Åboforskare hittade sätt att bekämpa en av de mest antibiotikaresistenta sjukhusbakterierna i världen
Forskare vid Åbo universitet har hittat ett sätt att hindra en antibiotikaresistent sjukhusbakterie från att sprida sig. Det är frågan om en av de skadligaste sjukhusbakterierna, Acinetobacter baumannii.
Den här bakterien är ett stort problem inom hälsovården runt om i världen och därför jobbar Världshälsoorganisationen WHO för att hitta ny antibiotika som biter mot bakterien, konstaterar forskargruppens ledare Anton Zavialov vid den kemiska fakulteten vid Åbo universitet.
Tack vare upptäckten kan man förhindra spridningen av bakterien på sjukhus på ett enkelt och billigt sätt, säger Zavialov.
Zavialovs forskargrupp upptäckte att den multiresistenta bakterien sprids på vattenavstötande plastytor, ett material som används rätt ofta i medicinska instrument.
Knep: sjukhus kunde byta ut materialet på medicinska instrument
Forskarna har utvecklat antikroppar, som förhindrar bakterien från att sprida och föröka sig.
Enligt forskargruppen kunde sjukhus också använda sig av annan typ av material än vattenstötande plastytor.
Exempelvis kunde sjukhus välja glas eller material som inte är så vattenstötande. På det här sättet kan man förhindra att sjukhusbakterien sprids.
Det finns också andra antibiotikaresistenta sjukhusbakterier som är problematiska men som fungerar på liknande sätt som Acinetobacter baumannii.
Forskarna hoppas att samma mekanism kunde fungera för att dämpa spridningen av andra svåra sjukhusbakterier, såsom pseudomonas aeruginosa.