Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cottarelli kan komma att kasta in handduken - nyval i Italien redan i juli?

Från 2018
Carlo Cottarelli höll en presskonferens i presidentpalatset på måndagen.
Bildtext Carlo Cottarelli höll en presskonferens i presidentpalatset på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den senaste italienska premiärministerkandidaten Carlo Cottarelli träffar president Sergio Mattarella igen på onsdagen. Han väntades presentera en ministerlista på tisdagen, men det blev inte av och nu rapporteras att han överväger att ge upp sitt mandat.

Cottarelli väntades alltså presentera ministerlistan för sin övergångsregering på tisdagen, men han lämnade presidentpalatset utan kommentarer.

Valvinnarna, populistpartiet Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega har majoritet i det italienska parlamentets bägge kamrar och kommer att rösta emot Cottarellis regering.

Med hänvisning till källor inom de största partierna, rapporterar italienska medier och nyhetsbyrån Reuters att Cottarelli kan komma att ge upp sitt mandat att bilda regering.

Det skulle betyda att president Sergio Mattarella upplöser parlamentet inom de närmaste dagarna och den tillfällige premiärministern Paolo Gentiloni skulle sitta kvar vid makten fram till nyvalet.

Det skulle betyda att italienarna får gå till valurnorna igen så tidigt som den 29 juli.

Marknaderna tyngs av oron över Italien

På söndag kväll tvingades populistiska Femstjärnerörelsens och nationalkonservativa Legas premiärministerkandidat Giuseppe Conte ge upp sina försök att bilda en ny regering i Italien.

President Sergio Mattarella hade då stoppat Contes förslag till finansminister - den 81-årige euroskeptiske ekonomen Paolo Savona.

Mattarella hänvisade huvudsakligen till ekonomiska skäl, till de signaler som utnämningen av Savona skulle ge finansvärlden.

Enligt honom kunde en sådan utnämning också provocera fram ett italienskt utträde ur EU:s valutaunion.

Marknaderna oroas över att EU åter igen ställs inför en existensiell kris.

Marknaderna har reagerat rätt starkt på den politiska oron i Italien.

Räntorna på korta italienska obligationer steg på tisdagen, euron sjönk, Wall Street-börserna stängdes på minus på tisdag kväll och under onsdag morgon föll alla större Asienbörser.

– Som EU:s tredje största ekonomi, och en kraftigt skuldsatt sådan, och med euroskeptiker på uppgång så oroas marknaderna över att EU åter igen ställs inför en existensiell kris, säger Greg McKenna vid Axitrader, enligt AFP.

Källor: Reuters, AFP, BBC