Pargasö fri från skarvar efter lyckat sociala medier-initiativ – ”Inte en enda skarv har häckat på ön”
Det har gått en dryg månad sedan tomtägaren Timo Metsola bjöd in alla intresserade att besöka hans holme på Erstan i Pargas. Resultatet är över förväntan.
Timo Metsola köpte holmen Yxhop på Erstan i Pargas hösten 2015, men han har inte kunnat tillbringa en enda sommar där sedan dess. En envis skarvkoloni har nämligen häckat på ön och avföringen har gjort det omöjligt att vistas på holmen.
Efter många ihärdiga försök att skrämma bort skarvarna med diverse metoder, beslöt sig Helsingforsbon att be om hjälp via sociala medier.
I ett Facebook-inlägg uppmanade han alla intresserade att ta i land på hans holme för att skrämma bort skarvarna då han själv inte kunde besöka holmen.
Inlägget fick snabbt stor spridning och bland annat många lokala fiskare anmälde sitt intresse att ställa upp.
Men hur ser läget ut i dag? Fungerade projektet?
Timo Metsola är glad men förbryllad.
- Det har gått väldigt bra. Sedan människor började röra sig på ön nästan dagligen har skarvarna försvunnit och inte återvänt. Inte en enda skarv har häckat på ön under de senaste veckorna.
Metsola vet inte exakt hur många som tagit i land på hans holme, men med tanke på att skarvarna hållit sig borta är det frågan om nästan dagliga besök.
- Jag har fått regelbundna lägesuppdateringar av lokala fiskare och stugägare i trakten som berättat att de sett mycket trafik på ön.
”Människan är överlägsen som fågelskrämma”
Metsola berättar att det är flera bekanta som besökt holmen, men också offentliga personer och främmande personer som velat hjälpa till efter att ha läst om situationen i olika medier.
Största delen av dem som besökt ön har varit där en stund och sedan fortsatt sin färd.
- Det har uppstått ett roligt fenomen. Ganska många finländare har någon form av band till Åbolands skärgård. Jag har fått flera ”Hälsningar från Yxhop”- textmeddelanden.
Det här är ett helt otroligt exempel på vad man kan åstadkomma i grupp. Människan är överlägsen som fågelskrämma.
Han konstaterar att situationen känns ganska lustig.
- Problemet kändes så svårt. Jag var säker på att skarvarna skulle vänja sig vid alla försök att skrämma bort dem.
Han visste sedan tidigare att människan fungerar effektivt för att skrämma iväg skarven. Människan behöver egentligen inte göra något, det räcker att en människa befinner sig där för att skarven ska välja en annan häckningsplats.
- Det här är ett helt otroligt exempel på vad man kan åstadkomma i grupp. Människan är överlägsen som fågelskrämma.
Lokalinvånare nöjda - och beredda att ställa upp igen
Det är inte enbart Metsola som stört sig på den stora skarvkolonin som häckat på hans holme. Grannarna irriterade sig också på den.
Tack vare det lyckade initiativet har många grannar och lokala fiskare därför redan meddelat att de gärna ställer upp kommande år igen.
- Nu när vi har hittat en så pass lätt lösning har responsen från lokala invånare varit mycket positiv. De tackar mig för det här initiativet, även om jag tycker att det är jag som borde tacka dem. Det här är kanske en klassisk win-win-situation.
Trots att skarvarna flyttat bort är den förstörelse som skarvarna orsakat under de två senaste åren märkbar på ön. Träden har tagit stor skada.
- Det som glädjer mig är att på nästan alla träd syns lite grönt, det innebär att de lever. Jag tror och hoppas att de ska överleva.
Äntligen dags för semesterplaner på holmen
Då Metsola bjöd in människor till sin ö via sociala medier var överenskommelsen att det är fritt fram att ta i land fram till slutet av maj.
- Det här projektet är nu över för i år. Skarven häckar på annan plats och på holmen häckar nu andra fåglar, så överloppstrafik önskas inte längre.
Vad har du för framtidsplaner för ön nu?
- Det ser ut som om vi äntligen skulle kunna använda ön som en normal sommarstuga. Nu kan man sakta börja göra sommarplaner.