Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisaföretag har svårt att växa på grund av stadens långsamma byråkrati

Från 2018
man i svart i fabrikshall
Bildtext Trångt om saligheten. Företagare Daniel Tikander är bekymrad över hur det ska gå att expandera när det tar så lång tid att få lov att bygga nya fastigheter.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

WD Steelworks fick vänta med att nyanställa, eftersom det tog så lång tid att få bygglov för en ny hall. En enkät bland företagare visar att det kan vara svårt att få kontakt med stadens tjänstemän i Lovisa.

I dörren till WD Steelworks står en lyfttruck. Strax intill ligger metallrör på golvet. Det syns att företaget har vuxit sig för stort för sin nuvarande lokal.

Företaget kan anställa ett par arbetstagare till så fort de får den nya industrihallen byggd på granntomten.

WD Steelworks grundades 2015 av två barndomsvänner, Wille Törnqvist och Daniel Tikander.

- Den här veckan försökte jag några gånger ringa till den tjänstemän som skött vårt ärende, eller borde sköta. I dag provade jag att ringa på nytt, och telefonen var avstängd och inga svar på e-posten, säger Daniel Tikander.

När Tikander väl fick tag på rätt person kunde ärendet skötas på fem minuter.

metallarbetare jobbar i hallen på Lovisaföretaget WD Steelworks
Bildtext Företaget har svårt att få plats i sin nuvarande hall. Med mera utrymme kan de anställa fler. WD Steelworks tillverkar metalldelar för båtar.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Att få reda på om det går att hyra en tomt för att bygga en ny hall och dessutom fixa bygglovet tog onödigt lång tid, säger företagarna.

- Då vi först frågade efter en tomt här på området så sades det att allt var bara för fiskare och att det inte fanns några möjligheter. Sen plötsligt fanns det tomter, och sen verkade det åter som om det skulle vara svårt, säger Tikander.

Han säger att det var svårt att få klara besked om huruvida det skulle ordna sig med en tomt eller inte.

- Men nu ser det bra ut.

I trålarhamnen i Valkom i Lovisa finns också båtföretaget som köper metalldelarna som WD Steelworks tillverkar. Det var viktigt att få nya lokaler på samma plats.

Företagarna gissar att det tog ett år att få en tomt att hyra och bygglov för industrihallen. Ett år då företaget fått vänta på att kunna expandera och anställa fler.

Två män i svarta kläder står framför en tomt där stora maskiner bryter sten
Bildtext På tomten där WD Steelworks ska bygga en ny hall håller staden för fullt på med att förbereda marken.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En enkät som Företagarna i Finland har låtit göra visar på ett dåligt resultat för Lovisa stads näringslivspolitik.

Helhetsbetyget för Lovisas näringspolitik är 2018 bara 5,4 på en skala från 4-10. Det är sämre än tidigare år.

På frågan om kommunens beslutsfattande är transparent med tanke på företag svarar 65 procent att det har utvecklats i avsevärt sämre eller något sämre riktning.

74 procent tycker svarar på frågan om kommunens beslutsfattande är snabbt att det utvecklats i sämre riktning.

18 företag i Lovisa svarade på enkäten.

Mia Heijnsbroek-Wiren
Bildtext Mia Heijnsbroek-Wirén, SFP
Bild: Yle/Stefan Härus

SFP-politikern och stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén känner väl till situationen för WD Steelworks. När företagarna inte fått tag på stadens tjänstemän är det henne de ringt upp.

- Jag tror inte företagarna i första hand ringer mig men om det varit problem så har jag blivit kontaktad. Jag upplever det som mitt ansvar att föra saken framåt. Jag har brukat göra det genom att uppmärksamma den operativa ledningen på att de måste ta tag i saken, säger Heijnsbroek-Wirén.

Lovisas nya organisation ska förbättra läget

Mia Heijnsbroek-Wirén säger att Lovisa stad har haft för små resurser för utveckling och näringsfrågor väldigt länge. Hon tror att en organisationsförändring kan sätta sprutt på stadens näringspolitik.

- Vi föreslår stora förändringar inom näringsliv och utveckling. Därmed blir samarbetet och ansvarsområdena tydliga. Det är ett svar på de behov som har funnits länge; att man dyker så här lågt är ett resultat av att man har jobbat på fel sätt i många år. Som i all kundservice hoppas jag att vi snart kan överskrida företagarnas förväntningar på den service de får.

I tidningen Loviisan Sanomat säger också stadsdirektör Jan D. Oker-Blom att den kommande organisationsreformen ska förbättra läget.

- Näringslivstjänsterna har redan tidigare gjorts klarare. Nu ska vi grunda ett nytt center för näringsliv och infrastruktur samt grunda en ny tjänst för en näringslivsdirektör, säger Oker-Blom till tidningen.

Timberpoint är nöjda med hur staden informerar om upphandlingar

Det finns också företag som är nöjda med hur Lovisa stad informerar företag. På Timberpoint säger vd Marko Suonpää att Lovisa stad gett dem bra information om hur de kan delta i upphandlingar om skolbyggen.

- Vi har främst samarbetat med staden gällande skolbyggnader. Staden har gett information om kommande entreprenader som passar oss lokala företagare. Vi har fått bra med information och har kunnat delta i upphandlingar om skolbyggen med bra bakgrundsinfo i ryggen, säger Marko Suonpää på Timberpoint, som tillverkar byggelement i trä.

Man i svart står inne i en fabrikshall
Bildtext Företagare Wille Törnqvist önskar sig i julklapp att det skulle vara lättare för nya företag att få hjälp av Lovisa stad.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Nu när hallbygget kan köra i gång är också företagarna på WD Steelworks nöjda. Tomten de hyr av staden är bra, och Lovisa stad sköter också om att förbereda tomten för bygget genom att bryta bort berg.

Snart kan de ge startskottet till det byggföretag som ska bygga den nya hallen och bara väntat på att få sätta igång.

Loviisan Sanomat var först med nyheten om Lovisa stads dåliga betyg.

Hör om Lovisaföretagarnas erfarenheter i onsdagens upplaga av Östnyland på 20 minuter: