Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Buffalo avslöjar redan nu: Svenska supertalangen Dahlin går som etta i NHL-draften

Från 2018
Rasmus Dahlin.
Bild: Tommy Holl / IBL / All Over Press

Det blir en svensk hockeyspelare som draftas först i NHL på midsommaren. Det står klart efter att Buffalo Sabres tränare Phil Housley avslöjat för amerikanska medier hur klubben kommer att göra. Han kommer att göra en skillnad för oss, säger tränaren.

Mats Sundin 1989 – Rasmus Dahlin 2018.

Där svenskarna som valts som första spelare i NHL-draften. Det avslöjar Buffalo Sabres, redan en knapp månad före draft-tillställningen ens går av stapeln.

– Rasmus Dahlin kommer att bli en hörnsten för oss. Han kommer att ge oss hopp, säger Buffalos tränare Phil Housley till Buffalo News enligt Reuters.

Någon större överraskning handlar det inte om, även om det är minst sagt sällsynt att en klubb avslöjar vilken spelare man kommer att drafta i förhand.

Dahlin har ändå klassats som ett av hockeyvärldens största löften under det senaste decenniet och årets draft har till och med titulerats ”The Dahlin Draft” av ansedda The Hockey News.

– En spelare som Rasmus Dahlin kan verkligen göra skillnad för oss, säger tränaren Housley.

Bildar backpar med Ristolainen?

Med andra ord kan Dahlin komma att bilda backpar med Rasmus Ristolainen, som hittills agerat backklippa i Buffalos defensiv. Att dra ett lika stort lass som den Åbobördige försvararen – med ett genomsnittlig istid på 26:30 – är ändå inte sannolikt

– Han är mognare än sin ålder, men ändå en ung man. Vi måste skydda honom. Vi måste titta närmare på hur mycket han klarar av att knega under 82 matcher, säger Housley.

Av de finländska talangerna som kan draftas i sommar rankas Jesperi Kotkaniemi och Rasmus Kupari högst. Kotkaniemi rankas som sjätte främsta europeiska spelare medan Kupari är elva på samma lista.

Bägge två förväntas gå under den första omgången i sommarens draft.

Diskussion om artikeln