Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Män inte välkomna som medlemmar i Kvinnosaksförbundet Unionen

Från 2018
leende kvinna
Bildtext Ordförande Sallamaari Muhonen vill se andra än kvinnor som medlemmar.
Bild: Heikki Tuuli

Få missade väl Handelsgillets omdiskuterade beslut i början av maj om att inte välkomna kvinnor som medlemmar. Ett halvt år tidigare, under mycket blygsammare mediabevakning, röstade Kvinnosaksförbundet Unionen i november ner ett förslag om att tillåta män i förbundet.

Unionen har 125-åriga anor, kring 3 000 medlemmar och uppger sig kämpa för kvinnors rättigheter, jobba för att påverka den politiska debatten, ge offentliga ställningstaganden och delta i samhällsdebatten kring jämställdhet.

På 1980-talet slog man fast att bara kvinnor får bli medlemmar, men i några års tid har många inom förbundet önskat att man slopar den klausulen.

I november 2017 röstade man igen om saken och rösterna föll 26 för och 29 mot att öppna upp för också andra än kvinnor.

Medlemmar med specifika erfarenheter

Ordförande för år 2018 heter Sallamaari Muhonen och hon röstade för att också andra än kvinnor skulle få bli medlemmar. Eftersom patriarkatet begränsar för alla behövs allas hjälp i kampen mot det, också männens.

- För mig är feminism fortfarande en radikal rörelse. Och den är inte bara en kvinnosak utan det är nyttigt för oss alla att bli av med patriarkatet. Alla feminister behövs för att riva ner patriarkatet, också de manliga, säger Muhonen.

Men ni röstade istället mot att ta med alla - varför det?

- Jag kan nog förstå varför många medlemmar med specifika erfarenheter från hemmet eller arbetslivet ser en trygghet i det att medlemmarna i kvinnosaksförbundet Unionen är just kvinnor. Där skiljer vi oss från Handelsgillet, en förening för vita män ur en viss ekonomisk elit.

Handelsgillet säger sig vilja vara allmänt näringsfrämjande och kan förstås därför inte utesluta kvinnor. Kör inte ni med samma icke-logik när ni vill främja för kvinnan utan att ta med resten?

- Här vill jag betona maktstrukturer. Det är bara vissa äldre vita män som hör till Handelsgillet. I Kvinnosaksförbundet Unionen har vi medlemmar med svårare bakgrund som vill ha en trygg plats.

Så ni är mera en plats för trygghet snarare än allmän samhällsfrämjande förening?

- Ja, är det samhällsfrämjande att vi vill riva patriarkatet? Nej, säger somliga men vi anser att det är bra för alla att vi försöker göra det.

Är ni konservativa då ni inte heller år 2018 accepterar män som medlemmar?

- Vi är nog många som vill ha med också männen. Men som sagt förstår jag varför många inte vill det.

Helsingin Sanomat skrev att det är de yngre medlemmarna som vill öppna upp medan de äldre säger nej?

- Vid just detta möte var det så men tänker man på alla våra 3 000 medlemmar så är det nog inte åldern som delar oss i denna fråga. Livserfarenheterna hos våra medlemmar spelar också in här.

Hur mycket tänker du lobba för att öppna upp kvinnosaksförbundet Unionen för andra än kvinnor under din tid som ordförande?

- Tiden får utvisa, detta är ingalunda den viktigaste frågan just nu. Jag vill sköta ekonomin så att vi kan fortsätta vara obundna. Vi får se.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln