Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU vill skydda haven - föreslår att sugrör, bestick och muggar av plast förbjuds

Från 2018
Uppdaterad 28.05.2018 13:02.
Europeiska kommissionen vill förbjuda bland annat sugrör av plast.
Bildtext Europeiska kommissionen vill förbjuda bland annat sugrör av plast.

Europeiska kommissionen vill förbjuda flera vanliga engångsprodukter av plast för att minska på plastavfallet i haven och på stränderna.

Kommissionen vill helt förbjuda följande engångsprodukter av plast: bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, drinkpinnar och ballongpinnar. De här produkterna måste i framtiden tillverkas av mera hållbara råvaror, slår EU-kommissionen fast.

EU:s medlemsländer ska dessutom minska användningen av livsmedelsförpackningar av plast och av plastmuggar.

Företagen ska hjälpa till genom att stå för kostnaderna av avfallshantering och rengöring och för åtgärder som ska öka medvetenheten om föremål som innehåller plast.

Medlemsländerna ska enligt kommissionen öka konsumenternas insikter om de negativa följderna av nedskräpning och plastprodukter och om alternativa produkter.

90 procent av engångsflaskorna ska samlas in

Kommissionen vill vidare att medlemsländerna ska samla in 90 procent av engångsflaskor av plast senast 2025, till exempel genom pantsystem.

EU-kommissionen anser att företagen kommer att gynnas av de reglerna för engångsplast. Företagen kommer enligt kommissionen att vara föregångare inom den globala marknaden för hållbara produkter.

Kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen säger i ett pressmeddelande att vi måste bli mera ansvarsfulla i vår användning av plast.

Nedskräpning och hälsoeffekter oroar

De flesta européer stöder åtgärder för att minska på plastavfallet, visar Eurobarometern. 87 procent av de tillfrågade oroar sig över hur plasten påverkar miljön och 74 procent är bekymrade över eventuella effekter på den egna hälsan.

De populäraste åtgärderna för att minska på avfallet handlar om återvinning. 94 procent anser att produkter borde tillverkas så att de är lätta att återvinna. En lika stor andel anser att förpackningsindustrin och handeln borde försöka minska på användningen av plast.

90 procent av de tillfrågade anser att myndigheterna borde erbjuda fler insamlingskärl för plastavfall och 89 procent efterlyser mera upplysning om återvinning av plast.

61 procent av de tillfrågade anser att konsumenterna borde betala mera för engångsartiklar av plast.

Diskussion om artikeln