Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Blev du biten av en fästing i Sibbo? Risken att du blev smittad av TBE är större än för andra östnylänningar

Från 2018
Uppdaterad 31.05.2018 09:44.
Skogen är lummig
Bildtext Om du rör dig mycket i Sibbo storskog kan det löna sig att hålla utkik efter fästingar på kroppen.
Bild: Yle/Carmela Walder

Sibbo är den enda östnyländska kommunen som nu finns med på listan över områden där det finns högre risk att bli smittad av fästingburen encefalit, det vill säga hjärninflammation orsakad av TBE-viruset.

TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis.

- Vi vet inte alltid exakt var i Sibbo människor har fått TBE-smittan, och därför finns hela Sibbo på listan, men det är ganska sannolikt att riskområdena ligger längs kusten eller på öar, skriver Jussi Sane, som är ledande sakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd, i ett e-postmeddelande.

Få fall i Sibbo

Ledande läkare Anders Mickos vid Sibbo kommun anser ändå att situationen i Sibbo inte är särskilt oroväckande. Två fall av TBE-smitta på fem år är ett ganska litet antal.

- TBE-viruset tycks småningom sprida sig österut, speciellt i skärgården, och min tolkning är att de två Sibborelaterade fallen har en koppling till den utvecklingen, skriver Mickos i ett e-postmeddelande.

Jag har svårt att bedöma varför Borgå och Lovisa inte syns i TBE-statistiken. Men med så här låga sjukdomssiffror har slumpen alltid stor betydelse

Anders Mickos

Att Sibbo nu finns med på listan över områden med lindrigt förhöjd risk beror på THL:s matematik, enligt Mickos.

THL delar antalet bekräftade fall med kommunens invånarantal, och eftersom Sibbo har relativt få invånare blir också risken högre.

Han har svårt att bedöma varför Borgå och Lovisa inte är med på listan då både Sibbo och Kotka är det. Men med låga sjukdomssiffror spelar ändå slumpen en stor betydelse.

Sprids via fästingens bett och smittar på bara några minuter

TBE-viruset sprids genom att man blivit biten av en fästing. Viruset smittar via fästingens saliv i början av bettet.

Finns det då en risk att de som insjuknat inte fått smittan i Sibbo, utan att personen varit någon annanstans och blivit smittad där?

- Man kan inte utesluta det. Vi försöker fastställa det mest sannolika smittostället genom intervjuer. Ibland har folk rört sig bara på några platser och kan säga var de har fått fästingbettet men ibland är det inte så enkelt, skriver Sane.

Fästing på hand
Bild: Yle/Jessica Edén

Om man rör sig på områden i naturen där man kan bli smittad bör man klä sig i långbyxor och i kläder med långa ärmar och eventuellt också använda någon form av repellerande spray på de hudområden som är nakna.

- Den traditionella fästingkontrollen en gång per dygn hjälper inte att förhindra fästingburen encefalit, men är nödvändig för att förhindra att man smittas av borrelios, säger Sane.

Man ska inte oroa sig för mycket. Risken att bli smittad är liten och att vara ute i naturen är ju generellt mycket hälsofrämjande

Jussi Sane

Överraskning att Sibbo är ett riskområde

På onsdag besökte fästingbussen Söderkulla i Sibbo. En av dem som besökte bussen för att få en vaccination var Katarina Högberg.

Hon visste inte att Sibbo nu finns med på listan över områden där det finns högre risk att bli smittad av fästingburen encefalit.

- Nej, det har jag inte vetat men jag har nog vetat att det finns mycket fästingar här. Om två veckor ska vi få den andra sprutan så sen är vi skyddade efter det, säger Högberg.

Katarina Hlögberg med sina barn vid fästingbussen i Söderkulla 30.05.18
Bildtext Katarina Högberg.
Bild: Yle/Stefan Härus

Någon erfarenhet av fästingar har Högberg inte. Ingen i hennes familj har någonsin blivit biten av fästingar.

- Tidigare hade vi hund och den samlade på sig en hel del fästingar, men peppar peppar. Ingen i familjen har ännu blivit biten, säger Högberg.

Återkommande vaccineringar

Också Inger Skogberg är i Söderkulla för att låta vaccinera sig på onsdag eftermiddag. Inte heller hon visste att Sibbo uppgraderats till en kommun där risken för att bli smittad av fästingburen encefalit är högre.

- Åhå, nej, det visste jag inte. Nå, då blir jag ännu mera nöjd över mitt beslut att komma hit för att få en spruta, säger Skogberg.

Inger Skogberg vid fästingbussen i Söderkulla 30.05.18
Bildtext Inger Skogberg.
Bild: Yle/Stefan Härus

Skogberg rör sig mycket i skog och mark och i sin egen trädgård.

- Jag rör mig i riskzonen med andra ord, säger Skogberg.

Efter vaccinationen fick Skogberg instruktioner om vad som gäller i framtiden.

- Jag ska få min andra spruta om två veckor, sen samma behandling om ett år och efter det samma procedur vart tredje år. Efter det är jag skyddad. Sen kan jag gå i skog och mark hur mycket jag vill, säger Skogberg.

Fyra veckor i riskområde är gränsen

Jussi Sane från Institutet för hälsa och välfärd säger att TBE-vaccination kan övervägas om man vistas på ett riskområde mer än fyra veckor.

För personer som bor stadigvarande eller har sommarstuga i Sibbo är vaccination mot TBE ett alternativ.

- Det är mycket viktigt att folk är medvetna om att vaccinet bara fungerar mot TBE, inte mot fästingar eller borrelios. Ordet fästingvaccin är missvisande, påpekar Jussi Sane.

I nuläget är insidensen i Sibbo inte så hög för att Sibbo skulle gå med i det nationella vaccinationsprogrammet.

Fästing på hud.
Bild: Viktor Cap 2013

Ledande läkare Anders Mickos i Sibbo bedömer ändå att risken för att smittas av TBE är liten i Sibbo och Östnyland över lag.

För Sibbos del rekommenderar THL att ta vaccin om man rör sig "synnerligen mycket" i naturen under mer än fyra veckor.

- THL:s rekommendation berör alltså inte de flesta Sibbobor, som sannolikt rör sig mera sporadiskt i naturen. Situationen är helt annan på vissa områden med hög TBE-risk, som till exempel i Åbolands skärgård, säger Mickos.

Mer än tio årliga fall av borrelios i Sibbo

Borrelios är också en sjukdom som sprids via fästingar men den är betydligt vanligare än TBE.

Det handlar om flera tusen fall varje år i hela Finland. Borrelios finns nästan överallt men insidensen är ändå högst längs kusten.

- Annars är det också skäl att komma ihåg att fästingar finns i naturen och att över lag ha skyddande klädsel på sig då man vistas i naturen, säger Sane.

Artikeln uppdaterad 31.5.2018 kl. 9:45 med kommentarer av ledande läkare Anders Mickos.

Vi talade om fästingar i Yle Östnylands morgonsändning på torsdagen. Lyssna på intervjuer med Sibbobor i podcasten Östnyland på 20 minuter, som du hittar här:

31.5.2018: Brända skolböcker vid Näse sten och Sibbobor om fästingsmitta

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln