Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen förbereder förändring i böteslagen - snart kan du hamna i fängelse om du snattar lösgodis

Från 2018
Godis i form av dödskallar i rött och svart.
Bildtext Fiffla inte med godisvågen!
Bild: juanna annasdotter

Regeringen förbereder en förändring i böteslagen som skulle innebära att en person under samma år kan bötfällas för samma förseelse sex gånger. Den sjunde gången skulle fallet automatiskt tas upp i tingsrätten.

Enligt lagen kan obetalda böter leda till fängelsestraff, men bara om de utfärdats av en domstol. Lagförändringen skulle leda till att personer kan dras inför rätta också för ordningsböter.

Tidigare har det varit svårare att förvandla böter till fängelsestraff, och omöjligt att förvandla ordningsböter till fängelsestraff.

I värsta fall kunde du alltså hamna i fängelse om du upprepade gånger kissar på allmän plats eller går mot rött ljus och låter bli att betala böterna.

I verkligheten bryr sig inte så många poliser om att bötfälla fulla felkissare eller olydiga fotgängare, men förändringen kan ändå påverka många.

Jag tror att det här projektet stöds både av folket och av riksdagen

― Justitieminister Antti Häkkänen

Kör du till exempel med en obesiktigad bil, eller brukar du fiffla med att väga påsen då du köper lösgodis? Då gäller det här dig.

Tänk dig en situation där du häller i några karameller extra efter att ha vägt din lösgodispåse. Butikspersonalen upptäcker dig och ringer efter polisen som skriver ut böter för lindrigt bedrägeri.

Om du blir fast för samma sak sju gånger under ett år så klarar du dig inte längre undan med ett besök på polisstationen. I stället hamnar du i tingsrätten.

Justitieministeriet förbereder nu en lagändring som skulle bestämma en gräns på hur många gånger en person kan bötfällas för samma sak innan polisen inte längre kan skriva ut dagsböter utan istället måste skicka saken till tingsrätten.

Regeringen har föreslagit att den gränsen skulle vara sex bötestillfällen per år.

Gäller många

Lagändringen som justitieministeriet förbereder är viktig eftersom hundratusentals bötesstraff skrivs ut varje år.

Enligt polisens uträkningar skriver man årligen ut cirka 10 000 böter åt sådana personer som gör sig skyldiga till samma brott sju gånger samma år.

Det vanligaste av dessa återkommande brott är snatteri. Polisen skriver årligen ut 5500 böter åt personer som snattar mer än sju gånger per år.

Att köra bil utan körkort är också vanligt. 2200 personer blir årligen fast för att köra utan körkort fler än sex gånger per år.

Också lindriga bedrägerier hör till kategorin brott som görs upprepade gånger av samma person. Som lindrigt bedrägeri räknas exemplet med att lura till sig extra lösgodis, men också nätbedrägerier som att sälja sådant som inte existerar.

Polis skriver ut böter åt bilist.
Bildtext Att få fortkörningsböter är inte heller ovanligt.
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Också att köra med obesiktigad bil eller använda droger är brott som upprepas flera gånger av samma person under ett år.

I framtiden kunde alltså personer oftare dras inför tingsrätten för alla den här typens brott, oberoende av om de leder till ordningsböter eller "vanliga" böter.

Fängelse för obetalda böter

Ungefär 15 procent av böterna som polisen ger och en åklagare bestyrker lämnas obetalda men kan inte omvandlas till fängelsestraff. Inte heller fast personen skulle upprepa brottet många gånger.

Det här upplever många som orättvist.

Lagförslaget som bereds skulle förändra saken. Då fler bötesfall skulle tas upp i domstol skulle också flera personer kunna dömas till fängelse om de låter bli att betala.

Regeringen har satt undan 10,8 miljoner euro för kostnaderna som lagförändringen skulle föra med sig. Kostnaderna skulle öka för fångvården, åklagarna, domstolarna och polisen.

domstol
Bild: Mika Kanerva

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) tycker att lagförändringen som förbereds är mycket viktig.

- Vi går ganska snabbt framåt. Lagförslaget sänds snart ut på remiss, säger Häkkänen.

Arbetsgivarförbundet i handelsbranschen Finsk Handel har högljutt krävt en sådan lagförändring som justitieministeriet nu förbereder. Häkkänen säger ändå att Finsk Handel nog inte fått bestämma hur lagtexten ska se ut.

- Finsk Handel har säkert lyssnat på mina åsikter, för jag har jobbat för den här lagen redan som riksdagsledamot. Jag är förstås nöjd över att förbundet stöder projektet, de har nog upplevt att det måste bli konsekvenser av att stjäla från företagare, säger Häkkänen.

Lagförändringen ska tas upp i riksdagen genast i början av nästa höst. Häkkänen tror att lagen kommer att godkännas.

- Jag tror att det här projektet stöds både av folket och av riksdagen.

Den här artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Hallitus valmistelee rajua muutosta sakkolakiin – Irtokarkkihuijarit voivat joutua vankilaan av Päivi Happonen.

Diskussion om artikeln