Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordhög vattenförbrukning i maj på Åland

Från 2018
Uppdaterad 28.05.2018 17:04.
Vattenkran
Bild: Malin Lundberg, ÅRTV

Inte sedan början av 1970-talet har vattenförbrukningen på Åland i maj varit så hög som nu. Enligt Ålands vattens vd Christian Nordas är det ett rekord på kommande och han rekommenderar nu alla att se över vattenanvändandet.

I fjol var vattenförbrukningen 185 000 kubikmeter i maj och nu, med tre dagar kvar av månaden, är man på väg att passera 200 000 kubikmeter. Detta att jämföra med juli år 2016 då vattenförbrukningen på Åland var 210 000 kubikmeter och augusti år 2013 då det förbrukades 208 000 kubikmeter vatten.

- Det här vädret som vi har nu gör att vattenförbrukningen ökar. Det är nog inte bara jag som vattnar blommorna i trädgården nu, säger Christian Nordas.

Christian Nordas, vd på Ålands Vatten.
Bildtext Christian Nordas
Bild: Hasse Persson-Bru, ÅRTV

Han tror nu att vattenförbrukningen i maj kommer att landa på runt tio procent högre än samma period förra året och rekommenderar ålänningarna att se över det ”onödiga” vattenanvändandet och till exempel inte tvätta bilarna eller fylla pooler med vatten.

-Jag vill inte säga att det är kritiskt läge ännu. Men när vi är uppe i 50 dagar med riktigt varmt väder då kan man börja diskutera, säger Christian Nordas.

Avdunstningen har startat

Avdunstningen i sjöarna har också startat och vattennivåerna minskar nu med omkring en centimeter om dagen och det är ovanligt för säsongen.

- Det är ovanligt tidigt för säsongen. Så här brukar det se ut i juli en vanlig sommar. Mycket av vattnet försvinner upp i luften, säger han.

- Den hälsningen jag har nu är att man ska vara sparsam med vattnet. Det här är bara början på sommaren och får vi ett jättefint väder i några månader då blir det kris för alla.

Text: Marika Kvarnström, ÅRTV

Diskussion om artikeln