Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny del av "ghetto-avtalet": Hundratals ettåringar i Danmark måste börja på dagis för att lära sig danska värderingar

Från 2018
Ett litet barn håller sin förälder i handen.
Bild: Tyler Olson - SimpleFoto

Ett år gamla barn från utsatta områden i Danmark kommer att placeras i ett slags kallade obligatorisk dagvård 25 timmar i veckan från och med nästa sommar, rapporterar Danmarks Radio.

I enlighet med en ny lag kommer cirka 700 barn att omfattas av en speciell form av gratis vård och undervisning oavsett om deras föräldrar vill det eller inte.

Den danska regeringen, Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna kom överens om åtgärden i dag.

Danska värderingar och traditioner ska läras ut via lek och aktiviteter

Det bor många invandrare i de områden som de nya reglerna gäller, och arbetslöshet, fattigdom och brottslighet är vanligt.

Danmark har 55 särskilt utsatta bostadsområden. Ettåringar i de här områdena ska från och med nästa sommar föras in i det nya systemet.

Det handlar om en målinriktad insats där barnen ges en möjlighet att från början lära sig danska och bli introducerade i danska traditioner och högtider samt demokratiska normer och värderingar.

Via "lek och aktiviteter" ska barn lära sig att smälta in i det danska samhället.

Om barnen inte skrivs in eller om barnet inte deltar tillräckligt i den obligatoriska undervisningen
riskerar föräldrarna att förlora barnbidrag.

Alla barn har inte samma möjligheter

- Barn som växer upp i ett utsatt bostadsområde har inte samma möjligheter som barn i andra delar av landet, säger barn- och socialminister Mai Mercado då hon motiverar beslutet.

- Om man växer upp i ett parallellsamhälle och inte känner till danska värderingar så måste man lära sig dem.

Enligt henne är det inte för tidigt att presentera danska traditioner och värderingar för ettåriga barn.

- Man ser tydligt att barn utsatta bostadsområden inte går i dagis i lika hög grad som andra barn. Det är viktigt att de här barnen i tid kommer in i systemet så att de hänger med och kan hålla sig på rätt nivå. Vi måste ge dem en bättre start i livet, säger Mercado till Politiken.

En del av den danska regeringens "ghettoutspel"

Den här åtgärden utgör en del av den danska regeringens så kallade ghettoutspel i samband med kampen mot parallellsamhällen. Enligt planen ska Danmark vara fritt från ghetton år 2030.

Regeringen planerar också att göra det möjligt att utfärda hårdare straff för brott som begås i vissa områden. Meningen är att det ska bli tryggare att bo i utsatta bostadsområden.

Regeringen kommer också stärka polisinsatserna betydligt i utvalda områden.

Diskussion om artikeln