Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 50 talibanledare dödades i artilleriattack enligt USA - struntprat säger rebellerna

Från 2018
Uppdaterad 30.05.2018 11:50.
Provinsen Helmand hör till talibanernas starkaste fästen och de kontrollerar stora delar av ökenprovinsen
Bildtext Provinsen Helmand hör till talibanernas starkaste fästen och de kontrollerar stora delar av ökenprovinsen
Bild: EPA-EFE/WATAN YAR

Över 50 talibanledare dödades förra veckan i en artilleriattack i den sydliga provinsen Helmand hävdar USA.

Talibanledare från hela Afghanistan hade samlats till ett möte i det rebellkontrollerade distriktet Musa Qala den 24 maj, då de utsattes för en artilleriattack, säger den amerikanska militärtalesmannen Martin O'Donnell.

- Det var verkligen en anmärkningsvärd attack, säger O'Donnell.

Han tillägger att det var ett svårt slag mot talibanerna även om det inte har satt stopp för talibanernas årliga våroffensiv som i år har varit betydligt mer aggressiv än under tidigare år.

- Vi tror att rebelledarna hade samlats för att planera sina följande steg, säger O'Donnell. Men han förklarade inte varför USA kommer ut med nyheten först nu om den verkligen stämmer.

O'Donnell sade inte om det var USA eller afghanska styrkor som utförde artilleriattacken och han lade inte heller fram några konkreta bevis.

En del talibaner har lagt ner sina vapen och gjort fred med regeringen. Det här är två av 53 talibaner och medlemmar av IS som lade ner sina vapen i Jalalabad i östra Afghanistan
Bildtext Talibanerna kontrollerar numera upp till 70 procent av distrikten i Afghanistan, men ändå inga större städer
Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

Talibanerna förnekar

Talibanerna tillbakavisar uppgiften som propaganda och hävdar i stället att artillerigranater förstörde två hus i ett bostadsområde och att fem civila dödades i attacken förra veckan.

- Det här var ett civilt bostadsområde som inte hade något med talibanerna att göra, säger rebellernas talesman Qari Yousaf Ahmadi.

Rebellerna försökte nyligen inta huvudstaden i Helmands grannprovins Farah och talibankommendörer från Farah deltog också i mötet i Helmand, enligt amerikanerna.

USA tror att mötet i Helmand handlade om läget i Farah och andra provinser där talibanerna har ryckt fram på sistone.

Talibanerna har dagligen utfört blodiga terrordåd och attacker mot polisen och armén i fler olika provinser över hela landet.

De varnade nyligen invånarna i huvudstaden Kabul att inte röra sig nära militäranläggningar på grund av förestående nya bombattacker.

Afghanska myndigheter medger att terrordåden och attackerna mot säkerhetsstyrkor sannolikt trappas upp ytterligare inför parlamentsvalet i höst som talibanerna försöker sabotera med alla medel.

Diskussion om artikeln