Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu badar Eurydike i vatten igen!

Från 2018
Uppdaterad 04.06.2018 08:49.
Lokalt live: Se när Eurydike i Karis äntligen får bada i vatten igen! - Spela upp på Arenan

Det har runnit många liter svett – eller för att citera talkogänget i Karis – mycket dagg i pannan för att få igång springbrunnen med Eurydike utanför Karis forna stadshus. Nu flödar vattnet i bassängen igen och Eurydike har firats med en stor invigningsfest. På plats var nästan alla Karisbor.

Här kan du följa med avtäckningen av Eurydikes bassäng!

Feststämning från allra första början

Gräsmattan utanför Karis före detta stadshus fylldes snabbt av folk strax före klockan 18 på torsdagskvällen. Stämningen var god och det varma och soliga försommarvädret gjorde sitt till.

En bild på många människor som har samlats runt en liten staty. De står i en park med grönt gräs och buskar.
Bildtext Det soliga vädret och Eurydike fick Karisborna att gå man ur huse
Bild: Tiina Grönroos/Yle

Efter ett kort hälsningstal lyftes det svarta skynke som täckte springbrunnen bort och det gick ett sus genom publiken. Den nylagade, turkosblå bassängen som var fylld av vatten gav upphov till rungande applåder.

Strax därefter började fontänen spruta vatten och ur högtalarna hördes Pompvikins Potte, det vill säga Dick Granroths inledning till visan om Eurydike.

Nöjda, men trötta talkoarbetare

- Det känns mycket bra, kommenterar Kenneth, Jäxe Jäkälä när han står en bit från springbrunnen och tittar på Eurydike.

- Samtidigt är det lite vemodigt. Om det var möjligt skulle jag anställa alla som har jobbat här under de här två veckorna, säger Bo Vidfält.

En bild på glada människor i centrum av Karis. De står på en trappa och en av personerna håller tal.
Bildtext Kaj Björklöf, Tommi Peltonen (står bakom Björklöf), Kim Vidfält, Bo Vidfält, Kenneth Jäkälä, Karl-Johan Hellman, Roger Lönnberg, Karin Svahnström och Henrik Lillqvist är kärntruppen i talkogänget.
Bild: Tiina Grönroos/Yle

Knappt tio personer har jobbat så svetten lackat. Vädret har varit varmt, nästan för hett under den tid som talkogänget har pikat, skyfflat och burit bort cirka tiotusen kilogram betong.

- Och lika mycket har vi burit hit, säger Jäkälä som nu tänker ta det lugnt en tid och njuta av solen.

- Jag ska kolla om nyckeln hem ännu passar, skrattar Bo Vidfält.

Hur talkot kom igång

Talkot, det vill säga det frivilliga arbetet med att rusta upp Eurydike fick sin början genom ett upprop på facebooksidan JoNej, sa Karisbon.

Karisbon Roger Lönnberg skrev den 12 maj att både Eurydike och skammen går på torra land, andra sommaren i rad dessutom. Som ivrig manssångare skrev Lönnberg att bassängen hade fyllts tillfälligt med vatten för sin årliga tvagning på Första maj. Han undrade hur svårt det kan vara att åtgärda en läckande bassäng.

”Karisborna vill ha blickfånget med den porlande sköna Eurydike å hör sen!!!” skrev Roger Lönnberg

Knappt 50 kommentarer senare beslöt ett gäng Karisbor, mestadels företagare inom byggnadsbranschen, att springbrunnen med Eurydike skulle rustas upp och att det skulle ske på frivillig basis, med talkokrafter.

Efter det har talkogänget, eller gåbbana som de själva kallar sig, använt alla kvällar och några veckoslut till renoveringsjobbet.

tre män sitter på huk framför en fontän. Männen är sommarklädda. Runt den lilla fontänen finns gräs och buskar.
Bildtext Roger Lönnberg, Karl-Johan Hellman och Henrik Lillqvist
Bild: Tiina Grönroos/Yle

- Vem skulle ha trott för två veckor sedan att vi nu har en så här fin bassäng och fin belysning, säger Roger Lönnberg, som också tagit sig till festen och återinvigningen av Eurydike.

Lönnberg har också deltagit i talkot. Han har skyfflat och fört bort betong tillsammans med bland andra Karl-Johan Hellman och Henrik Lillqvist. Så sent som kvällen innan återinvigningen städade Hellman och Lillqvist området runt springbrunnen.

- Nog for det lika sent ännu igår kväll, säger Lillqvist.

- Vi är så noggranna både Henke och jag, så vi spolade alla plattor och putsade allt ännu en gång, förklarar Hellman.

Ny tradition med picknick runt Eurydike

Karisborna Kenneth Jäkälä och Karin Svahnström avslutade torsdagskvällens fest med att föreslå att 31 maj kunde bli en årligen återkommande tradition när Karisborna samlas runt Eurydike för en gemensam picknick. Förslaget mottogs med applåder.

Återinvigningen samlade många människor, de flesta var Karisbor, men i vimlet kunde man skymta också en del andra, intresserade och glada Raseborgare.

En bild på en fontän. I bakgrunden syns människor och fontänen är omgiven av gräs och buskar. I fontänen finns en staty.
Bildtext Eurydike i all sin glans
Bild: Tiina Grönroos/Yle

- Jag är jättestolt över att vara Karisbo, säger Mia Lindström och tillägger att hon har bott endast åtta år i Karis.

- Så jag är relativt nyinflyttad och har aldrig sett bassängen i så här fint skick, tillägger Lindström.

En staty, kvinnlig figur, i en liten ljusblå bassäng utan vatten, sand och löv och vattenrör syns på bassängbottnen.
Bildtext Så här säg Eurydike ut före renoveringen.
Bild: Tove Virta / Yle

John Burmeister deltog i torsdagens fest både som publik och sångare.

- Jag är med i manskören Raseborg men har aldrig tänkt så mycket på Eurydikes förfall. Men nu när man ser henne uppfixad så ser man skillnaden, säger John Burmesiter.

Ursprungligen hade Eurydike inte två armar

Så till historien om Eurydike, som enligt den grekiska mytologin var en vacker nymf som Orfeus förälskade sig i. Eurydike blev biten av en giftorm och dog.

Den olyckliga Orfeus ville få tillbaka sin högt älskade Eurydike. Han lyckade övertyga bland andra dödens gud Hades så att han fick resa ner till underjorden eller dödsriket för att där med musikens hjälp locka Eurydike tillbaka till de levandes skara. Det fanns ett villkor. Orfeus fick i ingen händelse vända sig om och titta på Eurydike på vägen tillbaka till de levandes värld. Han klarade inte av det, varpå Eurydike försvann för att aldrig mer återvända.

Vad det här har med Karis dåvarande köping att göra vete gudarna (de grekiska) men i alla fall fick Karis köping hösten 1952 ett erbjudande att köpa en skulptur av bildhuggare Gunnar Elfgren.

- En vadande flicka som ryggar tillbaka för någonting hon ser i vattnet, läser historiker Victor Wilson ur ett gammalt dokument som behandlades såväl i Karis köpings styrelse som –fullmäktige.

Victor Wilson med arkivmappar och arkivlådor i bakgrunden. Han finns inne i ett arkiv.
Bildtext Victor Wilson hittade ett roligt protokoll från Karis köpingsfullmäktige.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Victor Wilson, själv Karisbo, hittade av en händelse ett maskinskrivet protokoll från Karis köpingfullmäktiges sammanträde i november 1952 när han jobbade med helt andra saker i Raseborgs stadsarkiv. Paragrafen om Eurydike fångade genast Wilsons intresse.

- Hilding Ekelund som var arkitekt, bland annat till dåvarande köpingshus, föreslog att köpingen skulle köpa statyn som utsmyckning. Det visade sig också att det fanns en anonym donator som hade lovat betala hälften av kostnaderna, berättar Victor Wilson.

Vem den personen var har Victor Wilson inte lyckats ta reda på, men han berättar att de flesta av köpingens fullmäktigeledamöter var eld och lågor över det rätt förmånliga erbjudandet. Undantag fanns dock.

- Några ledamöter hade vissa motsättningar och synpunkter. En ledamot frågade sig varför statyn saknade armar, säger Victor Wilson och skrattar lite.

I protokollet kan man läsa hur denna ledamot ansåg att en dyr skulptur borde vara fullständig, det vill säga ha två armar.

Skulpturen Eurydikes armar och händer i närbild
Bildtext Eurydike med två armar, inte helt enligt Elfgrens ursprungliga plan.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Eftersom Eurydike idag har två armar verkar det faktiskt som att man kompletterade skulpturen med en arm till. Jag har alltid tyckt att Eurydikes pose ser lite konstig ut, men nu kanske man förstår den, säger Victor Wilson.

En annan synpunkt som kom fram under samma möte var Eurydikes nakenhet. Victor Wilson läser direkt ur fullmäktigeprotokollet:

”Vi borde få en staty som verkligen föreställer någonting. Det är ej vackert med en naken kvinna. Tror köpingsstyrelsen att det är lättare att arbeta om det står en naken kvinna framför köpingshuset? Det tycks vara likgiltigt om hon saknar armar och ben, huvudsaken är att hon är naken!”

ett gammalt dokument från 1952 som riktar sig till Karis köpingsstyrelse.
Bildtext Arkitekt Hilding Ekelunds förslag om köp av staty behandlades först av köpingsstyrelsen.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

Det att en politiker hösten 1952 tyckte det var allt annat än vackert med en naken kvinna, ska man kanske ändå inte ta på alltför stort allvar. Till saken hör att det byggdes ganska mycket i Karis dåvarande köping och många byggnader smyckades ut, bland annat dagens Karjaan Yhteiskoulu, med fresk och Tove Janssons väggmålningar.

En tjock bok med gamla tidningsurklipp. Arkivmaterial
Bildtext I gamla tidningsurklipp kan man också ta del av Karis köpingfullmäktiges funderingar.
Bild: Tiina Grönroos / YLE

- Det blev förstås ganska dyrt och en del politiker tyckte det var onödiga utgifter och pengar som kunde satts till något annat, förklarar Victor Wilson.

Inget nytt under solen vad gäller kommunalpolitik och debatter i fullmäktige, men den som däremot är så gott som ny är ”Euridiki i sitt vatudiki"!

Diskussion om artikeln