Polisen varnar och tipsar: Köp inte en stulen tvåhjuling - så här undviker du cykelstöld
När vädret är fint stjäls det många cyklar och cykeldelar. Fint cykelväder aktiverar också cykelköpare, så stulna cyklar säljer bra. Särskilt de som köper cyklar av märket Jopo löper stor risk att råka ut för brott.
Polisinspektör Jyrki Aho från Polisstyrelsen beräknar att antalet polisanmälningar om cykelstölder i maj i år var över 700 fler än under motsvarande tid ifjol.
Av anmälningarna framgår att Jopo-cyklar fortfarande står högt i kurs bland brottslingarna.
– Enbart i maj i år nämns ordet Jopo sammanlagt 261 gånger i polisanmälningarna. De har vanligen stulits på bostadsgårdar, i cykelförråd i husbolag och på allmänna platser. En del av cyklarna har förvarats i låsta utrymmen, men olåsta. I en del fall är ett uppbrutet lås det enda som finns kvar.
Utan identifieringsuppgifter är det svårt att ta fast cykeltjuvar och personer som gjort sig skyldiga till häleri eller förseelser. Jyrki Aho påminner om att cykeln ska fotograferas och alla tänkbara identifieringsuppgifter antecknas.
Polisens tips: så här förhindrar du cykelstöld
Köp inte en stulen cykel
Största delen av de stulna cyklarna köps av vanliga medborgare. När andrahandsmarknaden är god, lönar det sig med professionell stöldverksamhet.
Enligt Jyrki Aho säljs de flesta av de stulna cyklarna i olika köp- och säljforum på internet och på loppmarknader. En del av cyklarna tas i delar och säljs som reservdelar.
Köparen har en särskild skyldighet att ta reda på en begagnad cykels ursprung.
– Den som köper stöldgods kan göra sig skyldig till häleri antingen avsiktligt eller av oaktsamhet. Varningsklockorna borde ringa om säljaren till exempel begär 100 euro för en cykel som är som ny och värd 400 euro, säger Aho.
Polisens tips: så här undviker du att köpa en stulen cykel
Enligt statistiken har cyklar och cykeltillbehör varit föremål för brott totalt 4 259 gånger under innevarande år. Under ett år uppgår fallen till cirka 20 000.
– Det är framför allt Östra Nylands och Östra Finlands polisinrättningar som syns i polisanmälningarna. Där har skillnaderna jämfört med tidigare varit iögonenfallande. I Östra Nyland har anmälningarna ökat med 171 och i Östra Finland med 158. Det är bara vid Sydvästra Finlands och Lapplands polisinrättningar som siffrorna är lägre än vad de var ett år tidigare, säger Aho.