Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska ilskan mot Fifa: ”Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?”

Från 2018
Caroline Seger.
Bildtext Caroline Seger.
Bild: imago/IBL/ All Over Press

Fifas ersättning till klubbar som har spelare i fotbolls-VM i sommar har växt mycket jämfört med förra VM. Samtidigt får damklubbarna inte en cent vid stora turneringar. Sveriges landslagsprofil Caroline Seger uttrycker stark kritik mot Fifa.

I dag skrev Göteborgs-Posten att ersättningarna som herrklubbar får under sommarens VM har höjts rejält jämfört med turneringen för fyra år sedan.

2014 fick klubbarna som bidrog med spelare i VM ungefär 2000 euro per spelare och dag. Nu uppgår den summan till runt 7000 euro.

Summorna från Fifa kan i slutändan bli riktigt stora för klubbarna – en verklighet som inte damklubbar är nära. Enligt GP får klubbarna på damsidan ingen ersättning alls från Fifa vid stora mästerskap.

– Det är för jävligt. Vi har hållit på länge och försökt påverka i alla instanser, men Sverige är inte tillräckligt starka. Jag är ingen matte-expert men jag kan räkna ut att vi får noll. Och då lever vi i 2018, säger Kopparbergs/Göteborgs sportchef Lasse Svensson till GP.

I Göteborgsklubben spelar Finlands landslagsspelare Emma Koivisto och Adelina Engman.

Jobbar för förändring

Flera svenska landslagsspelare har riktat kritik mot ersättningarna. Caroline Seger går allra hårdast åt beslutshavarna högst upp.

I ett inlägg på Instagram ger hon dem en rejäl känga.

– Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla ansvariga: Vill ni ens att damfotboll ska existera? För med några av era beslut så undrar jag verkligen.

– Jag är så glad över att vara en kvinnlig fotbollsspelare. Eller? Tack vare mitt kön tjänar jag mindre pengar och får inte samma erkännande eller förutsättningar som en man. BARA för att jag är född som en kvinna.

Enligt Radiosporten jobbar den europeiska klubborganisationen ECA för en förändring. Fifas förklaring till den nuvarande situationen är att många damligor inte är professionella fullt ut.