Två vargar rörde sig i Karis centrum - polisen kallades för sent till platsen
Polisen i Raseborg önskar att akuta vargobservationer direkt rapporteras till nödcentralen. I början på veckan sågs två vargar i Karis centrum men när polisen kom till platsen var de borta.
Vargarna sågs av två personer i en bil i centrala Karis natten mellan måndagen och tisdagen (29.5).
Enligt anmälan till polisen rörde sig den ena vargen i området kring Bulevarden och den andra vid Nils Grabbegatan. De försvann sedan norrut mot Pojo.
Det är frågan om två vargar och inte en och samma varg, säger kommissarie Markus Ramstedt från Raseborgspolisen.
Enligt Ramstedt finns det ingen orsak att tvivla på vittnesmålet eller de bilder som togs på platsen.
- Vargarna har synts på så olika platser vid en nära tidpunkt så det är väldigt osannolikt att det skulle vara fråga om samma varg.
En person som såg vargarna tog också bilder av dem och lade ut dem på Facebook bland annat i gruppen JoNej, sa Karisbon där händelsen har väckt många reaktioner.
Inga spår kvar när polisen kom
Vargmötet inträffade vid ett på natten. Polisen fick information om händelsen först vid halv tre samma natt och kom för sent till platsen.
Vargen rör sig snabbt och när vi skrider till åtgärder så måste vi vara säkra på att vi riktar åtgärderna mot rätt individ
― Kommissarie Markus Ramstedt
I det här fallet fanns det inget mera att göra. Det fanns inga spår kvar av vargen och inga observationer, säger kommissarie Ramstedt.
Ramstedt betonar att det vore av yttersta vikt att ringa direkt till nödcentralen om man ser en varg i tät bebyggelse.
- För att polisen ska kunna ingripa så måste vi få veta om det snabbt. Vargen rör sig snabbt och när vi skrider till åtgärder så måste vi vara säkra på att vi riktar åtgärderna mot rätt individ.
Få anmäler till nödcentralen
Nödcentralen ska larmas om en varg rör sig på gårdar eller i centrum. Ser man däremot en varg på en åker på landsbygden ska man i stället ringa rovdjurskontaktpersonen och anmäla sin observation.
I dagsläget får polisen ganska sällan vetskap om vargincidenter via nödnumret 112. Mest kommer informationen från jägare eller på andra vägar.
Vad gör då polisen när man anländer till en plats där en varg nyss har setts till? Det beror på situationen, säger kommissarie Ramstedt.
Polisen gör en helhetsbedömning och skrider sedan till de åtgärder man då anser vara de bästa.
- Har vi en varg i centrum så måste vi vara säkra på att den åtgärden vi gör leder till de följder som vi vill.
Försöker polisen till exempel skrämma bort en varg från bebyggelse så måste polisen se till att det inte leder till en farligare situation.
- Man måste göra det som i den situationen är bäst och överväga de olika alternativen. I efterhand ska man kunna motivera varför man gjort en visst beslut.
Att skjuta en varg är sista utvägen
Polisen har möjlighet att ingripa och i sista hand avliva ett djur. Men avlivning är den allra sista åtgärden, betonar Ramstedt.
Enligt lagen är det i första hand Finlands viltcentral som beviljar undantagslov att skjuta varg. I akuta fall får polisen befogenheter att ingripa.
Det är viktigt för både viltcentralen och polisen att få in så mycket vargobservationer som möjligt. Alla iakttagelser som kommer in bidrar till en helhetsbild som inverkar på de beslut som görs gällande vargen.
Många kritiserar myndigheterna för att inte göra någonting. Men så är inte fallet, menar Markus Ramstedt.
- Ingenting gör vi inte. Det händer hela tiden saker i bakgrunden fastän det inte alltid ser ut så utåt.
Artikeln bygger på Marica Hildéns intervju med kommissarie Markus Ramstedt.
