Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Bästa möjliga trupp” för damerna till ödesmatcherna – Bröndby stoppar kontraktlös Pukki från landslagsuppdrag

Från 2018
Anna Signeul och Teemu Pukki.
Bildtext Anna Signeul är nöjd, medan Teemu Pukki nog antagligen inte är det.
Bild: All Over Press

Såväl U21-, dam- och herrtrupperna i fotboll inför landslagsmatcherna i juni presenterades på måndagen. Anna Signeul är nöjd med sin trupp inför kvalmatcherna mot Österrike och Serbien, medan Markku Kanerva tvingas ge nya namn chansen.

Fyra matcher återstår för Finlands del i damernas VM-kval. Kvalet fortsätter den 8 juni då Finland möter grupptvåan Österrike hemma i Helsingfors och sedan Serbien på bortaplan fyra dagar senare.

Gruppsegern är Spaniens, det medger också chefstränaren Anna Signeul, men Finland tävlar fortfarande om andraplatsen i gruppen. De fyra bästa av totalt sju grupptvåor tar sig vidare till playoff.

Redan inför matchen mot Spanien i april slog Signeul fast att Finland måste plocka minst nio poäng under de resterande matcherna för att lyckas med uppgiften – vilket i klarspråk innebär att damerna måste vinna de båda matcherna i juni.

– Det här är två väldigt viktiga matcher. Spanien kommer att vinna gruppen, det är klart. Men vi är ännu med i racet. Vi ligger dessutom bättre till med tanke på andraplatsen. Man räknar inte poängen mot laget som slutar sist. Därför var det bättre att tappa poäng mot Israel som vi gjorde, istället för mot Serbien som Österrike gjorde, summerar Signeul på Bollförbundets tillställning på måndagen.

Damlandslagets trupp

Men i motsats till matchen mot Spanien har svenskan nu bästa möjliga trupp till sitt förfogande.

– Nu har vi alla bästa spelare tillbaka i laget. Senast var det avstängningar och skadeavbräck, men nu är alla tillbaka. Färska Serie A-mästaren Tuija Hyyrynen är avstängd mot Österrike, men annars är hon tillgänglig, konstaterar Signeul.

Endast en nykomling rymdes med i truppen: Den 19-åriga ”kreativa och fysiska” mittfältaren Eveliina Summanen från HJK. Totalt sju spelare i landslagstruppen spelar i den inhemska damserien.

– Det är väldigt kul att det är så pass jämnt i år. Ligan håller väldigt hög nivå, säger Signeul.

Anfallarprofilerna fattas från herrtruppen

Herrlaget möter i sin tur Rumänien på bortaplan den 5 juni och Vitryssland i Tammerfors den 9 juni. En snabb titt på landslagstruppen avslöjar att de namnstarkaste anfallarna lyser med sin frånvaro.

– Det var en ohygglig mängd avbräck den här gången, säger landslagstränaren Markku Kanerva.

– Totalt var det elva spelare som hör till landslagsringen som inte kunde delta av en orsak eller annan. Det har jag aldrig varit med om tidigare, tillägger han.

Herrlandslagets trupp

Joel Pohjanpalo är inte ännu i spelskick enligt Bayer Leverkusen medan Kasper Hämäläinen har dragits med en förkylning den senaste tiden och ville därför, och på grund av att den polska mästarens försäsong kör igång tidigt, vila.

Snäppet mer överraskande är att Bröndby inte släpper med Teemu Pukki – trots att klubben redan tidigare meddelade att finländaren gjort sitt i Köpenhamn.

– Eftersom det här inte är officiella internationella matchdatum så har klubbarna rätten att säga nej. Vi förhandlade länge med Bröndby, men varken Pukki eller Paulus Arajuuri kommer att ansluta till den här truppen, meddelar Kanerva.

Vill förlänga sviten

Två stycken danska mästare hittas däremot i truppen: Tim Sparv och Markus Halsti. Även cup-hjälten Lukas Hradecky är med. Det är också Berat Sadik, som nu får göra comeback i landslagströjan.

– Han har en väldigt bra säsong bakom sig med 18 mål i den cypriotiska ligan, säger Kanerva och tillägger att alla spelare kommer att få chansen att visa upp sig under träningsmatcherna.

– Men målet är förstås att förlänga den förlustfria sviten.

I U21-landslaget hittas bland andra FC Inter-tjuren Benjamin Källman, IFK Mariehamn-keepern Marc Nordqvist och Twentes Richard Jensen.

Juniorlandslaget möter Färöarna på bortaplan den 8 juni.

U21-landslagets trupp

Diskussion om artikeln