Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk delegation styr kosan mot Nordkorea - eventuella förberedelser för möte mellan Trump och Kim Jong-un

Från 2018
Kim Jong-un och Donald Trump
Bildtext Blir det av eller inte? Trumps och Kim Jong-uns möte ser ut att bli verklighet - igen.
Bild: EPA

En amerikansk delegation reser till Sydkorea för att diskutera och förbereda det eventuella mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Till delegationen hör Sung Kim, USA:s före detta ambassadör i Sydkorea. Sung Kim, som nuförtiden är stationerad på Filippinerna, har tidigare deltagit i kärnvapenförhandlingar med Nordkorea.

Delegationen ska diskutera Singaporemötets innehåll med Nordkorea, skriver Washington Post.

Under veckoslutet reste en grupp amerikanska myndighetspersoner till Singapore för att se över logistiken för mötet mellan Trump och Kim Jong-un.

Mötet hade prickats in i kalendern för 12 juni men i en sista minutens vändning ställde Trump in mötet.

Ex-underrättelsechef: Trump gjorde rätt

I ett brev till Nordkoreas ledare uppgav Trump att fientliga uttalanden från landets håll och växande tvivel kring landets hängivenhet att överge sina kärnvapen fick honom att ställa in mötet.

USA:s före detta underrättelsechef James Clapper uppger för CNN att han stöder Trumps brev och anser att presidenten agerade på rätt sätt.

Det finns fortfarande värde i att ordna mötet, anser Clapper.

Mötets slutgiltiga öde svävar fortfarande i ovisshet. På lördag kväll uppgav Trump ändå att 12 juni i Singapore fortfarande övervägs.

Sydkoreas president Moon Jae-in har i sin tur uttryckt optimism för mötet och sagt att diskussioner mellan USA och Nordkorea kommer att hållas "mycket snart".

Enligt Moon Jae-in kommer diskussionerna att diktera om mötet i Singapore går av stapeln.

Nordkoreas och Sydkoreas ledare överraskade på lördag med att träffas och signalerna från mötet är att Nordkorea fortfarande förbinder sig till kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Källor: Washington Post, CNN, Reuters

Diskussion om artikeln