Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förödande brand i skärgården – bastu brann ner tre dagar efter att den eldats

Från 2018
Uppdaterad 28.05.2018 15:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
Gränsbevakningens helikopter deltog i släckningsarbetet på Hjortö - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På söndag eftermiddag förstördes en bastu och 300 kvadratmeter skog i en brand på Hjortö i Korpo.

Christian Andersson berättar för Yle Åboland hur han på eftermiddagen plötsligt uppfattade ett knaster, och då han tittade mot bastun såg han hur lågor slog ut genom fönster och dörr.

– Det var en overklig situation. Vi hade vattenslangen kopplad, och kunde snabbt spruta vatten på elden så att den kunde begränsas, men det fanns inget att göra åt bastun som snart var i full låga.

Brand på Hjortö.
Bild: Gunnar Tång.

Familjen Andersson ringde brandkåren och Gränsbevakningen, men Hjortö finns en kilometer från fasta Korpo, så det dröjde 40 minuter innan räddningsmanskap kom fram.

– Det var värsta tänkbara förhållanden, med nordlig vind som tände buskage och träd.

Brandbåtar och helikopter deltog i släckningsarbetet

I en stor del av skärgården har det inte regnat sedan valborg, och då temperaturen nu legat över +20 grader i flera veckor är det mycket torrt i terrängen.

Gränsbevakningens helikopter släpper ut vatten över en skogsbrand.
Bild: Gunnar Tång

Frivilliga brandkårerna från både Korpo och Houtskär deltog med sina båtar i släckningsarbetet, men branden hade spritt sig cirka 100 meter in på ön innan Gränsbevakningens helikopter efter 3-4 varv med vattentank kunde släcka branden.

– Helikoptern såg till att trädtopparna inte brann. Hela operationen räckte två timmar, men nu är det vått överallt.

Oljebekämpningsbåten Maria döptes 11.11.2015
Bild: Weldmec Marine

Familjen Andersson patrullerade hela natten, så att de varje timme steg upp och kontrollerade att elden inte pyrde någonstans.

Orsaken till branden ett mysterium

Familjen hade badat bastu på torsdag kväll. Efter det hade ingen rört den.

– Vi hade 75 grader som mest, så inte ens särskilt hett, så också brandkåren hade svårt att förstå hur det kunde börja brinna tre dagar senare.

Släckningarbete på Hjortö.
Bild: Gunnar Tång.

Christian Andersson intygar att skorstenen regelbundet är sotad - tegeleldstaden står till och med kvar i något sånär bra skick ännu. Men nordanvinden låg på från havet, så elden fick mera luft hela tiden.

Familjen Andersson har i mer än 50 år vistats på holmen, men det är första gången något så här allvarligt skett.

– Vi mår bra, fast vi är trötta efter patrulleringen hela natten. Men jag vill ge ett beröm åt Houtskärs och Korpo frivilliga brandkårer, som gjorde ett jättebra arbete och lyckades stoppa branden, säger Christian Andersson.

Diskussion om artikeln