Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Mördad" journalist lever – Babtjenko dök upp på ukrainsk TV

Från 2018
Uppdaterad 31.05.2018 05:47.
Den ryska journalisten Arkadij Babtjenko håller presskonferens i Kiev - Spela upp på Arenan

Den ryska journalisten Arkadij Babtjenko, som enligt tidigare uppgifter hade mördats i Ukraina, dök upp välmående på en presskonferens i direktsänd TV i Kiev rapporterar fler nyhetsbyråer.

Såväl BBC, nyhetsbyrån Reuters och AP har rapporterat att han lever.

Vid pressträffen framträdde också Vasilij Gritsak, chef för Ukrainas säkerhetstjänst.

Han säger att man iscensatte mordet på Babtjenko för att få fast dem som försökte mörda honom.

Enligt Gritsak hade mordet på Babtjenko beställts av den ryska regeringen.

Under presskonferensen ber Babtjenko om ursäkt för sorgen som människor har genomlidit. Han tackar också den ukrainska säkerhetstjänsten för att de räddat hans liv.

– Jag ber om ursäkt för att det inte fanns något annat sätt att åtgärda hotet. Jag vill be om ursäkt av min fru för det helvete hon tvingats genomlida, säger Babtjenko.

En ukrainsk medborgare greps i samband med att mordet på Babtjenko iscensattes. Den gripna personen ska ha fått 40 000 dollar för att mörda Babtjenko. Personen greps för misstänkt för att ha förberett mord. Enligt Gritsak var det ryska säkerhetstjänsten som betalde summan till den gripna.

Reuters, som hänvisar till den ryska nyhetsbyrån Interfax, rapporterar att ryska utrikesministeriet är glada över att Babtjenko lever, men att han användes i propagandasyfte av den ukrainska säkerhetstjänsten.

Känd för sin kritik mot Kreml

Babtjenko har tidigare sagt att han förföljdes på grund av sina politiska åsikter i Ryssland. Under de senaste åren har han kritiserat Kreml i skarpa ordalag.

Han är bland annat kritiskt till krigen i Georgien, Ukraina och Syrien.

Babtjenkos svenska förläggare och översättare Ola Wallin säger till Dagens Nyheter att rysk statstelevision kallade Babtjenko för "nationalförrädare" och att de ryska paramilitära styrkorna i östra Ukraina använde Babtjenkos bild som måltavla.

Babtjenko lämnade Ryssland i februari 2017 och sade då att han hade utsatts för hot och att han befarade att han riskerade att bli gripen. Först flyttade han till Prag och sedan till Kiev där han började jobba för en TV-station.

"Mordet" såg ut som en avrättning

Händelseförloppet under det iscensatta mordet ska ha sett ut som en avrättning. Babtjenkos fru hittade honom blödande i lägenheten, och enligt uppgifterna "avled" han i ambulansen på väg till sjukhuset.

Enligt uppgifterna som rörde sig om "mordet" hade han blivit skjuten i ryggen tre gånger.

Källa: BBC, Reuters, AP, Yle, TT.

Flera internationella medier rapporterade tidigare om att Babtjenko mördades baserat på felaktiga uppgifter av Ukrainska myndigheter. Också Svenska Yle rapporterade tidigare att han skulle ha mördats, vilket alltså är felaktigt. Länken från den ursprungliga artikeln om att Babtjenko skulle ha blivit mördad leder nu till denna artikel.

Diskussion om artikeln