Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många Kreml-kritiker dör mystiskt eller våldsamt - exempel finns både i Ukraina och Ryssland

Från 2018
Uppdaterad 31.05.2018 10:42.
Kiev
Bildtext Kiev har blivit scenen för en rad ouppklarade mord.
Bild: Mostphotos

I onsdags trodde hela världen att den Kreml-kritiska journalisten Arkadij Babtjenko hade mördats. Så var det inte, men en rad högprofilerade dissidenter i Kiev har faktiskt blivit offer för ouppklarade våldsdåd. Staden har också blivit en tillflyktsort för personer som riktat in sig på att kritisera Moskva.

Strax efter de iscensatta händelserna var Ukrainas premiärminister Volodymyr Groisman snabb med att anklaga Ryssland för "mordet" på Babtjenko.

- Jag är övertygad om att Rysslands totalitära maskineri inte förlåter honom (Babtjenko) hans ärlighet och hans principiella hållning. Han var en sann vän av Ukraina, och han gav världen en sann beskrivning av den ryska aggressionen, skev den ukrainska premiärministern på Facebook.

Ryssland krävde å sin sida genast en grundlig utredning, och konstaterade att "blodiga brottshandlingar har blivit rutin för regimen i Kiev".

En kvinna med blå tejp för munnen under en protest mot minskad yttrandefrihet i Ukraina 2014.
Bildtext Protest mot minskad yttrandefrihet i Ukraina 2014

Relationen mellan Ryssland och Ukraina är fortfarande spänd till följd av den ryska annekteringen av Krim år 2014 och proryska styrkors övertagande av delar av östra Ukraina.

Staden Kiev har blivit en tillflyktsort för dissidenter

Staden Kiev har blivit en tillflyktsort för personer som riktat in sig på att kritisera Moskva, skriver The Guardian.

Samtidigt har Kiev under de senaste åren blivit scenen för en rad ouppklarade mord.

Journalister dödas inte längre i konfliktzoner. I dag mördas de avsiktligt

Personer som kritiserat Ryssland hör till dem som blivit mördade i Kiev. Den etniska tjetjenska krigaren Amina Okujeva dödades utanför Kiev av en bilbomb i oktober. I mars 2017 sköts den ryska juristen Denis Voronenkov ihjäl vid ingången till ett hotell i Kiev.

År 2016 blev journalisten Pavel Sheremet dödad av en bilbomb utanför sin bostad. Enligt vissa journalister har Ukrainas mäktiga underrättelsetjänst försökt tona ner utredningarna kring mordet.

Den ukrainska juristen Anton Geratjenko, som också är inrikesministerns rådgivare, har sagt att det nu ska utredas hur "ryska spionorganisationer gör sig av med personer som försöker berätta sanningen om det som pågår i Ryssland och Ukraina".

Den ryska juristen Jevgenij Revenko har sagt att han anser att Ukraina har blivit det farligaste landet för journalister, och att den ukrainska regeringen inte förmår garantera grundläggande frihet för människor där.

För journalister är Ryssland det femte farligaste landet i världen att jobba i

Ryssland ligger på femte plats i den globala statistiken gällande antalet journalister som dött i sitt arbete under perioden 1990–2017.

- Under de senaste sex åren har det blivit otroligt farligt att arbeta som journalist, säger Robert Mahoney som leder den journalistiska skyddskommittén CPJ.

Mahoney pekar ut länder som Filippinerna, Ryssland och Mexiko - i fjol de farligaste länderna för journalister som inte arbetar i direkta konfliktzoner.

- Journalister dödas inte längre i samband med konflikter. De mördas avsiktligt. Journalister utgör noga övervägda mål på grund av sitt arbete.

Mystiska och våldsamma dödsfall ger upphov till spekulationer

- Alla människor som grälar med Rysslands president Vladimir Putin dör inte på ett mystiskt eller våldsamt sätt - men det finns ett stort antal mystiska och eller våldsamma dödsfall som har lett till spekulationer om inblandning från Kreml, skriver The Washington Post.

Tidningen hänvisar till en tidigare rysk parlamentariker och säkerhetsofficer som i en intervju för Moscow Times säger sig ha en bild av att mord på kritiska politiker har börjat sprida sig i Ryssland.

The Washington Post listar några namn på Putin-kritiker som har dött på ett mystiskt sätt:

Anna Politkovskaja
Bildtext Anna Politkovskaja
Bild: All Over Press
Boris Berezovskij
Bildtext Boris Berezovskij
Bild: EPA / KAREL PRINSLOO
Boris Nemtsov, yle tv1
Bildtext Boris Nemtsov
  • Boris Nemtsov, 2015
  • Boris Berezovskij 2013
  • Stanislav Markelov och Anastasia Baburova, 2009
  • Sergej Magnitsky, 2009
  • Natalia Estemirova, 2009
  • Anna Politkovskaja, 2006
  • Alexander Litvinenko, 2006
  • Sergei Yushenkov 2003
  • Yuri Shchekochikhin, 2003
Anna Politkovskajas bok om Putins Ryssland
Bildtext En tysk version av Anna Politkovskajas bok om Putins Ryssland
Bild: EPA/Peter Endig

Avsikten är att göra ryska journalister ännu räddare

Jonathan Lundqvist, Sveriges ordförande för organisationen Reportrar utan gränser, säger till Dagens Nyheter att ett eventuellt mord på Arkadij Babtjenko med stor säkerhet skulle kunna kopplas till den ryska regimen.

Foton av dödade ryska journalister
Bildtext Dödade ryska journalister
Bild: Yle

- Det är inte ovanligt med journalistmord i Ryssland.

Lundqvist säger också att ”Rysslands tentakler sträcker sig även till England”. Han syftar på oppositionella ryssar som har utsatts för mord och mordförsök där.

Lundqvist bedömer att ett mord på Babtjenko antagligen leder till att journalistiken i Ryssland blir ännu mer lidande i och med att ryska journalister blir rädda för att göra fria granskningar.

Ryssland rankas lågt då det gäller pressfrihet

― ligger på 148:e plats bland 180 länder

Det är inte lätt för journalister att jobba i Ryssland, och Ryssland rankas lågt bland alla länder då det gäller pressfrihet.

Ryssland ligger på 148:e plats på den pressfrihetsindex-lista som Reportrar utan gränser årligen sammanställer. Det finns sammanlagt 180 länder på listan.

Allt fler journalister och bloggare grips i Ryssland. Medan ledande medier kontrolleras av oligarker som är "lojala" med Kreml blir pressen allt större på oberoende medier och grävande journalister.

Myndigheterna skärper också allt mer bevakningen av internet.

Pressfriheten i världen år 2017. Vit färg - bra situation, gul - tillfredsställande , orange - märkbart problem, röd - svårt läge, svart - mycket svår situation
Bildtext Pressfriheten i världen år 2017. Vit färg - bra situation, gul - tillfredsställande , orange - märkbart problem, röd - svårt läge, svart - mycket svår situation
Bild: www.rsf.org

Rankning av länder enligt mediefrihet görs med fokus på:

  • övergrepp som hot, gripanden och mord
  • mediepluralism
  • oberoende
  • självcensur
  • juridiskt ramverk
  • transparens
  • infrastruktur

Se interaktiv karta!

Reportrar utan gränser ser med oro på den ryska regeringens försök att styra oberoende media.

I Ryssland finns det nu nya lagar som i praktiken innebär slutet för ett fritt internet. Regeringen ges bland annat inflytande över innehåll i sökmotorer.

De ryska lagarna går ut på att bland annat:

  • täppa igen möjligheten att använda mjukvara som kan kringgå den ryska internetcensuren
  • göra det olagligt att få meddelandetjänster där individerna inte kan identifieras och blockeras
  • kräva att alla sökmotorer, som Google, tar bort alla referenser i sitt index till webbplatser som är blockerade i Ryssland
  • kräva att användare av meddelandetjänster som WhatsApp, Telegram och liknade kan knytas till ett telefonnummer så att myndigheterna kan blockera användare eller enskilda meddelanden.
  • inte tillåta försäljning av kontantkort för mobiler om inte information om användaren lagras av teleoperatören.

Källor: The Guardian, The Washington Post, Reportrar utan gränser

Artikeln uppdaterades efter att det stod klart att mordet på Arkadij Babtjenko var iscensatt.

Diskussion om artikeln