Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Räddningshunden Noppa söker efter försvunna människor - organiserad sökverksamhet räddar liv

Från 2018
Uppdaterad 16.07.2018 09:29.
Räddningshunden Noppa - Spela upp på Arenan

Australiensiska vallhunden Noppa älskar sitt arbete som räddningshund. Noppa jobbar för Finlands räddningshundsförbund och rycker tillsammans med ägaren Gabi Stubb in och hjälper polisen då någon människa försvunnit.

Fem och ett halvt år gamla Noppa är en livlig och energisk hund som tycker om att vara aktiv och jobba.

Noppa är Gabi Stubbs fjärde räddningshund och har fått hänga med på sökträningar ända sedan valptiden.

- Redan då han var åtta veckor gammal fick han hänga med och lära sig att vara lugn även då det händer mycket runt omkring, berättar Stubb.

Noppa bor i Esbo, där Frivilliga räddningstjänsten ofta alarmeras då någon försvunnit. Enligt Stubb använder polisen gärna skolade och granskade räddninsgdshundar som hjälp i sökandet.

Kvinna som leker med en hund. Hunden håller en tennisboll i munnen.
Bildtext Gabi Stubb tillsammans med sin hund Noppa.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Man måste vara redo att hitta en avliden person

De frivilliga medlemmarna i räddningshundsförbundet informeras med sms då det finns ett fall där hjälp behövs.

- Om man kan rycka in så får man information om när och var man ska vara på plats, berättar Stubb.

På den givna platsen möts de frivilliga och polisen ger mera information om fallet. Sedan delas det ut kartor och de frivilliga delas in i grupper på tre personer.

I en grupp kan det till exempel finnas en sökhund med sin förare, en orienterare och en medlem från Röda korset som är utbildad inom första hjälp.

En hund som sitter på gräset med tungan hängandes ut ur munnen.
Bildtext Räddningshunden Noppa.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

- Våra hundar är skolade att hitta levande människor men man måste även vara redo att hitta en avliden person. Alla inom vår förening har tystnadsplikt just på grund av att fallen kan vara känsliga, säger Stubb.

Om personen är avliden är det enligt Stubb viktigt att se till att ingen utomstående kommer till platsen. Man ska också gå en bit bort så man inte påverkar polisens kommande utredning.

- Är personen vid liv så tillkallas polis eller ambulans, det beror på fallet. Ofta söker vi ändå i tomma områden och då bekräftar vi bara att personen inte är där, berättar Stubb.

Två hundar som sitter på en terass.
Bildtext Noppa tillsammans med kompisen Tricky, som också ska bli räddningshund. Noppa är döpt efter de svarta prickarna på frambenen.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Då selen sätts på blir Noppa opportunistisk

Noppa söker inte efter en enskild persons lukt utan efter människor i största allmänhet. I första hand letar han efter personer som är stilla, men han kan även spåra människor i rörelse.

- En människa som är stilla ger en annan vittring än en sådan som rör på sig, berättar Stubb.

Då Noppa får på sig sin arbetssele blir han enligt Stubb en opportunist och söker efter alla människor.

- Noppa kan känna vittringen av en äldre dam på en bänk och då måste han förstå när man säger "inte den här människan, sök vidare", säger Stubb.

Efter en lyckad sökning belönas Noppa med en tennisboll.

En hund som hoppar upp och fångar en tennisboll i munnen.
Bildtext Noppa älskar att leka med tennisbollar.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

- Innan man ger sig ut måste man planera hur man ska söka igenom sitt område. Hundarna söker där vi visar åt dem att söka och det är upp till föraren att skapa bästa möjliga förutsättningar att hitta personen, säger Stubb.

- Handlar det till exempel om ett barn som försvunnit så söker man självklart först kring eventuella vattenområden. Vi håller oss även alltid under vinden för att underlätta hundarnas jobb, berättar hon.

Organiserad verksamhet räddar liv

Både hund och förare måste vara utbildade för att få delta i ett uppdrag. Hunden måste klara av vissa prov där den ska kunna söka med luftvittring och spåra längs marken.

Hundarna måste även certifieras av myndigheterna. Det är ofta först som tre- eller fyraåringar som hundarna är färdigutbildade.

En hund som har på sig en sele där det står "Pelastuskoira Espoo".
Bildtext Noppas sele har en liten bjällra så man hör var han rör sig samt en lampa som lyser i mörkret.
Bild: Yle/ Anna Aaltonen

Finlands räddningshundsförbund ordnar kurser i räddningsarbete och det är via dem som Noppa och Stubb deltar i verksamheten.

- På 1960- talet försvann en flicka i Lappland och hon hittades efter långt sökande död. Väldigt många deltog i sökandet men det var inte optimalt organiserat. Efter det förstod man vikten av organiserad verksamhet inom sökning och då grundades vår förening, säger Stubb.

Stubb och Noppa tränar även ravinsökning för att kunna hitta människor som hamnat under till exempel ett jordskred.

- Det är en mycket rolig hobby som tar all den tid man kan ge, avrundar Stubb.

Hjältedjur

Diskussion om artikeln