Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Gör den smakrikaste grönsaksbuljongen själv

Från 2018
Strömsö inslag: Grönsaksbuljong - Spela upp på Arenan

Grönsaksbuljong är enkelt att göra och den blir absolut mest smakrik när man gör den själv. Dessutom får man ju själv avgöra hur mycket salt man vill ha i.

Grönsaksbuljong används som bas i många rätter och vår buljong är också både god och hälsosam att dricka som den är.

Ingredienser, 5-7 liter:

  • 2kg morot- ekologisk
  • 3 bitar rotselleri- ekologisk
  • 2 st palsternacka- stora ekologisk
  • 7 små gullökar- ekologisk
  • 2 fänkål- ekologisk
  • 1 vitkål- ekologisk
  • 3 st lagerblad
  • 8 st vitpepparkorn
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Skrubba alla grönsaker noga.
  2. Tärna grovt.
  3. Lägg i en 10 liters kastrull med vatten så det täcker och tillsätt kryddor.
  4. Sjud på låg värme under lock i minst 5 h.
  5. Toppa upp med mer vatten vid behov. Låt gärna dra över natten.
  6. Sila, pressa vätskan ur rotsakerna och smaka upp med salt.
Grönsaksbuljong i en emalj kopp.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Tilläggsinfo:

  • Salta inte buljong som du fryser in. Saltmängden beror på vad du kommer att använda grönsaksbuljongen till. Bättre att salta rätten som du använder buljongen i.
  • Använd ekologiska rotsaker så behöver du inte skala annat än rotsellerins jordiga delar.
  • Reducera buljongen efter egen smak.
  • Använd de urkokta, färdigt kryddade rotsakerna i t.ex potatismos, gryta eller gör en rotsakspure.
  • Gott till buljongen är wraps av tunnbröd med kokt ägg, senap, strimlat äpple, kålrabbi, rökt skinka och rucola.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln