Analys: Samlingspartiet står fortfarande bakom vårdreformen men alla väntar på att skiten ska åka in i fläkten - reformen hänger på de här 3 punkterna
Den här veckan kan bli avgörande för vård- och landskapsreformen. Samtidigt står hela Sipiläs regering på spel. Samlingspartisterna i riksdagen köper inte nödvändigtvis en urvattnad reform.
Den här veckan väntas riksdagens grundlagsutskott berätta vilka problem som ännu måste åtgärdas i regeringens förslag till valfrihet i vården.
Om problemen är stora och framförallt om hela vård- och landskapsreformen måste skjutas upp åker skiten in i fläkten.
Då kan fler samlingspartister vända sig mot reformen och slutresultatet bli att statsminister Juha Sipilä rattar sitt cessna-plan mot Gullranda igen, den här gången för att på fullt allvar överlämna regeringens avskedsansökan.
Svenska Yle listar utmaningarna för regeringen och vårdreformen.
1. Grundlagsutskottet vill skjuta på reformen
Riksdagen och inte minst Samlingspartiet håller nu andan i väntan på grundlagsutskottets betänkande om valfrihetslagarna.
Av de uppgifter som sipprat ut kan man sluta sig till att det blir många krux i protokollet. Hur det slutliga betänkandet ser ut vet ändå ingen ännu.
Om kraven på ändringar är små kan de åtgärdas av riksdagen och behöver inte i sig betyda att reformen skjuts upp.
Om valfriheten skjuts fram kan den oheliga alliansen mellan Centern och Samlingspartiet knaka i fogarna.
I fjol somras krävde grundlagsutskottet så stora ändringar att regeringen måste bereda lagarna på nytt. Det verkar ingen hålla för särskilt sannolikt den här gången.
Om allt går enligt planerna gör riksdagens social- och hälsovårdsutskott de ändringar som behövs. Då kan riksdagen rösta om lagarna i början av juli och allting är frid och fröjd.
Om betänkandet däremot liknar det utkast som Ilta Sanomat kom över förra veckan är en del av grundlagsutskottets ändringskrav ändå politiskt svårsmälta.
Ett sådant kunde vara kravet på att landskapen ska få mer tid på sig att införa valfriheten.
Då kan hela valfriheten vara i fara och den oheliga alliansen mellan Centern och Samlingspartiet knaka i fogarna.
2. Samlingspartiet gör processen kort
Idag lät flera samlingspartister förstå att deras röster i riksdagens avgörande omröstningar hänger på grundlagsutskottets betänkande.
Om Samlingspartiet sänker reformen sänker de samtidigt regeringen och då ligger nyval nära till hands.
Partiets ordförande Petteri Orpo meddelade under veckoslutet att partiet inte har några skäl att stödja en reform som inte motsvarar den man kommit överens om.
I klartext torde det betyda att man inte godkänner att valfriheten skjuts allt för långt på framtiden eller att grundlagsutskottet ger tummen ner för de strikta ekonomiska ramar Samlingspartiet kräver för landskapen.
Det är möjligt att grundlagsutskottet säger nej till sparkraven eftersom de kan hota människors rätt till lika god vård i hela landet.
Efter att utskottet gett sitt betänkande börjar Samlingspartiet säkert som helhet fundera på vilken knapp man rekommenderar för partiets riksdagsledamöter.
Om stormen inte har brakat loss innan dess kan man räkna med en grundlig diskussion under Samlingspartiets partikongress i Åbo den 8-10 juni.
Om Samlingspartiet sänker reformen sänker de samtidigt regeringen och då ligger nyval nära till hands. Om slutresultatet går att leva med försöker man säkert driva igenom reformen.
Sen är en annan sak att partiets ledamöter i skenande utsträckning meddelar att de trycker på just den knapp de själva vill.
Om Susanna Koski, Elina Lepomäki och den tidigare partimedlemmen Hjallis Harkimo röstar nej börjar riksdagsmajoriteten vara snävt tilltagen.
101 ledamöter av 200 röstar då för tidernas reform.
Andra kan tänkas vila på hanen och av veckoslutets och dagens kommentarer att döma finns ingen hjälp att få hos oppositionen.
Men allt beror nu på hur grundlagsutskottets betänkande och de slutliga lagförslagen ser ut.
3. Nästa regering river upp reformen
Också om riksdagen röstar för reformen kan delar av den sväva i fara.
Fullständigt klart är vid det här laget att landskapsvalet skjuts på framtiden. Frågan är hur mycket.
Får De gröna och Socialdemokraterna regeringsmakten försöker de säkert skrota hela valfriheten
Om det hålls i samband med riksdagsvalet är reformen inte mer än en papperstiger när nästa regering tillträder.
Får De gröna och Socialdemokraterna regeringsmakten försöker de säkert skrota hela valfriheten, eller marknadsmodellen som de kallar den.
Frågan är hur lätt det blir. Att frånta medborgarna rättigheter kan vara svårare än att dela ut dem. Om nästa regering ska skrota lagar som ger medborgarna ett friare vårdval måste argumenten vara starka.
Om reformen stupar i riksdagen och landskapsvalet ersätts med förtida riksdagsval får nästa regering börja på ny kula med reformen.
Det är inte sagt att det blir lättare.
Då har de privata vårdbolagen sannolikt börjat lägga rabarber på vården ute i kommunerna. För dem kommer en havererad vårdreform som en lottovinst.