Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Datjan är död, leve datjan! Rysk lagstiftning skippar ordet datja för att ge stugägare lägre skatter

Från 2018
En violett syren blommar på gården till en datja. I bakgrunden ett grönt stängsel och en grön gungställning. Den här syrenen blommar på en tomt utan stuga, stugan brann ned för en tid seda
Bildtext Den här syrenen blommar på en tomt utan stuga, stugan brann ned för en tid sedan.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Alldeles som i Finland grälar stugägare om vägar och oljud. Men i Ryssland är många tomtgränser obestämda och det väntas leda till rättsprocesser.

Valentina Lavrentjeva är pensionär och kan därför hålla till på stugan redan tidigt på våren. Här finns mycket att göra, Valentina har ett stort trädgårdsland och massor av blomrabatter. I slutet av maj växer löken redan hög och doften av syren är stark.

Valentinas stuga ligger inom ett stugområde, det gör de flesta ryska stugor. Tomterna är inte särskilt stora och varje kvadratmillimeter utnyttjas till max.

Valentinas man har byggt en lekstuga i två våningar till barnbarnen, också bostadshuset har två våningar, och det finns hela två bastubyggnader på tomten. Runt omkring står ett stadigt staket.

Datjan som ett begrepp försvinner

Stugägarna i Ryssland är många, cirka 60 miljoner. De allra flesta odlar något på sin tomt. Och stugan, datjan, är en viktig del av livet. Men nu försvinner ordet.

En ny lag träder i kraft vid nyår 2019 och efter det finns det inte längre några datjor. Istället känner lagen bara två slags fritidsodlingar: de större kallas trädgårdsodlingar och de mindre odlingslotter. Den viktigaste skillnaden är att man får bygga på trädgårdsodlingen.

En smal asfalterad väg kantad av gröna buskar som leder till en datja..
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

En del andra regler som gäller stugområden ändras också. Sådana områden administreras vanligen av en sammanslutning och man måste betala en insatsavgift då man blir medlem. Efter det har man rösträtt.

Alla medlemmar betalar för sådant som vägunderhåll, elledningar, eventuell sophämtning och liknande. En av de nya reglerna medför att man inte längre ska vara tvungen att betala någon första avgift för att bli medlem.

Målet är större klarhet och färre bråk

Juristen Julija Samsonova från organisationen Odlarnas hus har varit med och utarbetat den nya lagen. Hon är mestadels nöjd med resultatet.

I stora drag ska den medföra klarare regler. Det är nämligen vanligt med gräl om hur stugområdets gemensamma ärenden sköts. Alldeles som i Finland bråkar man om vägar och gränser.

Flera kvinnor står vid en bänk där körsbärsträd finns till försäljning.
Bildtext Många laddar upp på trädgårsmässor inför odlingssäsongen.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Stugäagren Pjotr Gramovskij, som gör uppköp på en trädgårdsmässa i Sankt Petersburg, skrattar glatt då han berättar att det är typiskt med gräl om vägar men också om oljud.

Då stugorna ligger tätt är det störande med grannar som klipper gräs tidigt på morgonen eller spelar musik på hög volym sent om kvällarna. Hundar och andra husdjur väcker också irritation ibland.

- Men det går att lösa och om grannarna är bra blir lösningarna bra, säger Pjotr.

Sovjetunionens upplösning en orsak till problemen

Särskilt gränsfrågorna är svåra i Ryssland eftersom många stugtomter inte är bestämda på kartan. Då Sovjetunionen föll sönder och alla hade rätt till en 600 kvadratmeters tomt delades jordplättarna slarvigt ut och ingen lantmätare drog upp rålinjer.

Det medför självklart stora problem. Frågan om gränser är särskilt aktuell när nya regler om fastighetsskatt har trätt i kraft och skatten beror på tomtens storlek.

- Sådana tvister måste lösas i domstol, mindre gräl klarar man upp inom områdets sammanslutning, säger Julija Samsonova.

De flesta odlare bryr sig rätt lite om detaljerna i den nya lagen, men är desto ivrigare över de skattelättnader som trädde i kraft redan i år.

Nya beskattningsregler gäller

Man behöver nämligen inte längre betala skatt på lotter som är 600 kvadratmeter stora eller mindre än så. Dessutom får den som har en större tomt dra av dessa 600 kvadratmeter från sin skatt.

De vars sommarstugor är mindre än 50 kvadratmeter behöver inte betala egendomsskatt för dem. Har man en större stuga får man dra av 50 kvadratmeter från ytan innan skatten bestäms.

Förr betalade alla lika mycket i skatt, bara de som bodde långt i norr var befriade

― Julija Samsonova

Det finns ytterligare olika skattelättnader för pensionärer och sådana som har invalidstatus.

I Ryssland finns regler om invaliditet av olika klass. Människor med funktionsnedsättningar av olika slag har rätt till vissa ekonomiska lättnader beroende på hur de har klassificerats.

- Förr betalade alla lika mycket i skatt, bara de som bodde långt i norr var befriade, säger Julija Samsonova.

Ökad självförsörjning hör till målen

Skattelättnaderna har införts för att stöda människors intresse för odling. Avsikten är också att höja graden av självförsörjning av livsmedel. För många är odlingarna inte bara ett nöje eller något man gör för att hålla familjen med mat. Många skaffar sig tilläggsinkomster genom att sälja en del av sin skörd.

Många säljer en del av sin skörd på marknadsplatser. tre äldre kvinnor säljer olika grödor. En sitter under ett paraply.
Bildtext Många säljer en del av sin skörd på marknadsplatser.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Men visst finns det numera också många som har en sommarstuga för att få koppla av och vila upp sig. På trädgårdsmässan i Sankt Petersburg hojtar en man glatt att han bara håller sig med gräs och rhododendron.

Det stora flertalet är ändå i likhet med Antonina Charina passionerade odlare. På hennes stugtomt växer det tomater, gurkor, äppelträd, vinbärsbuskar och allt möjligt annat.

- Jorden är livet och utan jord är vi ingenting, säger Antonina.

På hennes stugområde grälar man inte, hävdar Antonina. Där delar man istället med sig av plantor och goda råd.