Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trasig ölflaska orsakade skogsbrand i Svartbäck i Borgå – bränderna pressar räddningsverkets resurser

Från 2018
Terräng brinner.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Räddningsverket

Torkan och vinden har satt fart på bränder runtom i Östnyland. Brandinspektör Timo Kouki från Räddningsverket i Östra Nyland uppmanar människor att tänka efter - att tända en brasa är nu förbjudet.

Tisdagens skogsbrand i Svartbäck i Borgå fick sin början av en trasig ölflaska som låg i naturen. Solens strålar hade tänt en låga genom glaset som fungerade som ett prisma.

Det berättar brandinspektör Timo Kouki på östra Nylands räddningsverk.

Han låter aningen trött på rösten när han påminner om att man nu inte ska göra upp eld i naturen på grund av torkan.

– Bränder kan uppstå av olika orsaker, som ölflaskan i tisdags. Det är helt onödigt att utöver det själv tända på något i naturen, för bränderna sprider sig väldigt lätt nu.

Ölflaska i gräsmatta
Bildtext Det är så torrt att till och med en trasig ölflaska som skräpar i naturen kan antända en markbrand.
Bild: Pixabay

Räddningsverkets enheter har fått åka kors och tvärs genom Östnyland de senaste veckorna, och nu är räddningsverkets resurser pressade till det yttersta, säger Kouki.

– I värsta fall borde vi vara på två ställen samtidigt.

Svårt att säga om bränderna hänger ihop

I Tolkisområdet i Borgå har flera bränder lett till polisutredning. På tisdagen brann ett sopkärl på en gård i Hammars, och polisen utesluter inte att branden skulle ha ett samband med de anlagda markbränderna i området.

Eldsvådan i Hammars i Borgå skulle ha kunnat orsaka stor skada, då ett 200 liters sopkärl fattade eld och branden spred sig bland annat till skyddstaket ovanför och en bil i närheten.

Lyckligtvis hade familjen som bor på gården precis råkat komma hem.

Sonen i familjen hade känt röklukten strax efter att det börjat brinna. Då rusade familjens pappa ut och började släcka branden med en trädgårdsslang.

– Om branden inte upptäckts i tid skulle skadorna ha kunnat vara förödande, säger jourhavande brandmästare Jari Laine till tidningen Uusimaa.

Också branden i Hammars undersöks av polisen.

Förbjudet att göra upp öppen eld

I Nyland är det tillsvidare förbjudet att göra upp all slags eld.

Man kan elda i en grill som är isolerad från marken, eldstäder som tillverkats av tegel eller stenmaterial och andra anordningar, från vilka elden eller gnistorna inte kan sprida sig.

Bränder kan uppstå av olika orsaker, som ölflaskan i tisdags. Det är helt onödigt att utöver det själv tända på något i naturen, för bränderna sprider sig väldigt lätt nu

Timo Kouki

Men i övrigt är det farligt att göra upp eld, till exempel med en engångsgrill i naturen. Gnistor kan även bildas och spridas då man hanterar eller bearbetar metall.

Timo Kouki hoppas att myndighetsförbudet ska få människor att vara varsamma.

– Om man trots allt gör upp en eld kan man göra sig skyldig till brott. Det kan bli polissak.

Förbudet mot uppgörande av öppen eld gäller för tillfället i hela Nyland.

Diskussion om artikeln