Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cirkulär ekonomi ger soporna nytt liv

Från 2018
Massor avfall
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Cirkulär ekonomi handlar om att använda återvunnet material i tillverkningen och att produkten kan återanvändas när den är färdigt använd. Vasek drar projektet Cirkulär ekonomi i Korsholm.

I Österbotten pågår projektet Cirkulär ekonomi i Korsholm där man vill dra nytta av biprodukterna från Stormossens återvinningscentral och Westenergys avfallsförbränningsanläggning.

Göran Östberg på Vasek.
Bildtext Göran Östberg.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Cirkulär ekonomi handlar om att produkter ska designas, planeras och tillverkas så att det inte uppstår något avfall, säger projektledare Göran Östberg från Vasek, Vasaregionens närings- och utvecklingsbolag.

Knappt åtta kilometer från Fågelberget ligger Stormossens återvinningscentral och Westenergys avfallsförbränningsanläggning.

- Tanken är att man också kan hitta synergier med Stormossen och Westenergy, som hanterar mycket material som vi kan göra bättre saker av.

Problemplast

Östberg nämner plast och hur man ska återanvända den som en produkt som är väldigt aktuell.

- Vi tittar också mycket på materialströmmarna på stället, som till exempel spillvärme, vatten, jord och koldioxid som kommer från Stormossen.

Nya industritomter

Som en del i projektet har Korsholms kommun utvidgat sitt industriområde på Fågelberget med tio nya tomter som är reserverade för företag som ska etablera sig inom cirkulär ekonomi.

- Vi kommer småningom att inleda ett projekt där vi ska se om man kan odla fiskyngel på Fågelberget och använda oss av värme och vatten från Stormossen.

Förverkligandet av projektet Cirkulär ekonomi i Korsholm är inte alls långt borta och Östberg tror att de första företagen kommer att etablera sig efter sommaren.

- Tanken med projektet är att också skapa ett kluster i Österbotten.

De första har startat

Östberg säger att intresset bland företag att börja återanvända är stort och det första företaget som återvinner lastpallar har redan startat.

Korsholm är först ut och enligt Östberg följer de andra österbottniska kommunerna efter.

- Vi har samarbete med alla kommuner och jag har varit i kontakt med företag i andra kommuner, så det här är inte specifikt för Korsholm.

Projektet cirkulär ekonomi i Korsholm finansieras av EU, Korsholms kommun och Vasek. Projektet pågår till augusti 2019 och Östberg har jobbat i projektet sen augusti i fjol.

Diskussion om artikeln