Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Krämig rågstuvning

Från 2018
Uppdaterad 17.08.2018 13:08.
Portion med buljongkokt svedjerova och stuvad råg.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 dl hel råg
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 kvistar timjan
  • 2 champinjoner
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka rågen nästan klar i en liter vatten, enligt tidsangivelse förpackningen.
  2. Finhacka lök och champinjoner. Tillsätt rågen.
  3. Häll över grönsaksbuljong så det täcker och sjud tills all buljong är inkokt.
  4. Rör ner creme fraiche och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Servera till till exempel svedjerova.

Tilläggsinfo:

  • Vill du göra egen grönsksbuljong hittar du receptet nedan.
  • Prova också på att byta ut ris mot korn när du gör risotto. Recept på Pauls kornotto hittar du här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln