Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Intensiva förhandlingar över hela världen bäddar för toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un

Från 2018
Uppdaterad 31.05.2018 14:25.
Donald Trump och Kim Jong-Un
Bildtext Donald Trump och Kim Jong-Un planerar att hålla toppmöte i Singapore den 12 juni
Bild: AFP / Lehtikuva

Förhandlingar om Nordkorea och det planerade toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un förs som bäst på fyra olika håll i världen.

I New York har samtal inletts mellan USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den förre militära underrättelsechefen Kim Yong-Chol, som hör till den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns närmaste medarbetare.

Pompeo och Kim diskuterar främst hur det planerade toppmötet mellan president Donald Trump och Kim Jong-Un kan förverkligas.

Männen träffades i natt finsk tid då de åt middag i en och en halv timme. De egentliga samtalen inleds senare, på torsdag eftermiddag.

Kim Yong-Chol har på sistone allt oftare företrätt Nordkorea i internationella sammanhang och han ledde landets delegation under avslutningsceremonierna vid vinter-OS i Sydkorea

Det är redan tredje gången i år som Mike Pompeo träffar Kim Yong-Chol
Bildtext Det är redan tredje gången i år som Mike Pompeo träffar Kim Yong-Chol
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Logistik i Singapore

Samtidigt pågår intensiva förberedelser i Singapore inför det planerade toppmötet där, den 12 juni.

Delegationer från Vita huset och Nordkorea har sedan måndagen förhandlat om logistik, säkerhet och protokoll inför mötet, men inga detaljer har ännu läckt ut från samtalen i Singapore.

Trump som förra veckan ställde in mötet, endast för att ompröva sitt beslut en dag senare, talade ännu i fredags om att målet är att hålla toppmötet som planerat den 12 juni.

Medarbetare i hans egen stab har ändå betvivlat att det är möjligt och sagt att mötet sannolikt måste skjutas fram.

Länderna har inte ännu avslöjat var toppmötet skulle äga rum i Singapore. Medier har spekulerat om presidentpalatset samt hotellen Shangri-la och Marina Sands Bay.

Nordkorea representeras av Kim Jong-Uns stabschef Kim Chang-Son, medan Vita husets delegation leds av den biträdande operationschefen Joe Hagin.

Kim Jong-Un stabschef Kim Chang-Son (till höger) leder Nordkoreas delegation i Singapore där man diskuterar logistik, säkerhet och protokoll inför toppmötet
Bildtext Kim Jong-Un stabschef Kim Chang-Son (till höger) leder Nordkoreas delegation i Singapore där man diskuterar logistik, säkerhet och protokoll inför toppmötet
Bild: EPA-EFE/GAVIN FOO / THE STRAITS TIMES EDITORIAL USE ONLY

Lavrov i Pyongyang - Ryssland bjuder in Kim Jong-Un

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anlände tidigt på torsdag morgon till Pyongyang där han träffade sin nordkoreanska kollega Ri Yong-Ho.

Lavrov framförde en inbjudan till Kim Jong Un, uppger Rysslands utrikesministerium.

Det är första gången på nästan tio år som Lavrov besöker Nordkorea. Besöket sker på inbjudan av veterandiplomaten Ri, som besökte Moskva tidigare i våras.

Lavrov och Ri skall diskutera bilaterala relationer och aktuella internationella och regionala frågor, bland dem toppmötet mellan Tump och Kim.

Nordkoreas stora grannländer Ryssland och Kina har tryckt på för att mötet förverkligas eftersom det bidrar till att minska spänningen i regionen.

Både Ryssland och Kina har varnat att de kan tänka sig att lätta på sanktionerna mot Nordkorea om Trump drar sig ur toppmötet, så som han många gånger har hotat.

Trumps beslut för drygt en vecka sedan att ställa in det planerade toppmötet utlöste protester bland annat i Seoul i Sydkorea
Bildtext Trumps beslut för drygt en vecka sedan att ställa in det planerade toppmötet utlöste protester bland annat i Seoul i Sydkorea
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Kritiska samtal i Panmunjom

Förhandlingar har också förts i stilleståndsbyn Panmunjom vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, där Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades så sent som förra veckan.

Därefter inledde USA och Nordkorea egna bilaterala samtal i Panmunjom om toppmötesagendan.

Samtalen i stilleståndsbyn som började i söndags, är kritiska för om toppmötet alls blir av, för länderna skall i detalj slå fast vad man egentligen hoppas kunna uppnå under toppmötet.

Parterna diskuterar främst nedrustning, förtroendeskapande åtgärder på den Koreanska halvön samt vilka säkerhetsgarantier USA är redo att ge om Nordkorea avrustar.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades den 26 maj i stilleståndsbyn Panmunjom. Det var deras andra mötet inom en månad i Panmunjom
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades den 26 maj i stilleståndsbyn Panmunjom. Det var deras andra mötet inom en månad i Panmunjom
Bild: EPA-EFE/CHEONG WA DAE HANDOUT SOUTH KOREA OUT -- QUALITY REPEAT

Veteraner träffas igen

Amerikanerna leds av veterandiplomaten Sung Kim ,som tidigare var ambassadör i Sydkorea och USA:s särskilda sändebud för Nordkorea.

Sung Kim är numera ambassadör i Filippinerna, men han blixtinkallades efter Trumps plötsliga beslut om att han i alla fall är redo att träffa Kim Jong-Un.

Den biträdande utrikesministern Choe Son-Hui är hans nordkoreanska motpart.

Hon har känt Sung Kim sedan början av 2000-talet då bägge deltog i de internationella sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapen.

Choe anses ha nära relationer till ledarna i Pyongyang, bland annat för att hon är adopterad dotter till Nordkoreas förre premiärminister.

Det var hennes nedsättande uttalande om USA:s vicepresident Mike Pence som för drygt en vecka sedan ledde till att Trump plötsligt ställde in det planerade toppmötet.

Diskussion om artikeln