Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kerstin Kronvall: Det iscensatta mordet på Arkadij Babtjenko framstår som en absurd historia som kan få fula följder

Från 2018
Arkadij Batjenko (till höger) tillsammans med ukrainska säkerhetstjänstens chef Vasilij Gritsak.
Bildtext Arkadij Babtjenko (till höger) dök upp på en presskonferens efter att det påstods att han hade blivit mördad. På bilden ser man också ukrainska säkerhetstjänstens chef Vasilij Gritsak.
Bild: EPA-EFE/SERGEY NUZHNENKO

Det steg ett häpet sus från journalistkåren som hade bänkat sig till presskonferens i Kiev på onsdag eftermiddag då Arkadij Babtjenko steg fram. Strax applåderade alla och många rördes till tårar. Den man som kvällen innan hade förklarats död visade sig vara högst levande. En bättre nyhet finns inte.

Den ukrainska säkerhetstjänsten förklarade att mordhistorien var en nödvändig operation för att rädda Babtjenkos liv. Dessutom sade sig myndigheterna ha uppgifter om att ytterligare trettio personer fanns på de misstänkta mördarnas lista över kommande offer.

Men vad ska man tro efter att ha blivit grundlurad? Om myndigheterna – och Babtjenko själv – är beredda att spela högt med liv och död kan man väl anta att de spelar lika hårdfört också i andra frågor.

Ingen utomstående kan med säkerhet veta om det verkligen var nödvändigt att Arkadij Babtjenko spelade död för att han skulle överleva. De flesta kan tänka sig också andra lösningar.

Man kan till exempel isolera en människa, eller säga att han är allvarligt skadad och vårdas på sjukhus. Säkerhetstjänsten i Ukraina valde inte de varianterna och måste nu leva med omgivningens misstänksamhet.

Det finns faktiskt ingen regel i världen som gör att fel blir rätt bara för att någon annan också har gjort fel

Det är väl bekant att den ryska säkerhetstjänsten genomför operationer som sedan hemligstämplas eller förklaras vara något helt annat än vad de är.

Vissa säger nu att det därför är rätt att också Ukraina tar till skumma metoder. Men det finns faktiskt ingen regel i världen som gör att fel blir rätt bara för att någon annan också har gjort fel.

Det kallas i diskussionerna om falska nyheter för whataboutism och hör till den vanliga arsenalen hos sådana som tar någon propagandaproducent i försvar.

Avsikten är att avleda uppmärksamheten från någon bestämd händelse och föra in diskussionen på något annat.

Kontroversiell journalist

Arkadij Babtjenko har som journalist och författare aldrig gått någon medelväg. Han är en drastisk skribent som har vågat stå upp för det han tror på.

Han har också varit ute i krig, han stred i Tjetjenien. Det betyder att han har sett döden på nära håll. Kanske den erfarenheten gör det möjligt för honom att spela med i ett dödsspel. Ett spel som utan tvekan naggar hans framtida trovärdighet i kanten.

Han kan förstås trösta sig med att läsa all de välformulerade efterskrifter om hans person som publicerade under det knappa dygn då vi trodde han var död.

Vissa anser att det iscensatta mordet kommer att fungera som en livförsäkring för honom. Det finns många skäl att hoppas att det verkligen är så.

Hur Babtjenkos familjemedlemmar ska ta sig vidare ur den här känslostormen kan man bara fråga sig.

Ryssland kommer inte att försitta en enda chans att påminna världen om Ukrainas opålitlighet efter det här.

För relationerna mellan Ryssland och Ukraina kan det här skådespelet bara få dåliga följder. Ryssland fick nu ett rasande vattenfall på sin kvarn då landet hävdar att Ukraina är lögnaktigt och ansvarslöst, ett land som man enligt Ryssland överhuvudtaget inte kan lita på.

Den ryska statsfinansierade och – kontrollerade tv-kanalen Russia Todays chefredaktör Margarita Simonjan hann redan koppla ihop fallet Skripal med fallet Babtjenko. Hon lät förstå att vardera fallen är falska. Ryssland har ända sedan far och dotter Skripal förgiftades i Storbritannien i mars hävdat att det gift som de utsattes för inte var av ryskt ursprung.

Det här är bara en liten detalj i sammanhanget. Ryssland kommer inte att försitta en enda chans att påminna världen om Ukrainas opålitlighet efter det här.

Kerstin Kronvall.
Bildtext Kerstin Kronvall är Svenska Yles medarbetare i Ryssland.
Bild: Henrik Leppälä

Det är inte heller helt säkert att resten av omvärlden litar fullt ut på Ukrainas utsagor i fortsättningen. En sådan utveckling kan verkligen vara till skada för utvecklingen i Ukraina. Landet är fattigt och krigstrött och i hög grad beroende av såväl bistånd som förståelse från omvärlden.

Det vore synnerligen intressant att veta vem som har planerat operationen med det iscensatta mordet. Men ännu intressantare vore det att veta vem som har godkänt planen. Ukraina har satt sitt goda namn på spel och en så här bisarr historia kan leda till att också borna vänner vänder landet ryggen.

Porträttbild på ryska författaren och journalisten Arkadij Babtjenko, Stockholm i bakgrunden

"Mördad" journalist lever – Babtjenko dök upp på ukrainsk TV

Mordet iscensattes för att förhindra ett riktigt mordförsök.

Diskussion om artikeln