Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

12 miljoner unga européer ska få åka på utbyte - EU-kommissionen vill fördubbla Erasmus-budgeten

Från 2018
Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen.
Bildtext Sorbonne-universitetet i Paris
Bild: EPA/Etienne Laurent

EU–kommissionen vill ge betydligt fler europeiska ungdomar möjlighet att delta i det europeiska utbytesprogrammet Erasmus.

Genom att fördubbla finansieringen till sammanlagt 30 miljarder euro vill kommissionen ge 12 miljoner unga européer tillfälle att studera, praktisera eller lära språk utomlands under perioden 2021–2027.

Förslaget innebär att antalet personer som deltar i Erasmus skulle trefaldigas jämfört med nuvarande finansieringsperiod.

12 miljoner deltagare är också betydligt fler än de 9 miljoner unga européer som deltagit i utbytesprogrammet sedan 1987 då Erasmus körde i gång.

- Vi måste stärka Erasmus. I över 30 år har det varit ett av de viktigaste programmen för det visar alla vad integrering handlar om, säger kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.

- Det är därför vi föreslår dubbelt anslag. Varje euro som vi investerar i Erasmus är en investering i vår framtid, i en ung människas, lärares eller praktikants framtid och i EU:s framtid, säger Katainen som har sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft som ansvarsområden.

Katainen är också en av dem som själva deltagit i Erasmusprogrammet.

Tibor Navracsics, kommissionären med ansvar för utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott uppmanar EU-länderna och Europaparlamentet att stöda kommissionen i den här frågan.

Av den föreslagna summan på 30 miljarder euro ska 25,9 miljarder gå till utbildning, 31,1 miljarder till ungdomsfrågor och 550 miljoner euro till idrott.

Diskussion om artikeln