Morden i Sandhamn - svensk krimserie i sol och skärgård fortsätter med nya fall på Yle Arenan och Yle Fem - möt regissören Mattias Ohlsson
Det är spänning och brott men samtidigt solglitter, öppna hav och vackra ljusa sommarnätter. Ett filmgrepp som inte bara går hem i Norden utan som också känns exotiskt för många mellaneuropeiska tittare.
- Det har kallats för "Scandinavian Blue Sky"; blå himlar, öppna hav och sol på alla möjliga och omöjliga ställen. Det tyckte jag var lite roligt då jag hörde det, berättar den svenska regissören Mattias Ohlsson som står för regin i Morden i Sandhamn.
Stämningar
Morden i Sandhamn, dramatiseringar av Viveca Stens böcker, är framme vid sjätte säsongen. 19 delar har det hittills blivit med juristen Nora, kriminalinspektör Thomas och hans kollega Mia i fokus.
Den nya säsongen bjuder på fyra fristående historier och det går bra att titta även om man inte tittat tidigare.
Den visuella miljön är mysig och estetisk. De rödmålade strandbodarna, småskaligheten i byns centrum och närheten till grannarna gör att det dessutom känns som vår egen finländska skärgård.
Inspelningsplatsen är däremot Sandhamn i Stockholms skärgård och villorna lite lyxigare än den genomsnittliga sommarstugan.
Många har genom åren följt Morden i Sandhamn och återvänder gärna till varje ny säsong.
Så här tycker finländska tittare på nätet om vad som hittills gjort dem nöjda:
Finländska tittarkommentarer
Om du till hundra procent vill behålla illusionen av tv-seriens miljö då ska du sluta läsa här och klicka vidare till Yle Arenan och seriens programsidor. För nu går vi bakom kulisserna i den idylliska skärgårdsmiljön.
Mattias Ohlsson har regisserat Morden i Sandhamn från och med den andra säsongen år 2012. I ett flertal år var det ett samarbete med regissörskollegan Niklas Ohlson men den nyaste säsongen regisserar han nu ensam.
Att vara eller inte vara
Antingen trivs man i skärgården eller så gör man det inte.
Den dialogen förs i årets första del. Kriminalinspektören Thomas´ fru är nämligen en sådan som gärna håller sig hemma i storstaden.
Känner du dig själv bekväm bland kobbar och skär?
- Jag tycker om att vara på Sandhamn, men jag tycker inte om båtar och det kalla vattnet. Så jag är ingen skärgårdskille överhuvudtaget. Jag är nog motsvarigheten till polisens fru.
Å andra sidan är det oftast kyliga tider i skärgården då inspelningsteamet tillbringat tiden där (maj-juni och åter i augusti-oktober) så kanske det också bidragit till hans reserverade hållning.
- Det är många skådespelare som fått frysa i vattnet under åren.
I år hade det varit perfekt väder för att spela in i maj, men den aktuella säsongen gjordes redan 2016-2017.
De ljusa nätterna
Ofta görs dramaproduktion i studio, eller i varje fall i en inomhusmiljö, men här är man istället väldigt mycket ute.
Vad krävs det av dig som regissör i och med det?
- Vi är väldigt beroende av det naturliga ljuset, mycket mer än under “normala” dramainspelningar. Och vi behöver ett konstant ljus eftersom vi spelar in i kontinuitet.
Det mest angenäma ljuset enligt Mattias är tidigt på morgonen och sent på kvällen. Vilket betyder utmanande arbetstider, speciellt under de ljusa inspelningsperioderna i maj-juni.
- Vi börjar varje morgon kl. 03 på morgonen när solen går upp. Så jobbar vi på till 12-13-tiden på dagen. Och på kvällen får alla gå tidigt och sova.
Värst är det för skådespelarna.
- De sitter i sminket redan kl. 02!
Det är därför det är väldigt lite natt i slutprodukten Morden i Sandhamn. Och väldigt få riktiga solnedgångar.
- Då man tror att juristen Nora sitter i solnedgången på sin terass, då är det vanligen en soluppgång och klockan är sådär 03.15.
Vad säger väderappen?
Sandhamn är rätt solsäkert, men som regissör måste man räkna med olika alternativ och plan a, b och c. Ett viktigt verktyg är därför väderapplikationer på nätet.
- Vi planerar helt enligt solens gång på ön och enligt vad apparna säger.
Vädret har ett direkt inflytande på manuset.
- Ser vi att det ska komma dåligt väder skriver vi om manuset så att vi kan flytta in under tak. Vi använder då belysning som gör att bilden i bakgrunden ändå ser solig ut.
Eller som den gången då det skulle bli storm. Då dubblerades arbetsinsatsen.
- Då gjorde vi dubbla team och så gick skådespelarna mellan teamen och jobbade - två inspelningsdagar på en.
Vädret bjuder på många olika slags utmaningar. I den aktuella säsongen finns bilder som tagits fem minuter efter att det plötsligt snöade.
- Vi fick vara lite låga med kameran så snön inte syntes.
Livet runt fiktionen
Då man filmar utomhus finns det förstås allt möjligt som kan överraska.
Motorbåtar som åker i olika riktningar stör både bild och ljud. Flygplanen till och från Helsingfors kan också behöva väntas ut. Men det finns appar även för dem.
Häckande fåglar kunde man kanske tänka sig att någon gång tappat tålamodet på inkräktande filmteam, men det har faktiskt varit tvärtom - fåglarna försöker man alltid locka till sig som statister.
- Vi har spelat upp ljud för att göra fåglarna intresserade och lagt ut fisk för att få med dem på bild.
Bland de cirka hundra fast bosatta personerna och den större mängden sommargäster har inspelningsteamet alltid blivit vänligt mottaget.
- Vi har fått komma in och filma på många speciella ställen. Många har också uppskattat serien.
- Fast nu vet jag inte om en del har börjat tröttna då det kommit allt mer tyska och franska turister som vill se var Nora bor. Det finns också vissa promenadrutter för turister som är intresserade att se inspelningsplatserna. Men det har ännu inte varit lika mycket folk som i Ystad där Wallander spelats in och dit det kommer busslaster med folk.
Många lokala har också medverkat som statister och lokala företag har anlitats för olika tjänster, bl.a. transport.
Spänning i dagsljus
Allt är fint och idyllisk. Måsarna skriar, vattnet kluckar och solen går upp eller ner i en kaskad av färger. Men det här är samtidigt ändå en krimserie. Hur går det ihop?
- Vi har inget mörker och har tänkt bort det. Jag tror det finns en lockelse i att det mitt i allt det idylliska händer tragiska och otäcka saker.
Och det speciella sommarljuset på film har faktiskt börjat omtalas som ett begrepp av mellaneuropéer.
- Ja det skandinaviska ljuset och den svenska skärgården är ganska exotiskt för tyskar och fransmän (Morden i Sandhamn sänds bl.a. också i Tyskland och Frankrike). Och vi har fått höra att det här tillhör en genre som då inte är det mörka och svarta “Nordic Noir” utan kallas för “Scandinavian Blue Sky”, vilket jag tyckte var lite roligt då jag hörde det.
- Jag vet inte om det är ett egentligt “begrepp” men det var en producent som myntade det. Han sa att det handlar om blå himlar, öppna hav och sol på alla möjliga och omöjliga ställen.
På andra sidan havet...
Nästa säsong då, den sjunde? Ja det finns saker på gång men en fortsättning är ännu inte fastslagen.
Och på tal om det. Vi har ju på vår sida av Östersjön också väldigt fina skärgårdsmiljöer som kunde användas som inspelningsplatser.
- Vi borde komma dit helt enkelt!
Ja, har du besökt den finländska skärgården?
- Nej jag har som mest kommit till Helsingfors.
Det finns ju fin skärgård i till exempel Hangö, Pargas, Vasa.
- Hangö har jag kolleger som bor i - bl.a. Jon Lindström har jag för mig. Inget dumt alternativ att flytta Sandhamn till den finska skärgården - jag ska genast prata med min producent!
- Kanske vi kan flytta inspelningarna dit och ändå påstå att vi är i Sandhamn. Så gör vi ju delvis nu också - allt spelas nämligen inte in i Sandhamn. Ibland vill vi kunna åka bil till inspelningsplatsen och då har vi lite alternativa miljöer vi kan ta till. Ibland, det här borde jag inte säga högt, jo nämen det kan jag, använder vi oss av en insjö (!) som inspelningsplats, dvs Mälaren.
Ojojoj.
- Men förhoppningsvis syns det inte.