Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sibbo-Vargarnas Susanna Törrönen är bäst i världen – VM-guld nummer 10 var samtidigt det första i sitt slag

Från 2018
Uppdaterad 30.05.2018 17:17.
Susanna Törrönen – världsmästare på första försöket - Spela upp på Arenan

Susanna Törrönen lyfte sitt första världsrekord i bänkpress som 15-åring. Antalet världsrekord har hon tappat räkningen på, men de två senaste finns färska i minnet. Med dem vann Susanna ett ohotat första VM-guld som ”fullvuxen”.

Efter nio VM-guld som junior gjorde 20-åriga Sibbodamen Susanna Törrönen debut i damklassen på VM-nivå för en dryg vecka sedan.

Forumet var VM-tävlingarna i klassisk bänkpress på hemmaplan i Vanda i mitten på maj.

”Klassisk bänkpress” står för det att lyftarna inte får använda en så kallad lyftartröja, med vilken elitlyftare får upp 10-15 procent större tyngder än i den klassiska tävlingsformen.

Ett lyft och tävlingen var avgjord

Susanna Törrönen, som tävlade i klassen damer under 84 kg, behöver verkligen ingen specialutrustning för att lyfta tyngder som hennes konkurrenter i klassen bara kan drömma om.

Redan första lyftet på 125 kg var nytt juniorvärldsrekord – Susanna är fortfarande i junioråldern.

Eftersom 122,5 kg räckte till silver och brons, så betydde Sibbo Vargarna-lyftarens första tävlingsprestation att guldet i praktiken var klart.

Med andra lyftet såg hon till att rekordet blev ytterst kortlivat. 132,5 kg var igen ett nytt världsrekord för juniorer.

Det var för övrigt Kabiyeva Zhadyra från Kazakstan och svenskan Clara Fridén som gjorde Susanna sällskap på podiet. De försökte inte ens utmana suveräna Susanna.

Damrekordet låter ännu vänta på sig

I bänkpress, precis som i de övriga lyftgrenarna, har tävlarna sammanlagt tre försök.

Med andra ord gäller det att fundera noga över vilken inledningsvikten är, vilken vikt som säkrar ett tillräckligt bra slutresultat – och hur mycket man vill riskera med det sista lyftet.

Susanna, som inför VM på tävling lyft 133 kg och på träning 143,5 kg, beställde 140 kg till sitt sista lyft. Det skulle ha varit hennes tredje världsrekord för dagen – och den här gången ett rekord för ”fullvuxna”.

Lite strul med att nedräkningen för lyftet inte startade i tid, lite problem med koncentrationen efter att redan guldet var bärgat och ett litet tekniskt misstag gjorde att lyftet misslyckades.

Eller som Susannas pappa och tränare, Jari Törrönen, uttryckte saken: Förklaringar är onödiga, det fattas tillsvidare styrka.

Tävlingsresultatet ska vara rutin i träningssalen

Susanna Törrönen vill inte själv heller komma med några bortförklaringar efter tävlingen.

– Vikterna som man siktar på i tävling, ska vara lätta att göra på träning. Då är det sak samma om tävlingssituationen är orolig och det händer något oförutsett, säger Susanna bestämt och viftar bort alla spekulationer.

Vilket inte heller behövs. Sibbo Vargarnas lyftarpärlas utveckling går som på räls och det tar knappast länge innan hon lägger vantarna på damvärldsrekordet. Följande chans kommer redan i augusti på EM i Frankrike.

Målet är att så småningom lyfta 150 kg på tävling. I det skedet stiger 140 kg utan minsta lilla darr på stången.

Mer om Susanna Törrönen i Sportmagasinet. Onsdag 30 maj kl.19, Yle Fem och Arenan.