Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trampoliner förbjuds på gårdar i Esbo: "Barnen har nu med gråten i halsen frågat var trampolinen är"

Från 2018
Barn som hoppar i en trampolin.
Bildtext På Esbos stads bostadsbolags gårdar ska trampolinerna nu bort. Arkivbild.
Bild: Yle/ Riikka Nurmi

Trampoliner är förbjudna på gårdar som ägs av Esbo stads bolag Esbo Bostäder. Förbudet motiveras med säkerhetsskäl. Janne Grönlund fick sälja sin trampolin, som tidigare gjort succé hos både de egna barnen och grannarnas barn. I Vanda och Helsingfors har städernas bostadsbolag inte en lika sträng linje.

– Disponenten kom gående förbi en dag när jag satt på bakgården och meddelade att trampolinen som är på framsidan av gården måste tas bort, säger Janne Grönlund, som bor på hyra i en av Esbo Bostäders lägenheter.

Han köpte trampolinen sommaren 2017 då han flyttade in med sina tre barn.

– Trampolinen var så stor så den fick inte plats på vår egen gård, varken på fram- eller baksidan av huset och jag byggde därför ihop den på husets gemensamma gård. Husbolaget gav lov. Också andra än mina barn fick hoppa där men högst tre åt gången. I husbolaget finns många barn och det bildades kö till trampolinen. Ingen skadades någonsin och vi hade skyddsnät, säger Grönlund.

"Alla barn är ledsna då de inte längre får ha roligt"

Grönlund har nu tvingats sälja sin trampolin och barnen är inte glada.

– Både mina egna barn och grannens barn har med gråten i halsen frågat var trampolinen är och varför jag plockade isär den. De säger att det skulle vara roligt att hoppa där. Jag svarade dem att reglerna är sådana att den måste bort. Alla barn är ledsna då de inte längre får ha roligt.

Om trampolinen inte tas bort inom en viss tid har Esbo Bostäder i ett brev till invånarna meddelat att man plockar isär den och lämnar delarna på gården och skickar räkningen till invånarna.

"Vi har inte möjlighet att övervaka användningen"

Frågan om varför Grönlunds barn och de andra barnen i grannskapet inte längre får hoppa på trampolinen går till Esbo Bostäders disponentchef Aki Moilanen. Han svarar bara via e-post.

– Stora trampoliner är förbjudna på gårdarna av säkerhetsskäl. Esbo Bostäder är som fastighetsägare och hyresvärd ansvarig för säkerheten på sitt område. Som hyresvärd har vi inte möjlighet att övervaka användningen av enstaka redskap på ett tryggt sätt. Trampoliner och andra stora anläggningar stör också underhållet av gårdarna.

Trampolinerna är förbjudna både på gemensamma gårdar och på bostädernas egna gårdar.

– Tanken är inte att förbjuda barnens lek, men säkerhets- och ansvarsfrågan har förtur när det handlar om trampoliner, skriver Moilanen.

Enligt Moilanen är antalet trampoliner som Esbo Bostäder nu reagerat på under tio.

Också lekstugor är förbjudna på gårdarna då de, enligt Moilanen, stör underhållet. Däremot är mindre konstruktioner som lätt kan rivas tillåtna, skriver Moilanen.

"En trampolin kan vara ganska plågsam för grannarna"

I Vanda och i Helsingfors förhåller sig städernas bostadsbolag inte lika strängt till trampoliner som i Esbo.

– Om någon vill sätta upp en trampolin på sin egen gård, till exempel en radhusgård, har vi inget att invända. Däremot får man inte sätta upp en trampolin på en allmän gård. Det skulle förstås vara roligt, men vem har ansvaret och övervakar, säger Hilkka Honkanen, disponentchef vid Vanda stads hyreshusbolag VAV Asunnot.

– Ibland har trampoliner dykt upp på gemensamma gårdar och då begär vi att de tas bort, säger Honkanen.

Hon tillägger att grannsämjan kan sättas på prov om någon sätter upp en trampolin på sin egen gård.

– Om någon sätter upp en trampolin på sin egen gård kan det vara ganska plågsamt för grannarna om barnen hoppar där från åtta på morgonen till elva på kvällen. Det handlar inte om ljudlös verksamhet. Men vi har ändå inte gått in för att förbjuda det, säger Honkanen.

"Har inte fått uppgifter om problem med trampoliner"

Helsingfors stads bostadsbolag Heka har en mer tillåtande inställning till trampoliner på gårdarna.

– Vi har inga anvisningar om det här och jag har inte heller fått uppgifter om några problem i anknytning till trampoliner på gårdarna. Det här gäller väl närmast radhus där man kan sätta upp en trampolin på sin egen gård. Det är väl naturligt att om någon sätter upp en trampolin på sin egen gård är den också ansvarig för den, säger Hekas fastighetschef Vesa Jurmu.

Han känner inte till att det skulle finnas trampoliner på husbolagens gemensamma gårdar.

Husbolaget kan vara ansvarigt vid olycka

Vem bär då ansvaret om någon skadar sig i en trampolin?

Disponentförbundets juridiska expert Jaana Sallmén säger i en Yle-artikel att husbolaget i allmänhet bör ge tillstånd för trampolinen.

Gemensamma gårdar förvaltas i allmänhet av husbolaget, som också svarar för att de är trygga. Men husbolaget kan också ha ansvaret för det som sker på till exempel gården till en radhuslägenhet.

För att få sätta upp en trampolin på den egna gården krävs i så fall lov av husbolaget.

Husbolaget bör se till att trampolinen är trygg att använda om den finns på bolagets område. Husbolaget är ansvarigt vid en olycka om olyckan skett för att bolaget försummat underhållet av trampolinen.

Däremot är husbolaget inte ansvarigt om den som skadar sig använt trampolinen vårdlöst. I sådana fall är personen själv ansvarig eller föräldrarna om det är fråga om ett barn.