrikesministeriet rapporterar att det har brutit ut flera bränder än normalt under maj, vilket också har lett till att på vissa områden används räddningsverkets resurser redan till bristningsgränsen för att släcka alla mark- och skogsbränder.

Då det råder varning för skogsbrand är det alltid förbjudet att göra upp öppen eld. Till öppen eld räknas alla lägereldar, engångsgrillar, att bränna löv, grenar och halm.

Du kan följa med läget för varningar på Meteorologiska institutets webbplats.

frivilliga brandkåren

Engångsgrillar förbjudna under varning för skogsbrand

Dessutom krävs tillstånd av markägare om man engångsgrillar.