Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var femte företagare går i invalidpension – ändå sparar nya företagare in på pensionsförsäkringen: ”Inte en blekblå aning om hur mycket man tjänar om 12 månader”

Från 2018
Uppdaterad 29.05.2018 08:02.
Närbild av händerna på en äldre person med slantar i ena handen
Bild: All Over Press

Andelen nya egenföretagare som bara betalar minimisumman i pensionsförsäkring har fördubblats under de senaste tre åren. Det kan i värsta fall göra livet riskabelt för företagarna, eftersom pensionsförsäkringen inte enbart täcker ålderspensionen.

- Vi vet att var femte företagare går i invalidpension, och den pensionen påverkas också av vad man har betalat i pensionsavgifter säger Mikko Kautto, direktör vid Pensionsskyddscentralen.

Vad den drastiska minskningen beror på vet han inte, men tror att det kan vara flera faktorer som inverkar.

- Det ekonomiska läget har säkert inverkat, men jag tror också att det är en informationsfråga. Företagarna får annan information än tidigare, säger Kautto.

Svårt att förutspå framtiden

Titus Poutanen har gjort videoproduktioner med firmanamn i fyra år. Han betalar minimumavgiften i pensionsförsäkring för att det ekonomiska läget är så osäkert.

- Man har inte en blekblå aning om hur mycket man kommer att tjäna tolv månader in i framtiden och hurdana projekt man kommer att få, säger Poutanen.

Han säger att han gärna skulle spara pengar för framtiden, men att det inte går just nu.

- Det är nog ett stort problem, för om något händer så är det ju från de pengarna jag skulle ta, säger Poutanen.

Placera eller försäkra?

En del företagare betalar minimiavgiften för att kunna placera pengarna på annat sätt, till exempel i bostäder. Kautto säger att man inte ska jämföra pensionsförsäkringen med investeringar utan med andra försäkringar.

- Investeringar kan rasa i värde, medan pensionsförsäkringen är indexbunden. Den är dessutom klart billigare än andra liknande försäkringar, säger Kautto.

- När man tittar på vilka företagare som betalar de relativt sett största pensionsförsäkringsavgifterna är det ekonomer och jurister, alltså personer som förstår hur systemet fungerar.

Det finns också en tydlig skillnad mellan åldersgrupper.

- Ungdomar betalar ofta ganska lite i avgifter, men ju äldre man blir desto mer vilja och möjlighet har man att fundera på framtiden och då brukar pensionsavgifterna höjas, säger Kautto.

Vill ha reform

En orsak kan också vara att nya företagare har annat att koncentrera sig på.

- Jag inser att pensionsförsäkringen är ett problem, men just nu måste jag koncentrera mig mer på andra saker, som att skaffa kunder, säger Poutanen.

Poutanen säger att om han skulle ha möjlighet att betala större avgifter skulle han göra det. Han säger att systemen kring egenföretagande inte motsvarar verkligheten just nu.

- Dagens modell är att det är massor av underleverantörer som jobbar för större företag. När det finns så många som inte lyfter vanlig lön så borde systemen reformeras, säger Poutanen.