Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Danska författaren Kim Leine skrev roman om sina landsmän i finska inbördeskriget: "Jag tror att alla män drömmer om att döda någon"

Från 2018
Den norsk-danska författaren Kim Leine.
Bildtext Kim Leines roman "Avgrunden" utspelar sig under perioden 1918-1944.
Bild: YLE/Pekka Tynell

Finska inbördeskriget lockade tusentals frivilliga från de nordiska länderna. De allra flesta kom från Sverige, en del kom också från Norge och sammanlagt sju frivilliga danskar deltog i kriget våren 1918. Så gott som alla kom att strida på den vita sidan.

I den norsk-danska författaren Kim Leines bok Avgrunden får vi lära känna två av dessa frivilliga danskar, nämligen tvillingbröderna Ib och Kaj Gottlieb.

När inbördeskriget bryter ut är bröderna 20 år gamla, och beslutet att delta i inbördeskriget fattar de kanske inte så mycket av ideologisk övertygelse som av äventyrslusta:

- Det danska nederlaget mot tyskarna i slaget vid Dybbøl 1864 kom att sätta sin prägel på danskarna under en lång tid in på 1900-talet. I det dansk-tyska kriget deltog också en del finska soldater på danskarnas sida, och man kände kanske en plikt att ställa upp som tack för hjälpen.

- Det fanns givetvis också en påtaglig rädsla för att bolsjevismen skulle sprida sig. Som Kaj noterar i ett brev hem: man ville kämpa för nationalism, kultur, humanism och kristna värderingar. Men minst lika viktig var äventyrslustan.

Valkoisia sotilaita tauolla metsärinteessä 28.4.1918.
Bild: Varkauden museot. Piipun juurella, A. Ahlström osakeyhtiön kokoelma. Kuvaaja Ivar Aleksander Ekström.

På tåget norrut genom Sverige på väg till Finland skriver Kaj ett brev hem till sin far:

Jag tänker ofta på vad kriget ska göra med oss. Vad jag kommer att förlora, vad jag kommer att få. Det vet jag inte. Men jag vet att jag längtar efter det.

Vad är det bröderna får och vad är det de förlorar, undrar jag när jag träffar Kim Leine:

- De längtar efter att skaka av sig barndomen och bli vuxna. Till en viss del får de vad de ber om, och det kan ju vara farligt att få det man önskar sig – de får kriget. Och de får erfara att när man en gång gått in i kriget kan man aldrig komma ut ur det igen. Inbördeskriget kommer att definiera och påverka deras liv och följa dem under resten av deras liv.

- Man kan säga att de förlorar sin ungdomliga oskuld, sin förmåga att älska och att ha normala relationer till andra, speciellt till kvinnor.

Fånglägret är en fabrik. Produkten som framställs är död. Spillprodukten är mänsklig förnedring.

ur "Avgrunden"

- Kaj blir förälskad i de röda kvinnor som han för till avrättning. Den förälskelsen sitter så djupt i honom och följer honom hela livet och definierar också hans relation till de kvinnor han kommer att möta. Ib har för sin del ett homosexuellt förhållande i Finland. Den relationen kommer för sin del att definiera hans relation till andra människor, även om han gifter sig och får barn.

Kriget som rus och raseri

Under våren 1918 deltar Kaj och Ib bland annat i slaget om Tammerfors, och de är med om att spåra upp, döma och arkebusera röda fångar. I mitten av maj tågar de in i Helsingfors som segrare tillsammans med tiotusentals andra vita soldater.

Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.
Bildtext Tammerfors våren 1918.
Bild: Vapriikin kuva-arkisto. Fotograf:Oscar Sundberg

Bröderna befinner sig som i ett rus, i ett intensivt nu. Det råder undantagstillstånd, och gränsen mellan rätt och fel suddas ut.

Resten av sina liv kommer bröderna att vistas i ett slags gränsland där det är svårt att skaka av sig krigets vålnader och regler:

- Kriget har andra spelregler än freden. Ib tar med sig dessa regler in i freden och fortsätter att använda sig av krigets premisser. Ondskan är en del av krigets normaltillstånd och det blir ett alibi för Ib att utveckla sin ondska.

Tanskalainen kirjailija Kim Leine
Bildtext Kim Leine intresserar sig för krigets psykologi.
Bild: Pekka Tynell / Yle

- Under kriget har handlingarna inte varit ondska, utan snarast en del av den verklighet han levt i. Men i fredstid blir det till psykopati och ondska som han lever ut bland annat genom att utöva dominans mot andra, speciellt kvinnor. Det är inte en slump att han utbildar sig till psykiater och hypnotisör. Han är hänsynslös, han känner ingen empati och han har ingen som helst ansvarskänsla.

Kriget följer honom som en vän, lite på avstånd, traskande därinne i skogen, bakom buskar och träd, det dyker upp och försvinner, medan han själv går på den inslagna vägen, sköter sitt arbete, betalar sina räkningar i tid, men ensam.

ur "Avgrunden"

Mellan det himmelska och det jordiska

I flera av Kim Leines böcker hittar vi läkare och sjukvårdare liksom präster och själavårdare.

Kim Leine konstaterar att hans egen bakgrund antagligen spelar in. Leine är uppvuxen bland Jehovas vittnen i Nordnorge och han är utbildad sjukvårdare. I femton år jobbade han inom sjukvården på Grönland.

Ibs tvillingbror Kaj studerar teologi, men förlorar sin tro på vägen:

- Kriget fråntar honom förmågan att tro på det goda. Men Kaj blir inte ond på samma psykopatiska sätt som sin bror. Kaj är snarast neurotiker. Jag är intresserad av teman som moral och begär, och dynamiken mellan det religiösa, det himmelska å ena sidan och det jordiska, det köttsliga å andra sidan.

Pärmen till Kim Leines roman Profeterna vid Evighetsfjorden.
Bild: Forum förlag

I Kim Leines bok Profeterna vid Evighetsfjorden, som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris år 2013, är huvudpersonen Morten Falck en präst som också praktiserar som läkare.

I Avgrunden har Kim Leine valt att fördela yrkesrollerna mellan tvillingbröderna. Ib och Kaj är enäggstvillingar och man kan se dem som två sidor av samma person samtidigt som deras personliga identiteter ofta suddas ut.

Baserad på faktiska händelser

Porträttet av Kaj baserar sig på en faktisk person, nämligen den danska teologen, orientalisten, journalisten, översättaren och motståndsmannen Peter de Hemmer Gudme som i unga år deltog som frivillig i det finska inbördeskriget.

- Peter de Hemmer Gudme deltog i inbördeskriget och senare deltog han också i motståndsrörelsen i Danmark mot nazisterna. Precis som Kaj och Ib dog han den 30 november 1944. Peter de Hemmer Gudme hade en storebror som också deltog i det finska inbördeskriget, men han dog inte under andra världskriget.

Den danska journalisten mm Peter de Hemmer Gudme
Bildtext Peter de Hemmer Gudme (1897-1944) var en av sju danska frivilliga i inbördeskriget i Finland 1918.
Bild: Wikimedia commons

För ett antal år sedan blev Kim Leine kontaktad av dokumentärfilmaren Claus Bohm som ville att Leine skulle skriva manus till en film om Peter de Hemmer Gudme och det finska inbördeskriget.

- Jag hade aldrig hört talas om det finska inbördeskriget. Det hade knappt någon annan jag frågade heller. Arbetet ledde till en hel del efterforskningar och det blev både ett filmmanus och en roman på närmare 700 sidor …

I efterordet konstaterar Kim Leine att grundmaterialet i hans romaner inte är levnadsbeskrivningarna: ”livsförlopp fungerar bara som strukturerande princip. Det är i gengäld de felaktiga, omoraliska, otillständiga och skändliga handlingarna som väcker en roman till liv; alla de fel och dumheter som författaren tvingar sina karaktärer att göra sig skyldiga till (---).”

Avgrunderna vi lever med

Romanen Avgrunden utspelar sig mellan år 1918 och 1944. Historien börjar med det finska inbördeskriget och slutar under andra världskriget när såväl Ib som Kaj är engagerade i den danska motståndsrörelsen.

- Bröderna lever upp igen när de hör krigstrumpeterna ljuda och stöveltrampen komma närmare. De ser på varandra och ler: nu kommer vi hem! Kriget är deras rätta element. Men kriget blir också deras undergång. Peter de Hemmer Gudme sa en gång att freden inte var något för honom. Han önskade nog att dö i krig.

Gravar på den gamla kyrkogården i Kangasala.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Vad betyder romanens titel, vilka avgrundar är det som öppnar sig?

- Den mest närliggande tolkningen är kriget och våldet, som i synnerhet vi män är så fascinerade av. Jag tror att alla män drömmer om att döda någon, det känns som en frestande tanke att lösa problem på.

- Denna frestelse bär vi med oss genom hela livet. Den går vi vår sida och vi kan kika ner på den allt emellanåt. Men vi får inte gå för nära, då kan vi trilla ner i avgrunden. Vi får inte fjärma oss för långt bort heller, då kan vi snubbla och ramla ner i den. Avgrunden, våldet och förtappelsen är våra ledsagare genom livet. Vi frestas och räds samtidigt över denna möjlighet och utväg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln