Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Läsarens berättelse: Jag har stulit för över tusen euro, men idag avstår jag på grund av mitt barn

Från 2018
Kvinnohand håller i en babyhand vid en babysäng.
Bildtext Kvinnan som skrivit in berättar att hon som nybliven förälder funderade på att börja snatta igen eftersom pengarna inte räckte till, men att hon avstod med tanke på barnets bästa.
Bild: Mostphotos

En kvinna från Österbotten skrev in till Svenska Yle och berättade att hon började snatta i lågstadiet för att framstå som tuff. Hon fortsatte med det ända upp till vuxen ålder och hon har även tvingats ersätta en del av det hon stulit.

I Svenska Yles webbenkät fick publiken fylla i om man snattat någongång. De av er som samtidigt valt att berätta lite utförligare om snatteritillfället, publicerar vi som anonyma läsarberättelser.

Här är en av dem:

Jag har stulit för över tusen euro, allt från godis, smink, kläder och hygienartiklar.

Jag blev mobbad i lågstadiet, ville bli "cool" och tuff så jag snattade på en skolresa. Andra elever som berättade åt lärarna som i sin tur berättade åt mina föräldrar.

Min familj levde under inkomstgränsen. Jag gick i högstadiet, yngst av tre barn och ville ha nya saker.

Efter att en gång ha åkt fast för snatteri, åkte jag ofta fast.

Snatteriet ökade under min praotid då jag hade dötid mellan "jobbet" och hemskjutsen.

Jag lärde mig snabbt vad som gick att stjäla var, och en kompis ville vara senare vara med på ett hörn.

Då åkte vi fast, men eftersom jag var den som hade saker i fickan var det endast jag som fick konsekvenser.

Efter det har jag inte snattat annat än drinkglas, drinkpinnar, glasunderlägg och liknande från krogen som jag tyckt varit snygga.

Tanken om att snatta slog mig igen då jag fick egna barn och levde med en alkoholist och vi inte hade råd med blöjor och mjölkersättning utan måste låna pengar.

Men tanken på barnets rykte hindrade mig.

Du kan också läsa andra läsarberättelser, till exempel om mannen som stal ett piller eller kvinnan som satt i polisbilen och grät över att ha åkt fast för att ha stulit ett par strumpbyxor.

Till Svenska Yles webbenkät kom det in dryga 400 svar, varav ungefär tjugo procent svarade att man någongång snattat. Man har främst snattat godis eller annat för små summor mellan en och fem euro. De flesta har inte åkt fast, och uppger att de varit ensamma då de snattat.

Har du en egen snatterihistoria som vi får publicera? Mejla i så fall anki.westergard@yle.fi, du får så klart vara helt anonym.