Drömhus i Marudd blev en mardröm: "Min dotter fick såriga utslag när hon sovit här en natt"
Den friska luften kommer inte in genom rena ventiler, utan genom de femtioåriga väggarna och skorstenen. Hyresgästerna får utslag och luftvägsproblem. De säger att de inte fått någon hjälp av hyresvärden. I huvudstadsregionen finns många andra hus från 1970-talet som har liknande problem.
- Min dotter fick såriga utslag runt munnen. Hon bor varannan vecka här hos mig, varannan vecka hos sin pappa. Efter att hon sovit här en natt dök utslagen upp, säger invånaren Linda Siik.
När dottern i några dagar varit hos sin pappa försvann utslagen.
Dotterns läkare sade att symptomen var oroväckande och att hon inte alls borde vistas i huset.
- Vi har inte möjlighet att flytta, säger Siik.
Egnahemshuset i Marudd i Helsingfors har sex rum. I dag bor sex vuxna och fyra barn i huset.
Jesse-Pekka Rautiainen och några andra bestämde sig förra hösten för att grunda ett kollektiv i huset. I början av 2018 märkte invånarna att allt inte stod rätt till i huset.
- Vi kände oss trötta och hade snuva eller bihåleinflammation nästan hela tiden, säger Rautiainen.
Fuktskador höjer risken för astma
Juha Pekkanen är professor i folkhälsa vid Helsingfors universitet. Han säger att irritationssymptom kan orsakas av bland annat kemikalier från konstruktionerna i huset, eller från en gammal gummimatta som faller sönder.
- Vanligt damm men också mineraldamm från isoleringen kan orsaka irritation.
Om det finns fuktskador i huset så ökar invånarnas risk att få astma.
- Men om symptomen orsakas av irriterande ämnen så borde de försvinna när man inte längre utsätts för dem, säger Pekkanen.
Luften kommer genom väggarna och skorstenen
När Rautiainen anlitade ett utomstående företag för att undersöka inomhusluften blev det klart varför invånarna drabbats av hälsoproblem.
I ett av nedre våningens sovrum fanns en stark mikrobbaserad lukt, som möjligen kommer från en gummimatta som finns under rummets parkett.
Ventilationen i resten av huset fungerade omvänt - tillluftsventilerna fungerade som frånluftsventiler och luften till huset kom genom skorstenen och inifrån konstruktionerna genom hål i väggarna.
Huset i Marudd är byggt 1973.
- I huvudstadsregionen finns många andra hus från 1970-talet. Det finns många problem med inomhusluften i den tidens hus, berättar Timo Kujala, chef för inomhuslufts- och reparationsrådgivning vid Andningsförbundet.
En annan problemgrupp i regionen är frontmannahusen.
70-talshusen är för täta
Några av 70-talshusens problem är att de är låga och har golvet mot marken. Det kan leda till att vissa golvmaterial, såsom trä, kontamineras.
Husen är också för täta i förhållande till ventilationstekniken.
- Ett problem med huset i Marudd är att det har ventilation med självdrag. Då fungerar ventilationen genom temperatur- och tryckskillnader, säger Kujala.
Ventilation med självdrag fungerar när det är kallare utomhus än inomhus, men i andra fall kan den sluta fungera eller till och med vändas om, så att frånluftsventilerna börjar fungera som tilluftsventiler.
Min fingertoppskänsla är att allt fler upplever att det finns problem med inomhusluften
Juha Pekkanen, professor i folkhälsa vid Helsingfors universitet
Kujala säger att kollektivboende i sig också har problem: desto fler personer som bor i ett hus, desto mer fukt samlas där.
- Om ventileringen inte fungerar hamnar den fukten någonstans, eventuellt i väggarna.
Kall vinter och torr luft gör problemen värre
Pekkanen från Helsingfors universitet säger ändå att inomhusluftssituationen är bra i Finland.
- Men vi har en lång och kall vinter. Då är luften torr och det kan vara svårt att ventilera effektivt. Då märks också problem i luften bättre, säger Pekkanen.
När man följer med den offentliga diskussionen får man en bild att inomhusluftsproblemen ökat i Finland. Pekkanen säger att det inte finns tillräckligt med data för att man ska kunna se en trend.
- Min fingertoppskänsla är ändå att allt fler upplever att det finns problem med inomhusluften.
Pekkanen säger att det är svårt att veta vad det kan bero på.
- Det kan bero på att inomhusluften blivit sämre. Det kan också bero på att levnadsstandarden ökat och att vi har högre krav på luften.
Hyresvärden har nekat till intervju.