Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Plomberna kostar mest men hjälper inte mot tandtrollen – ”Fluor och vettiga matvanor” är tandläkarnas rekommendation mot karies

Från 2018
Uppdaterad 29.05.2018 15:04.
Tänderna
Bild: Mostphotos

Karies, bakterien som förorsakar hål i tänderna, kan inte bekämpas genom att man plomberat tänderna utan endast genom effektivare munhygien och ändrade matvanor, säger Finska Tandläkarsällskapet Apollonia.

Plomberingen står ändå för största delen av kostnaderna för tandvården.

Årligen görs det i Finland 3 miljoner plomberingar. Upp till hälften av tandläkarnas tid går till att lappa tänder eller reparera plomber, fastän den vanligaste orsaken till hål i tänderna, karies, kan stoppas med enkla medel.

Tandläkarsällskapet har kommit med nya rekommendationer för God medicinsk praxis, då det gäller tandvård.

God egenvård bäst för att bekämpa karies

Karies kan inte stoppas genom att lappa tänderna. Genom plombering hindrar man bara att en skada förvärras och ser till så att tandgarnityret kan återhämta sig.

Det bästa sättet att hindra hål i tänderna är att påverka riskfaktorerna.

Tandtråd
Bild: Andrey Popov/Mostphotos

- God egenvård, att använda fluor och vettiga matvanor, nämner specialtandläkaren Helena Forss. Patientens roll är mycket viktig.

Äldre människor har mest hål i tänderna

Kariesskador finns mest hos personer över 65 år. För mindre barn började behovet av att lappa tänderna minska allmänt på 1980-talet men vissa kariesskador hopar sig hos en liten grupp småbarn.

Risken för karies ökar i puberteten.

Om karies förekommer bara i tandens yttersta skikt brukar man inte lappa tänderna hos vuxna. Då är det viktigt att den angripna ytan hålls ren, och som hjälp kan man då använda fluor.

Hål i mjölktänder hos barn förstoras snabbt och man borde söka sig till tandläkare utan dröjsmål.

Plomben borde vara hållbar

Då det finns behov av plombering borde plomben göras möjligast hållbar och långvarig. Rekommendationen är att alltid då det är möjligt göra plomben färdig med en gång, utan några tillfälliga fyllnadsmaterial.

Det vanligaste materialet är en plastkombination. Keramiska plomber kan användas för de stora kindtänderna. För att lappa mjölktänder rekommenderas stålkrona.

Amalgamen bort före 2030

Man kommer att avstå från amalgam före år 2030.

Ibland kan den bästa vården vara att helt avlägsna tanden.

Tandläkaren väljer fyllnadsmaterial beroende på skadans omfattning och placering och i samarbete med patienten.

Diskussion om artikeln