Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien ska leda internationellt avrustningsorgan - "Det är en av de mörkaste dagarna i historien"

Från 2018
Uppdaterad 29.05.2018 17:12.
Den syriska militären bombar Dhouma  7.4.2018.
Bildtext Den syriska militären bombar Dhouma 7.4.2018.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Den syriska regeringen, ledd av Bashar al-Assad, har återkommande gånger anklagats för att använda både kemiska vapen och tortyr mot det syriska folket i ett blodigt inbördeskrig.

Ändå tog Syrien i dag över ledningen för FN-organet för nedrustning (Conference of Disarmament) - och ingen kan göra något åt saken.

FN-organet möts årligen under tre separata sessioner i Genève. Ledarskapet cirkulerar i alfabetisk ordning mellan deltagarna, och under de följande fyra veckorna är det Syrien som håller i klubban.

USA:s representant i organet, Robert Wood, skrev på Twitter att måndagen då Syrias ledarskap inleddes är en av de mörkaste dagarna i historien.

- Regimen i Damaskus har varken trovärdighet eller moralisk auktoritet att leda nedrustningsorganet, skrev Wood.

Också Storbritanniens representant, Matthew Rowland, grämer sig över Syriens ledarskap eftersom landet självt inte följer några gemensamma normer eller överenskommelser om nedrustning.

Viktig konvention

Organet bildades år 1979, och en av de viktigaste överenskommelserna man gjort var konventionen om förbud mot kemiska vapen från 1993.

Konventionen förbjuder produktion, lagring och användning av kemiska vapen.

Syrien antog konventionen år 2013, men har ändå fortsatt att använda kemvapen. FN:s utredare säger sig ha dokumenterat över 30 kemvapenattacker gjorda av den syriska regeringen sedan inbördeskrigets början.

Litet barn får medicin efter en misstänkt kemvapenattack mot staden Douma i Syrien.
Bildtext Ett barn får medicin efter attacken i april.
Bild: Reuters

Senast i april dog 83 personer i en attack där något som starkt påminde om saringas användes.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, är en internationell organisation som ser till att konventionen om kemiska vapen följs.

OPCW har undersökt, och undersöker, Syrien och anser att kemiska vapen har använts i 14 fall så här långt.

Att använda kemvapen är ett brott enligt internationell lag. Att använda kemvapen så ofta är antagligen ett brott mot mänskligheten.

Hinner inte göra stor skada

Nedrustningsorganet har inte lyckats komma överens om några åtgärder under de senaste tio åren, så Syrien hinner knappast få så mycket till stånd under sin tid som dess ledare.

Att ett nedrustningsorgan leds av ett land vars regering är känd för användandet av kemiska vapen mot civila är ändå en massiv smäll mot FN-organets trovärdighet och mediebild.

Enligt FN:s generalsekreterare António Gutierres finns det inget han kan göra i saken.

Också Storbritannien säger att man inte kan göra något eftersom en ändring av organets regler skulle kräva medgivande av all 65 medlemsländer, inklusive Syrien.

Källor: BBC, The New York Times

Diskussion om artikeln