Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny undersökning: Småbarn har ingen nytta av högre dos D-vitamin

Från 2018
Mamma håller baby mot sitt bröst.

Att ge småbarn en större dos D-vitamin än den rekommenderade dagliga dosen på 10 mikrogram förbättrar varken benbyggnaden eller skyddar mot infektioner.

Det visar en ny undersökning gjord av Helsingfors universitet och Barnkliniken vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Vid det här laget vet de flesta att det är viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin, antingen via maten, solen eller i form av tillskott. Särskilt viktigt är det i barndomen då benbyggnaden utvecklas.

D-vitaminbrist i barndomen leder till benskörhet och bristsjukdomen rakit. D-vitamin påverkar också immunförsvaret och för lite D-vitamin kan därför utsätta barnet för infektioner.

Människosilhuetter mot solnedgång
Bildtext Solen är en källa till D-vitamin som vi i Finland inte alltid har tillgång till.
Bild: Chen Weifeng / EPA

Forskarna vet ändå inte ännu exakt vad som är den optimala dagsdosen D-vitamin. Enligt de allmänna hälsorekommendationerna ska barn och vuxna få i sig 10 mikrogram dagligen, men vissa förespråkar en mångfaldig mängd.

Till exempel den pensionerade läkaren Matti Tolonen, som tidigare själv sålt kosttillskott, säger att man bör äta minst 100 mikrogram per dag.

Trefaldig dos

Nu visar alltså ny forskning ändå att 10 mikrogram är tillräckligt för småbarn. Undersökningen gjordes åren 2013-2016 och i den deltog 975 barn som fötts på Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Då barnen föddes var de alla friska och fullgångna.

Hälften av barnen gavs den rekommenderade dosen på 10 mikrogram D3-vitamin per dag medan den andra hälften gavs en trefaldig dos på 30 mikrogram D3-vitamin per dag.

Tillskott av D-vitamin ges till barn i form av droppar. Bild: YLE/Ingela West
Bildtext Barn får ofta D-vitamin i droppform.
Bild: YLE/Ingela West

Familjerna visste inte själva hurdan dos deras barn fick. Forskningen pågick från det att barnen var två veckor gamla tills dess att de var två år.

Familjerna skrev upp alla infektioner som barnen insjuknade i, och deras bentäthet mättes när de var två år gamla.

Ingen nytta, ingen skada

Då studien påbörjades hade 96 procent av de nyfödda barnen tillräckligt med 25-OH-D-vitamin, förstadiet till vitamin D.

Då barnen var två år gamla hade 99 procent av barnen som åt 10 mikrogram D-vitamin tillräckligt höga vitaminnivåer i kroppen, medan hela 100 procent av barnen som fick i sig 30 mikrogram per dag hade tillräckliga nivåer D-vitamin.

Ingen fick några symptom på överdosering av D-vitamin.

- Vi kom fram till att den nuvarande rekommendationen på 10 mikrogram är tillräcklig, och en större dos gör ingen extra nytta för barns hälsa. Barnen som fick i sig den större dosen vitamin hade inte starkare benbyggnad eller färre infektioner, säger Jenni Rosendahl som är specialläkare inom barnsjukdomar.

- Forskningsresultaten ger inte orsak att ändra på rekommendationerna, fortsätter Rosendahl.

Resultaten visade också att det är ovanligt att nyfödda lider av D-vitaminbrist. Det här tros vara för att gravida kvinnor aktivt använder D-vitamintillskott samt för att D-vitamin tillsätts i många matvaror.

Källa: STT

Diskussion om artikeln