Vasa Sports vd försiktigt positiv inför nästa säsong – ny tränare och yngre spelare
Den gångna säsongen var minst sagt en besvikelse spelmässigt för Vasa Sport. Ekonomin räddade man genom att sälja spelare under slutet av säsongen. Men nu blåser mer positiva vindar, enligt vd Tomas Kurtén.
Jumboplats, det kan inte ses som annat än ett stort misslyckande.
- Det som gick mest fel förra säsongen var att vi inte vann tillräckligt många matcher, konstaterar vd Tomas Kurtén.
Det säger sig självt att spelmässiga framgångar föder ekonomiska framgångar.
Försäljningen av spelare räddade ekonomin
Tränaren Tomek Valtonen sparkades efter den sista matchen och in kom Ari-Pekka Pajuluoma. Och nu andas klubben mer positivitet.
Resultatet för den senaste säsongen kommer att landa på ungefär minus 200 000 euro. Det klarnar slutligt under de närmaste dagarna.
Det som räddade klubben från fulare siffror var att man gjorde sig av med flera spelare, när det stod klart att slutspelet är utom räckhåll.
- När man får ihop nästan 400 000 euro via spelarförsäljning, med en omsättning på kring fem miljoner, så förstår alla att beslutet var det rätta, säger Kurtén.
Vad betyder ett minusresultat på 200 000 för en förening av den här storleken?
- Det betyder att det är tajt inför kommande säsong. Det här som vi sysslar med är säsongbetonat. På våren hänger mycket på försäljningen av säsongskort och avtal med sponsorer.
Så hur ser det ut just nu?
- Jämfört med samma tidpunkt i fjol har vi sålt lite fler säsongskort och samma gäller avtalen med företagen. Jag tänker inte hurra och påstå att allt är frid och fröjd, men just nu är jag försiktigt positiv.
Hur mycket av positiviteten har att göra med den nya tränaren?
- Det har troligen haft en positiv inverkan på försäljningen av säsongskort. Men också företagen har frågat sig vad vi tänker göra för att vända skutan.
Kurtén räknar också upp värvningen av målvakten Sami Aittokallio och en del unga spelare som betydelsefulla för hur supportrarna ser på lagets möjligheter.
Årets spelarbudget ligger på ungefär samma nivå som inför den förra säsongen. I siffror betyder det kring 1,5 miljoner euro i bruttolöner.
Liga- aktien ger andra klubbar ett försprång
Sport betalar också fortfarande av på sin liga- aktie. Aktien kostar 1,8 miljoner och Sport har betalat hälften.
- Vi betalar av på den helt planenligt, säger Kurtén.
- Ingen större dramatik där, men förstås ger vi, KooKoo och Jukurit de andra ligaklubbarna ett litet försprång tills allt är betalt.
Hur mycket extra huvudbry ger liga-aktien och avbetalningen på den med tanke på att det också utan den är kärvt ekonomiskt?
- Mycket gav huvudbry förra säsongen, mycket annat än bara liga-aktien. Nu är det avklarat, så siktet är inställt på framtiden. En mera normal säsong måste vi förstås ha med liga-aktien i våra beräkningar. Vi har bra koll på våra utgifter och det kommer vi att fortsätta med.
Hur locka mer publik?
Fjolårets publiksnitt nådde inte upp till det uppsatta målet på 3100 per match. Man landade på 2818.
Finns det något, utöver nya tränaren och spelarvärvningar, som kan höja publiksnittet kommande säsong?
- Säkerligen. Hittar vi teman till matcherna som folk ser som underhållande? Dialogen med supportrarna, förstås. Och så förstås det spelmässiga, framför allt hur vi spelar i hemmarinken.
Lokala förmågor
Sen har vi också den lokala och regionala aspekten. Rimligen ökar intresset om laget består av fler lokala förmågor.
Hur ser det då ut med den österbottniska representationen inför kommande säsong?
- Erik Riska, Tony Sund och Ville Saukko kommer antagligen att spela mycket. Sen är frågan hur våra A-juniorer lyckas med att ta en plats i laget. Det finns en hel del killar som just nu försöker vika sig en plats, säger Kurtén.
Aktieägarna reagerade "relativt bra"
Enligt Kurténs bedömning ägs mellan 80 och 85 procent av aktierna i Vasa Sport av österbottningar.
Hur reagerade aktieägarna efter förra säsongen?
- Relativt bra. Vi hade en träff före den sista hemmamatchen där kring hundra ägare var på plats. Vi var ärliga med läget och med vad vi tänker göra de kommande månaderna. Ingen är förstås glad över hur det gick men nu känns det mer positivt.
Borde Valtonen ha sparkats tidigare?
Under säsongen höjde en del supportrar rösten om att Tomek Valtonen borde få sparken. Det är ofta lätt att vara efterklok. Kurtén har ändå inget entydigt svar på om det var rätt att vänta säsongen ut.
- Att sparka tränaren tidigare skulle ha varit en lysande idé enligt vissa. Men det är svårt att säga hur laget skulle ha reagerat och hur vårt spel skulle ha sett ut efter det.
Med siktet på slutspel
Att nå slutspel har varit målsättningen under de senaste säsongerna. På den fronten har inte mycket förändrats.
- Den sista grundseriematchen ska ha betydelse. När den spelas ska vi fortfarande ha möjlighet att nå slutspelet, säger Kurtén.
Hur högt kan man sikta med tanke på hur laget ser ut just nu?
- Svårt att säga, vi har ett ganska ungt gäng, mycket kan hända. Vi har gjort en föryngring eftersom vi gärna ser att vi har spelare som har siktet inställt på framtiden. En tionde plats är inte alls orealistiskt.
Ekonomin under den kommande säsongen, hur mycket hänger på de rent sportsliga framgångarna?
- Det är väldigt viktigt att vi gör en bra grundserie och att vi spelar en bra hockey i hemmarinken.
Vasa Sport har också anlitat en mental tränare, Vasabon Lasse Norrgård, inför kommande säsong. På det viset vill man hänga med i utvecklingen.
Biljetterna blir inte billigare
Vad gäller biljettpriser och priset på säsongskorten finns det inte mycket utrymme att flexa. Verksamheten måste gå runt.
- Det är bara så att hockeyligan i Finland ligger på en hög internationell nivå. Det gör att biljettpriser och sponsoravtal måste ligga på en viss nivå, säger Kurtén.