Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den här stenen orsakade vattenläckan i Ingå - nu är vattenröret fixat

Från 2018
En grå sten
Bildtext Det var andra gången som en sten orsakade en läcka i Ingå kyrkby.
Bild: Ingå kommun

Vattentillförseln i Ingå kyrkby fungerar som vanligt igen. Ett vattenrör sprack mellan torget och kommungården i går och flera fastigheter väster om ån blev utan vatten.

Det visade sig vara en stor vass sten som under en längre tid hade pressats mot röret så det sprack.

Det är inte första gången som Ingå kommun har problem med vassa stenar som skaver sönder vattenrör. En sten orsakade också läckage i Ingå kyrkby i höstas.

– Själva röret är inte i dåligt skick, men precis som förra gången handlade det här om en sten som hade lämnats kvar under byggnadsskedet och som under många års tid har skavt mot röret tills det sprack.

- Skakningarna från den tunga trafiken i form av till exempel bussar och båttransporter har troligtvis bidragit till det här, säger Ingå kommuns tf tekniska chef Ilkka Rissanen som även leder vattentjänstverket Ingå Vatten.

Ett vattenläckage har orsakat stora mängder vatten på en asfalterad väg. I bakgrunden skymtar en byggnad och några träd.
Bildtext Så här såg det ut i Ingå kyrkby i går.
Bild: Bengt Jansén

Ingå kommun har över 40 kilometer vattenrör och inget säger att stenar också i framtiden kan orsaka läckage.

Röret på området är ändå i gott skick och det finns därför inga planer på att förnya vattenröret.

Bland annat Kyrkfjärdens skola, servicehuset Lönneberga och Västerkulla var utan vatten. Fastigheterna fick vatten från reservvattentaget.

Diskussion om artikeln