Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill stänga Studenthälsan för utbytesstuderande: “Utan servicen hade jag stannat hemma utan vård”

Från 2018
Uppdaterad 31.05.2018 12:53.
Nathalie Gutiérrez Utbytesstuderanzd från Colombia.
Bildtext Nathalie Gutiérrez från Colombia insjuknade plötsligt under sina utbytesstudier i Helsingfors. Utan hjälp av Studenthälsans engelskspråkiga service hade hon inte vetat vart hon ska vända sig.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Dubbelt fler studerande får 2020 tillgång till Studenthälsan, då servicen också öppnas för yrkeshögskolorna. Men samtidigt föreslås alla utbytesstuderande flyttas över till landskapens vårdcentraler, en idé som både studerande och högskolor sågar vid fotknölarna.

Nathalie Gutiérrez kom till Helsingfors i augusti för att studera internationella relationer. Allt gick bra till hon i höstas plötsligt insjuknade en fredag eftermiddag.

- Jag mådde jättedåligt så jag ringde Studenthälsan och de kunde säga till vilket sjukhus jag skulle ta mig, vilket som var närmast mitt hem och vad jag skulle göra för att få en tid. Det hjälpte massor.

När du är sjuk har du inte tid eller energi att söka upp informationen på nätet.

― Nathalie Gutiérrez, utbytesstuderande.

Studenthälsan hade hunnit stänga för veckoslutet när Gutiérrez blev sjuk, men via den engelskspråkiga telefonlinjen fick hon den hjälp hon behövde för att få vård. Utan hjälpen tror hon inte att hon klarat av att ta sig till ett sjukhus.

- Jag vet inte ens var sjukhusen finns eller hur sjukvårdssystemet i Finland fungerar. När du är sjuk har du inte tid eller energi att söka upp informationen på nätet. Utan studenthälsan skulle jag antagligen ha stannat hemma sjuk, säger Gutiérrez.

Men hjälpen hon fick kommer inte längre att erbjudas utbytesstuderande år 2020. Då kommer Studenthälsan, eller mer officiellt Studenternas hälsovårdsstiftelse SHVS, också börja betjäna studerande vid yrkeshögskolorna.

Men i samma veva vill regeringen, något motsägelsefullt, stänga ute utbytesstuderande från tjänsten.

Enligt lagutkastet får de här studerandena istället ty sig till landskapens vårdcentraler som i framtiden står för den offentliga vården. Förutsatt att den mycket omtvistade vårdreformen blir av.

Förslaget sågas av både högskolor och studerande

Studerande vid yrkeshögskolor har väntat i många år på att få tillgång till Studenthälsan på samma sätt som universitetsstuderande haft. I samband med vårdreformen ska drömmen äntligen gå i uppfyllelse.

SHVS betjänar för tillfället 123 000 studerande men efter att yrkeshögskolorna kommer med fördubblas antalet till 256 000.

Det här innebär bland annat 30 nya mottagningar måste öppna och att personalen växer med 350 personer.

Totalt väntas Studenthälsans årliga kostnader öka från 38 miljoner euro till 84 miljoner euro.

Därför tycker både studentkårer och högskolor att det är märkligt att 10 000 utbytesstuderande inte ska ha tillgång till tjänsterna.

Sofia Lindqvist, HYY Sakkunnig (boende, hälsa, stad), HUS
Bildtext Sofia Lindqvist, sakkunnig i sociala frågor vid Studentkåren vid Helsingfors universitet, tror inte att exkluderingen av utbytesstuderande kommer att spara speciellt mycket pengar.
Bild: Janne Lindroos / Yle

- Vi ställer oss ganska oförstående till planerna. Vi kan inte riktigt förstå grunderna eller motiveringarna till det. Vi ser inte att det är klokt att göra på det här sättet eftersom utbytesstuderande har en bra möjlighet att använda studenthälsan tjänster. Tjänsterna fungerar bra för just utbytesstuderande, säger Sofia Lindqvist som är sakkunnig i socialpolitiska frågor på Studentkåren vid Helsingfors universitet, HUS.

Att exkludera utbytesstuderande sparar inte heller några stora pengar. Utbytesstuderande skulle utgöra cirka fyra procent av alla med tillgång till Studenthälsan.

Det är en attraktionsfaktor att ha välfungerande hälsovårdstjänster för studerande. Så visst är det väldigt negativt för universiteten.

― Sofia Lindqvist, sakkunnig i socialfrågor vid HUS.

Men trots att de utgör en liten andel kan servicen vara extra viktig för just utbytesstuderande med svårigheter att anpassa sig till ett nytt land.

- Jag känner andra utbytesstuderande som speciellt på vintern när många är sjuka behövt servicen, säger Gutiérrez.

- Det var jättesvårt att anpassa sig! Man är inte van vid kylan och redan vid fyratiden på eftermiddagen blev det mörkt. Om man bara fokuserar på mörkret och kylan kan man bli deprimerad och sjuk.

Av de cirka 50 utlåtanden som lagen om Studenthälsans framtid fick in under april och maj månad uttrycker åtminstone 15 stycken kritik eller oro över beslutet att exkludera utbytesstuderande.

Bland de kritiska rösterna finns både studentkårer, högskolor och kommuner.

Bra argument för att exkludera utbytesstuderande saknas

Det är inte så konstigt att studentkårerna inte förstår varför utbytesstuderande i framtiden inte får använda studenthälsan. Motiveringarna saknas nämligen från lagutkastet.

Lagutkastet beskriver hur EU-medborgare har rätt till offentlig vård i Finland och hur studerande från andra länder måste ha en sjukförsäkring för att överhuvudtaget få studera i Finland.

Men också finländska studerande kommer i framtiden att ha tillgång till vårdcentralerna vid sidan om Studenthälsan, precis som i dagens läge.

- Man var helt enkelt tvungna att göra en avgränsning, säger regeringsråd Anne Koskela vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Studerande sitter och studerar i Helsingfors universitets huvudbibliotek.
Bildtext Studenthälsan har utvecklats för att speciellt kunna tillgodose unga vuxnas behov, bland annat med extra fokus på förebyggande sexualvård och psykisk hälsa.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Koskela nämner också att det kan bli svårare att i efterhand kräva pengar av utbytesstuderande om de inte betalar sin sjukvårdsavgift.

I framtiden kommer både universitets- och yrkeshögskolestuderande att betala cirka 70 euro till FPA för att få tillgång till Studenthälsan.

- Det att utbytesstuderande nu får använda SHVS tjänster baserar sig inte på någon lagstiftning. Det är bara SHVS praxis att göra så, säger Koskela.

Klarar landskapen av att ge service på engelska? - “Inte nödvändigtvis”

Sofia Lindqvist, som också sitter med delegationen för SHVS, poängterar hur mycket Studenthälsan satsat på sin flerspråkiga service de senaste åren.

Hon är skeptisk till att landskapen i framtiden skulle klara av att nå en lika hög språknivå. Kommunerna har nämligen inte lyckats på den här punkten.

- Trots att vi nu är i Finlands huvudstad i en mycket mångspråkig miljö finns det exempel där våra medlemmar tagit kontakt och berättat att det inte fungerar som det borde. Till exempel skickas den kommunala vårdens räkningar bara ut på svenska och finska. Kan man inte språken kan man inte veta vad man faktureras för.

Mejlans sjukhus i oktober 2014
Bildtext För en utbytesstuderande som inte kan finska eller svenska kan det vara svårt att orientera sig till rätt lucka inom den offentliga vården.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Lindqvist säger att landskapen i framtiden kommer att behöva ta ett större ansvar för engelskspråkig service och för att marknadsföra sig till internationella studerande.

På SHVS kommer den engelskspråkiga servicen ändå att bli kvar för att betjäna internationella examensstuderande.

- Det kanske inte har så stor betydelse för Studenthälsan. Men det har stor betydelse för högskolorna och de studerande som inte har tillgång till servicen, säger Lindqvist.

Studenthälsans framtid är kopplad till vårdreformen, vars framtid verkar mer och mer osäker.

Om vårdreformen kollapsar kommer inte heller lagen om Studenthälsan att överleva och studerande vid yrkeshögskolor kommer fortsättningsvis att få förlita sig på kommunala vårdtjänster.

Diskussion om artikeln