Ny regeringskris i Italien - landet går mot nyval och en ny premiärminister tillsätts
Italiens president har kallat in en tidigare högt uppsatt tjänsteman på Internationella valutafonden till möte på måndag. Claudio Cottarelli fick uppdraget att bilda en teknokratregering.
Mattarella träffade den 64-årige ekonomen och tidigare högt uppsatta tjänstemannen inom Internationella valutafonden, Carlo Cottarelli på måndagsförmiddagen. Cottarelli fick uppdraget att bilda en teknokratregering och han tog emot uppdraget.
Nyval tidigast i höst
Cottarellis uppdrag blir nu att leda en teknokratregering fram till nyval. Han sade att valet kan gå av stapeln tidigast "efter augusti".
Augusti är den huvudsakliga semestermånaden i Italien och övriga syd-Europa.
I ett försök att lugna ner den oroliga marknaden talade han om att den italienska ekonomin växer och statsskulden är "under kontroll".
Cottarellis regering kommer att ha i uppdrag att godkänna statsbudgeten för 2019.
Om Cottarellis tillfälliga övergångsregering få parlamentets stöd ordnas nyval i början av nästa år.
Valsegrarna rasar
På söndag kväll tvingades populistiska Femstjärnerörelsens och nationalkonservativa Legas premiärministerkandidat Giuseppe Conte att ge upp sina försök att bilda en ny regering i Italien.
President Sergio Mattarella hade då stoppat Contes förslag till finansminister, den 81-årige euroskeptiske ekonomen Paolo Savona.
Mattarella hänvisade huvudsakligen till ekonomiska skäl, till de signaler som utnämningen av Savona skulle ge finansvärlden.
Enligt honom kunde en sådan utnämning också provocera fram ett italienskt utträde ur EU:s valutaunion.
Populistpartierna, som fick hälften av rösterna i parlamentsvalet, krävde att presidenten Sergio Mattarella ska avgå och ställas inför riksrätt.
Övriga EU-länder har under förhandlingar i Bryssel uttryckt sin önskan om att Italien ska få en stabil och pro-europeisk regering.
- Jag är övertygad om att de itlaienska institutionerna och presidenten kommer att tjäna det italienska folkets intressen, vilket går hand i hand med att stärka Europeiska unionen ,sade EU:s utrikespolitiska talesperson, italienaren Federica Mogherini.
Di Maio och Salvini exploderar i raseri
Mattarellas veto mot Savona och inbjudan till Cottarelli beskrivs som en överlagd smocka mot Femstjärnerörelsen och Lega av partiernas ledare. En smocka utdelad av Mattarella och "europeiska lobbyer".
Ledaren för Femstjärnerörelsen Luigi Di Maio höll ett rasande tal på Facebook.
Enligt Di Maio blir det lönlöst att gå och rösta om det ändå är kreditvärderingsinstitut, finans- och banklobbyer som bestämmer vem som ska sitta i regeringen.
I en intervju senare på kvällen uppmanade han parlamentet att dra president Mattarella inför riksrätt.
Legas ledare Matteo Salvini hotade med massprotester om inte presidenten utlyser nyval. Enligt honom representerar Cottarelli enbart finansvärlden.
Di Maio skrattade ut Cottarellis möjligheter att få parlamentets stöd för sin eventuella teknokratregering.
- De har ersatt en regering som har majoritet med en regering som inte kommer att få majoritet, sade Di Maio.
"Herr Sax" förutspås ingen stor framgång
Carlo Cottarelli har haft olika, högt uppsatta positioner inom Internationella valutafonden (IMF) från år 1988 fram till i fjol.
Under Enrico Lettas kortvariga regering 2014 fick Cottarelli öknamnet "Herr Sax" då han hade uppdraget att göra nedskärningar i de offentliga utgifterna.
Under de senaste veckorna har Cottarelli ofta framträtt i italiensk tv och varnat för de ekonomiska följder som Femstjärnerörelsens och Legas regeringsprogram kunde få.
Italien är den tredje största ekonomin inom euro-området.
Femstjärnerörelsen och Lega kan gynnas av maktkamp
De flesta bedömare tror att Cottarellis eventuella teknokratregering inte blir långlivad.
Den kommer knappast att få parlamentets stöd och kan alltså i så fall styra bara fram till ett nyval.
Politiska bedömare i Italien säger till nyhetsbyråerna att Femstjärnerörelsen och Lega kan få ytterligare vind i seglen av den politiska strid och eventuella nya valkampanj som Italien nu står inför.
Deras ilska mot det politiska etablissemanget, finansvärlden och EU kan komma att få ännu fler anhängare.
Populisterna provocerade fram kollapsen?
Det finns de som spekulerar i att Femstjärnerörelsen och framför allt Lega har varit medvetet provokativa bland annat i valet av finansministerkandidat.
De kan ha velat nå fram till den här utvecklingen och till ett nyval.
Det säger Italienkännaren och juristen Bruno Tiozzo till Sveriges radio.
- Det har hållits ett antal lokala val sedan parlamentsvalet i mars och i samtliga dessa val har Lega gått fram kraftigt och även Femstjärnerörelsen har hållit sina ställningar, säger Tiozzo i P1-morgon.
Enligt Tiozzo tyder allting på att de här partierna kommer att gå framåt i nästa val.
Allt tyder ju på att de här partierna kommer att öka ytterligare i ett val
Tiozzo säger att en tänkbar utveckling är att Lega kan återgå till sina allierade i högerkoalitionen, framför allt Berlusconis Forza Italia. Då finns den möjligheten att högerkoalitionen kan få majoritet i ett kommande nyval.
- Femstjärnerörelsen kan då bli det stora oppositionspartiet och få en stark ställning även om man inte vinner valet. Det är ju ändå ett parti som inte är tillkommet i första hand för att vara ett regeringsparti, utan det är ju ändå litet av en proteströrelse i grunden, påpekar Tiozzo.
Förstås kan Lega också ställa upp i en allians med Femstjärnerörelsen vid ett nyval, tillägger han.
Artikeln uppdaterades med Tiozzos analys klockan 09.40.
Artikeln uppdaterades med uppgifter om mötet mellan Mattarella och Cottarelli klockan 14.
Källor: AFP, Reuters, AP, SR
Mamma Mia! Italien riskerar skaka om EU mer än brexit och grexit
Den nya italienska regeringen väcker stor oro inom EU.