Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sahlström: "Skillnaderna mellan hur pojkar och flickor klarar sig i olika ämnen beror på djupt rotade kulturella mönster"

Från 2018
Skillnaderna mellan pojkarnas och flickornas prestation är inte märkbar i Sibbo Gymnasium - Spela upp på Arenan

I regel klarar sig flickor bättre i studentskrivningarna än pojkar. Bland vårens studenter hade flickorna ett högre vitsord i totalt trettio av fyrtio studentprov.

Skillnaderna mellan pojkarnas och flickornas prestation är märkbar, men inte i Sibbo gymnasium. Det säger Linus Dolk, vice rektor och lektor i matematik och fysik.

- Det är ganska jämt hos oss. Om man undersöker skillnader mellan pojkar och flickor så borde man alltid jämföra med vilka vitsord de kom in till gymnasiet med, med vitsorden de har i slutet, så att man gör det mer mångfacetterat än att endast titta på siffrorna från ett tillfälle, säger Dolk.

Något som också skiljer pojkar och flickor gällande studenten är att det är fler flickor som väljer att ha ett mellanår, medan pojkar får det automatiskt i och med att de flesta av dem rycker in i armén.

Linus Dolk säger att det är fullständigt acceptabelt att ta ett mellanår.

- Inte är de så farligt om det tar ett år innan de går ut och bestämmer sig. Inte vet jag om det är nånting man måste göra någonting åt direkt. Det är en viktig sak att inte sätta en sådan börda på dem att de måste bestämma sig snabbt.

"Jag vill ha lite utmaningar"

Studenten Christa Borgman har valt att hålla ett mellanår för att göra militärtjänst.

- Jag har nu ett halvt års mellanår nu när jag ska rycka in i armén. Jag vill ha lite utmaningar och se om jag klarar av det.

Enligt Christa är studenten och inträdesproven ganska nära inpå varandra vilket kan vara en orsak till att man tar ett mellanår.

- Om man har läst intensivt till studenten så orkar man kanske inte öppna den där boken till inträdesproven igen. Det kräver ganska mycket att komma in till en skola så det kan vara därför att man inte helt enkelt orkar. Det blir för mycket.

Skillnad mellan pojkar och flickor överraskar inte pedagog

Pedagogikprofessor Fritjof Sahlström är inte överraskad över resultatet i Svenska Yles undersökning eftersom den håller samma linje som tidigare undersökningar.

- Flickor presterar i genomsnitt bättre än pojkar på nästan alla områden, säger han.

Enligt Sahlström finns det ingen anledning att misstänka att det handlar om skillnader i biologiskt kön.

Han tror att det kan bero på att flickor inser att de måste kämpa hårdare om de vill nå lika långt som sina manliga kamrater.

- I samhället finns det många saker som är knutna till kön och en av de här sakerna är att man efter genomförd utbildning ska kunna få ett bra jobb med bra lön. Här vet vi att pojkarna är favoriserade på det sättet att de lättare får tillträde till olika samhällspositioner som ger erkännande i form av lön och status.

"Djupt rotade kulturella mönster ligger bakom"

Skillnaderna mellan hur pojkar och flickor klarar sig i olika ämnen beror på djupt rotade kulturella mönster, tror Sahlström.

- Det handlar om sånt som vi får med oss från våra föräldrar, familj och kanske också våra första barnträdgårdslärare och lärare. Initiala skillnader har en tendens att växa under skolåren. Det vi pratar om här är resultatet av 12–13 år av skolgång. Under den tiden har skillnaderna hunnit bli rätt så stora.

Professor Fritjof Sahlström
Bildtext Fritjof Sahlström.
Bild: Jens Berg

Enligt Sahlström börjar de här skillnaderna ta form redan när vi föds.

- Man kommer ut i en värld som i stor utsträckning är blå och röd, en värld som handlar om bilar och dockor och så fortsätter det bara. Det gör att en lite större andel pojkar är på väg mot ingenjörsutbildning och en lite större andel flickor styr sig mot samhällsinriktade och humaniora utbildningar.

Sahlström anser att det är skolan som bär ett stort ansvar för hur de här skillnaderna formas, från skolans inledning och fram till och förbi studentexamen.

- Det jag tycker borde göras är att säkerställa att de verkligen är så att alla människor oavsett kön uppfattar att de har samma möjligheter att bli det de vill bli.