I Sverige kan en penisbild leda till straff men i Finland är de inte brottsliga – Fredrika Lindholm har fått otaliga: ”De känns som ett påhopp”
Sociala medier har gjort det lättare att skicka oönskade penisbilder till både barn och vuxna. I Finland är det i praktiken ändå omöjligt att åtala en person som skickar enstaka penisbilder till en vuxen person.
En som upprepade gånger fått oönskade penisbilder är Fredrika Lindholm, före detta programledare på Yle X3M.
- Jag har fått så många bilder att jag har tappat räkningen. Bilderna har varit oönskade och kommit som en överraskning, men alltså inte som en positiv sådan. De har alltid kommit av okända människor som bestämt sig för att skicka en bild på sin penis till mig, säger Lindholm.
Hon säger att så gott som alla penisbilder hon fått har kommit via fotodelningsappen Snapchat, där hon inte längre är aktiv.
- Precis innan jag slutade använda Snapchat brukade jag inte öppna bilderna jag fick så ofta. Delvis för att bilderna för det mesta inte var så viktiga, men också för att det kunde vara dickpics.
Enstaka bilder inte olagliga
I Sverige har en åtminstone en handfull män blivit dömda för sexuellt ofredande efter att ha skickat enstaka, oönskade kukbilder till kvinnor.
I Finland måste en person ta emot upprepade penisbilder för att gärningsmannen skulle kunna åtalas för ett brott, bedömer Tatu Hyttinen, doktor i juridik vid Åbo Universitet.
- Penisbilder till vuxna bryter inte mot sexualbrottslagstiftningen. Men skickar man upprepade bilder kan man bli dömd för olaga förföljelse eller brott mot kommunikationsfrid, som hittas i strafflagen.
När är kukbilder olagliga?
• Om mottagaren är under 16 år gammal kan en kukbild klassas som sexuellt ofredande av barn.
• Om mottagaren är över 16 år gammal kan upprepade kukbilder klassas som brott mot kommunikationsfrid eller olaga förföljelse.
”Lagändring inte nödvändig”
En kukbild räcker alltså inte för åtal. Trots det förespråkar Hyttinen inte en lagändring så att också enstaka kukbilder skulle omfattas.
- Min åsikt är att det inte finns ett behov att ändra lagen, eftersom det redan nu går att döma personer som skickar upprepade bilder. Strafflagen är stel och svår att förändra och så ska det vara, säger han.
Jag tänkte inte ”oj, han tycker säkert om mig”, istället blev jag äcklad och undrade vad som får en man att tro att det här är något jag vill ha.
Fredrika Lindholm
I slutet av mars dömdes en man i Åbo för olaga förföljelse efter att ha skickat penisbilder och andra störande meddelande till en kvinna i tre års tid.
Enligt Tatu Hyttinen borde ändå villkoren för olaga förföljelse uppfyllas betydligt tidigare.
- Ingen ska behöva stå ut med trakasserier i tre års tid.
"Obehagliga"
Det är svårt att avgöra hur utbrett problemet med oönskade kukbilder är i Finland.
Riku Sukari vid egentligen Finlands polisinrättning säger att han under sina sex år som nätpolis kontaktades ungefär tio gånger av kvinnor som undrade hur de skulle gå till väga gällande kukbilder som män hade skickat dem. Han påpekar dock att mörkertalet troligtvis är stort.
Inga av de fall han hade att göra med gick vidare till tingsrätten.
Penisbilder är en relativt ny form av trakasserier och därför är det viktigt att vi lyfter upp dem så vi kan förebygga dem.
Sari Somppi, kriminolog
Fredrika Lindholm säger att hon inte anmälde bilderna eftersom det inte kändes värt besväret.
- Det var kanske fel tänkt, men jag orkade inte. Skulle samma person ha skickat flera bilder skulle jag kanske ha gjort nåt, säger hon.
Hur kändes det att få penisbilder?
- Obehagligt. De känns som en form av trakasserier eller påhopp. Jag tänkte inte ”oj, han tycker säkert om mig”, istället blev jag äcklad och undrade vad som får en man att tro att det här är något jag vill ha, säger hon.
Efterlyser diskussion
Det som står klart är att både vuxna och barn får kukbilder. Österbottens tidning intervjuade i höstas en grupp flickor i åttonde och nionde klass som vittnade om att de fått nakenbilder av män och pojkar ända sedan sjätte klass.
Sari Somppi, kriminolog som arbetar vid Brottsofferjouren, säger att ju mer vi diskuterar penisbilder, desto bättre.
- Penisbilder är en relativt ny form av trakasserier och därför är det viktigt att vi lyfter upp dem så vi kan förebygga dem. Det är fruktansvärt att man skickar sådana här bilder till en människa man inte känner och det ska inte få förekomma, säger hon.
Enligt Tatu Hyttinen kunde man också diskutera hur väl de nuvarande lagarna tillämpas i praktiken.